Linkuri accesibilitate

Maia Sandu

Maia Sandu câştigă alegerile prezidenţiale, potrivit rezultatelor oficiale preliminare (peste 99% din procese verbale)

Prezenţă mare la urne în ţară şi record peste hotare în turul doi al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, în care s-a confruntat lidera PAS, Maia Sandu, și președintele în exercițiu, Igor Dodon, candidat independent, susținut de PSRM, pe fundalul pandemiei ascendente de coronavirus.

Rezultatele turului doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, la situația de la miezul nopţii

 • Prezenţa la urne în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost de 52.72 la sută din totalul persoanelor cu drept de vot, față de 42,76 la sută în primul tur. La urne s-au prezentat 1 646 240 alegători, cu circa 280.000 mai mult decât în turul întâi.
 • Datele CEC arată o mobilizare masivă la vot a cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, care a atins cel mai înalt nivel de la declararea independenței, 259.280 de moldoveni au votat în secțiile deschise peste hotare, iar în unele secții au fost epuizate, potrivit CEC, toate buletinele, deși mai existau rânduri de persoane care doreau să voteze. În turul întâi au votat 149.840 de cetățeni ai Republicii Moldova care se află peste hotare.
 • Diaspora votează la Frankfurt
  Așteptați
  Embed

  Nici o sursă media

  0:00 0:00:29 0:00

  Mai mult decât c-a dublat numărul votanților din regiunea transnistreană, 31.758 de cetățeni ai Republicii Moldova care locuiesc în regiunea transnistreană au votat în secțiile deschise special pentru ei. În primul tur au votat 14.709 locuitori ai Transnistriei. În turul doi, la fel ca în primul, au avut loc altercații la unele secții de vot, în special localitatea Varnița, unde au votat cetățeni ai Republicii Moldova care locuiesc în regiunea transnistreană.

 • După procesarea a 100% din procesele verbale, 85,80% din alegătorii din regiunea transnistreană și-au dat votul pentru Igor Dodon, iar 14,20% - pentru Maia Sandu.
 • O prezență mai mare la secțiile de votare s-a înregistrat în autonomia găgăuză, unde au votat un număr de 68.567 de alegători, față de 53.682 în primul tur. După procesarea a 100% din procesele verbale, Igor Dodon a obținut în Găgăuzia 94,59 % din voturi, iar Maia Sandu – 5,41%.
 • După procesarea a 100% din procesele verbale, în raionul Orhei, condus de reprezentanții Partidului ”ȘOR”, pentru Maia Sandu au votat 70,28% din alegători, iar pentru Igor Dodon – 29,72%.
 • Alegeri la Orhei: Vrem un președinte care să se gândească la popor
  Așteptați

  Nici o sursă media

  0:00 0:03:41 0:00

  În municipiul Chișinău Maia Sandu a obținut 59,63% din voturi, iar Igor Dodon – 40,37%, după procesarea a 99,34% din procesele verbale.
 • Alegerile pentru nevăzători
  Așteptați
  Embed

  Nici o sursă media

  0:00 0:01:50 0:00

 • După procesarea a 56,12% din procesele verbale prezentate de secțiile de votare din străinătate, pentru Maia Sandu au votat 86,32% din alegători, iar pentru Igor Dodon – 13,68%.
 • Votul moldovenilor la Cluj: pentru un alt viitor
  Așteptați

  Nici o sursă media

  0:00 0:02:40 0:00

 • În raionul de baștină al actualului președinte, Călărași, 66,01% din sufragii le-a obținut Maia Sandu, iar 33,99% Igor Dodon. În raionul de baștină a Maiei Sandu, Fălești, pentru Igor Dodon au votat 55,31% din alegători, iar pentru Maia Sandu – 44,69%.
 • În turul doi pentru Maia Sandu au votat 53,52% din alegătorii care s-au prezentat la secțiile de votare, iar pentru Igor Dodon 46,48%, după procesarea a 96,73% din procesele verbale.

 • În turul doi al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2016, Igor Dodon a fost votat de 52,11% din alegătorii ce s-au prezentat la urne, iar Maia Sandu – 47.89%.

Ora 23.50 Maia Sandu rămâne pe primul loc, cu un avantaj de peste 4 puncte procentuale

Moldova -- rezultate turul doi, peste 95% procese verbale procesate
Moldova -- rezultate turul doi, peste 95% procese verbale procesate

Dionis Cenușă: Maia Sandu are o misiune extrem de complicată, pentru că nu are susținerea Legislativului și a Executivului

„Victoria Maiei Sandu însemnă o oportunitate pentru instituția Președinției, care ar putea să devină mai transparentă, mai credibilă, cu mai multe ferestre de oportunități pentru a îmbunătăți imaginea externă a țării”, declară analistul politic Dionis Cenușă, cercetător la Universitatea Giessen din Germania.

Dionis Cenușă
Dionis Cenușă


„Totodată, nu cred că va fi o situație simplă pentru Președinție, pentru că Maia Sandu nu are sprijin politic în Parlament, iar executivul deocamdată aparține socialiștilor. Deci, pe de o parte, vom vedea oportunități pentru președintele Maia Sandu, iar pe de altă parte situația va fi complicată și ea va trebui să fie un negociator abil pentru a căuta consens împreună cu celelalte partide din Parlament.

Una din provocările Maiei Sandu în calitate de președinte va fi să păstreze entuziasmul votanților. Ea are o misiune extrem de complicată, deoarece fără susținerea instituțiilor legislativă și executivă nu poate face foarte multe lucruri. Dar din minimul de competențe pe care le are președintele ea poate să scoată anumite foloase, cel puțin la nivelul îmbunătățirii imaginii Președinției, care în ultimul timp a trecut printr-un val de critici legate de rolul negativ al președintelui în gestionarea crizei sanitare, relațiile Președinției cu anumite capitale europene și așa mai departe”, mai spus analistul politic Dionis Cenușă.

23.20 Euforie la sediul PAS. Aplauze, flori şi felicitări pentru Maia Sandu

Colegii şi simpatizanţii adunaţi la sediul Partidului "Acţiune şi Solidaritate" au felicitat-o pe lidera formaţiului pentru scorul câştigător în cel de-al tur al scrutinului prezidenţial.

„Avem tare mult de muncit”

Maia Sandu a făcut declaraţii în faţa sediului PAS. Ea a mulţumit tuturor alegătorilor şi echipei sale, subliniind că „este victoria noastră a tuturo şi trebuie să fim mândri de ceea ce am realizat”. „Avem tare mult de muncit pentru a realiza ceea ce am promis. Toţi împreună, cu toţi oamenii, din toate localităţile Republicii Moldova, de la nord la sud, din diaspora. O să mergem şi o să construim pas cu pas ţara pe care am promis-o, ţara pe care o merităm noi, toţi oamenii buni şi oneşti”. Maia Sandu a spus că va munci şi pentru oamenii care nu au votat-o.

„Avem nevoie de un guvern responsabil”

Lidera PAS, Maia Sandu, care după numărarea a peste 95% din procesele verbale are un avantaj de câteva procente, în fața lui Igor Dodon, a declarat cu referire la guvern că „avem nevoie de un guvern responsabil, dar trebuie să vedem poziția celorlalte forțe politice. Dacă actualul guvern va insista să rămână, voi insista să întreprindă măsuri urgente”.

Maia Sandu a mai spus că va vorbi despre primele acţiuni în funcţia de preşedinte, dacă mandatul ei va fi confirmat, începând cu ziua de luni.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG