Linkuri accesibilitate

Alegeri prezidențiale în Polonia: în pofida pandemiei de Covid-19, prezența la urne este ridicată


Andrzej Duda

În Polonia au loc alegeri prezidențiale, amânate inițial din cauza pandemiei de coronavirus. La prânz, relatează agențiile internaționale, prezența la urne era de peste 25%, cu aproape 10% mai ridicată decât la alegerile din 2015.

Din cauza pandemiei de COVID-19, Polonia a decis în final să le permită cetăţenilor să voteze fie tradiţional la secţiile de votare, fie prin corespondenţă dar numai în jur de 190.000 dintre cele peste 30 de milioane de polonezi cu drept de vot au optat pentru votul prin corespondenţă.

Președintele Andzej Duda, susținut de partidul de guvernământ „Lege și Justiției” (PiS) candidează pentru un nou mandat. Principalul său rival este primarul liberal al Varșoviei Rafał Trzaskowski, susținut de Platforma Civică.

Primul președintele al Poloniei post-comuniste, Lech Walesa, un critic al lui Duda a declarat, după ce a votat la Gdansk că „este un moment decisiv. Multe vor depinde în viitor de ce se întâmplă astăzi”.

În Polonia, rolul președintelui este în primul rând unul reprezentativ dar el este și cel care promulgă legile iar un președinte din partea opoziție ar putea reprezenta cel puțin o frână în calea partidului conservator de guvernământ. PiS nu dispune de o majoritate confortabilă în Parlament, motiv pentru care s-a bazat pe sprijinul președintelui pentru a trece legi care, susțin criticii, au subminat statul de drept.

Potrivit sondajelor de opinie, Trzaskowski l-ar putea forța de președintele Duda într-un tur de balotaj, în care ar putea profita și de sprijinul altui candidat liberal independente, creditat în acest moment cu circa 10% din voturi. Turul de balotaj ar urma să fie organizat pe 12 iulie.

XS
SM
MD
LG