Linkuri accesibilitate

PAS câștigă alegerile parlamentare anticipate, arată datele CEC

Circa 1,46 milioane de cetățeni (sau 48%) s-au prezentat la urne pentru a vota viitorii deputați.


Echipa PAS. Imagine de arhivă

Sumar

Fostul partid al președintei Maia Sandu învinge la alegerile parlamentare anticipate, arată rezultatele preliminare ale Comisiei Electorale Centrale. Pe locul doi de situează Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor. În viitorul legislativ ar putea accede și partidul lui Ilan Șor.

01:46 12.7.2021

Vă mulţumim că aţi fost cu noi!

Încheiem transmisiunea noastră aici. Vă mulțumim că ați fost alături de noi și vă invităm să ne urmăriți în continuare pe site și pe paginile noastre de pe rețelele de socializare Facebook, Instagram, Odnoklasniki și Youtube, la fel și emisiunile noastre zilnice, pe care le găsiți oricând la moldova.europalibera.org.

01:40 12.7.2021

CEC, după prelucrarea a 96% din procese verbale: PAS - 49%, blocul comuniștilor și socialiștilor - 30%

Rezultatele preliminare arată că Partidul Acțiune și Solidaritate câștigă alegerile parlamentare anticipate cu un scor de 49%, urmat de Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor - 30% și Partidul Șor - 6,3%​. Celelalte formațiuni nu ar accede în parlament.

01:23 12.7.2021

Victoria PAS, comentată la București

Fostul premier român Dacian Cioloș afirmă că în confruntarea de la acest scrutin a ieșit învingătoare Maia Sandu. "Trebuie să recunoaștem și să admirăm speranța uriașă pe care au investit-o cetățenii Republicii Moldova în crezul politic al Maiei Sandu. E important să recunoaștem că fără speranța și încrederea cetățenilor un om politic nu există. (...) Votul de astăzi ne dă o speranță uriașă că Republica Moldova poate fi un exemplu de succes pentru Estul Europei", scrie Cioloș într-o postare pe Facebook.

Analistul și profesorul universitar Vladimir Tismăneanu (SUA) susține că "nu există state eșuate. Dar există elite falimentare." "Când atâția proroceau finis Moldaviae, Maia Sandu n-a capitulat. A dovedit ca Moldova poate ieși din marasm."

Comentatorul politic Sorin Ioniță la fel a comentat "victoria zdrobitoare a Maiei Sandu în aceste alegeri".

01:01 12.7.2021

Au început a veni rezultate și din diaspora. PAS obține 80% peste hotare

Prelucrarea a o treime din procesele verbale ale secțiilor din afara țării arată că PAS acumulează un scor de 80% în diaspora, în timp ce blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor - 6,2%. Blocul lui Renato Usatâi cumulează 3,6%.

Încarcă mai mult

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

Previous Next

XS
SM
MD
LG