Opinii: Maia Sandu ar putea câştiga cu 60%
Comentatorii Igor Boţan şi Stela Jantuan (în cadrul unei emisiuni la TV8) au declarat că diferenţa dintre cei doi candidaţi va creşte mult în favoarea Maiei Sandu (până la raportul de 60% la 40%), pe măsură ce vor fi contabilizate voturile de peste hotare. Până la ora actuală (23.00) au fost procesate doar 27% din procesele verbale de la secţiile de votare din străinătate.
Citişi şi un interviu cu Igor Boţan, care a fost duminică ziua invitatul a două emisiuni în direct la Radio Europa Liberă: „Vom vedea care a fost rolul atacului defăimător și al învrăjbirii cetățenilor”.
ORA 22.50
Maia Sandu se menţine pe primul loc
După procesarea a 91.41% din procesele verbale de către CEC:
Maia Sandu - 52,42%
Igor Dodon - 48,58%
Iulian Groza: Maia Sandu are șanse puternice să genereze schimbarea, resetarea agendei politice interne și externe
Politologul Iulian Groza, director al Institutului de Politici și Reforme Europene, a declarat pentru Europa Liberă că victoria probabilă a Maiei Sandu se datorează câtorva factori:
1. Mesajul de campanie a fost unul mai degrabă pozitiv, unificator. Atenția principală a fost orientată pe așteptarea generală de schimbare, de dreptate, justiție și anticorupție.
2. Al doilea factor evident: votul din diaspora. Acesta a fost determinant. Participarea fără precedent in primul tur, in pofida pandemiei și restricțiilor. Chit ca peste 140.000 de cetățeni moldoveni au fost nevoiți sa plece din țară din cauza modului în care a fost guvernată. Atacul provocator al contracandidatului a invitat și mai mult participarea diasporei. Campania negativă, axată pe divizare, a avut un efect invers decât se așteptau consultanții ruși ai candidatului Dodon. În loc de frica de schimbare, cetățenii s-au mobilizat pentru a-și arăta nemulțumirea faţă de discursul dezbinător.
3. Al treilea factor care nu trebuie subestimat - votul antisistem. O bună parte din alegători au votat împotriva lui Igor Dodon, nefiind multumiţi de faptul că promisiunile din 2016 nu au fost îndeplinite. Plus legăturile expuse cu influenţe de corupție din partea, cică, inamicul „Plahotniuc”. Mulți cetățeni au înțeles că Dodon face parte din același sistem corupt din care face parte Plahotniuc, Şor etc.
Potrivit lui Iulian Groza, Maia Sandu președinte, deși cu competenţe constituționale puţine, are șanse puternice să genereze schimbarea, resetarea agendei politice interne și externe.
„Pe intern vom avea o instituție publică cu legitimitate internă puternică, confirmată prin vot, și sprijin important din partea partenerilor de dezvoltate pentru promovarea agendei de reforme.
Pe extern, Moldova va fi reprezentată ca atare. Vom restabili relațiile cu vecinii în primul rând, România și Ucraina. Relația cu UE și SUA are potențial mare. Iar în relația cu Rusia, vom fi reprezentanți cu demnitate”, susţine directorul IPRE.
În opinia lui Iulian Groza, provocarea imediată va fi conlucrarea Președinției cu Parlamentul (noua majoritate neanunțată PSRM-Pentru Moldova-Sor), și guvernul, iar prima provocare va fi numirea unui nou guvern.
„S-ar putea ca anume acest proces să ofere oportunitatea unor alegeri anticipate în următoarele şase luni. Atenție la decizia Curții constituționale din 2013, cazul Filat. Președintele poate să nu accepte propunerea majorității, în cazul în care candidatul propus la funcția de prim-ministru are probleme de integritate - dubii rezonabile de corupție”, a adăugat Groza.
Ora 22.10 Maia Sandu, pe primul loc, potrivit rezultatelor oficiale preliminare
(după procesarea a peste 73% din procesele verbale)
Maia Sandu - 52,04%
Igor Dodon - 47,96%