Linkuri accesibilitate

Alegerile anticipate, laitmotivul invitațiilor la dialogul fără dialog din ultimele zile


Afișe electorale la Chișinău, februarie 2019
Afișe electorale la Chișinău, februarie 2019

Scenarii post-electorale, de la o majoritate parlamentară la alegeri anticipate...

Refuzul Blocului ACUM de a negocia cu socialiștii era previzibil pentru experții care estimează șansele formării unui angrenaj de guvernare după ce marţi liderii Blocului au acuzat PSRM de complicitate cu PD şi au respins condiţiile înaintate de grupul parlamentar condus de Zinaida Greceanîi. Socialiştii îşi doresc, între altele, o majoritate parlamentară funcțională ce va sprijini un Guvern. Blocul ACUM a lăsat să se înţeleagă că refuză însă o majoritate cu socialiştii cărora le cere un angajament public ferm în vederea demontării actualului regim al democraților şi votarea pachetului de legi privind dezoligarhizarea sistemului politic.

Anunțând refuzul de a negocia cu PSRM, ACUM a cerut şi reluarea de urgență a ședinței Parlamentului, care ar fi fost întreruptă arbitrar pentru o perioadă nedeterminată. Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat azi că socialiştii în mod intenţionat au lansat condiţii de negocieri pe care nici democraţii nu le pot accepta. „Dodon va provoca alegeri anticipate pe sistemul mixt de vot cu suportul democraţilor… şi Plahotniuc va juca la aceste anticipate pe toată miza”, a estimat Năstase într-o postare pe Facebook.

Anticipând refuzul Blocului ACUM de a negocia, secretarul ideologic al PSRM, Ion Ceban, a spus că formaţiunea va decide asupra acțiunilor ulterioare vineri când urmează a fi convocat Consiliul Republican al partidului. Ceban a exclus, cel puţin deocamdată, eventuale tratative cu democraţii:

Ion Ceban
Ion Ceban

„Nu există pe agendă astăzi astfel de abordări. Dacă nu găsim un compromis, dacă nu putem să mergem la un dialog cu reprezentanții Blocului ACUM. Cel mai probabil, e că vom merge în alegeri parlamentare anticipate.”

Președintele Igor Dodon crede şi el că, la această etapă, scenariul unor alegeri anticipate ar avea o probabilitate de 60 la sută. „Dacă până la mijlocul lunii iunie, adică timp de trei luni, în legislativ nu va fi votată nicio lege, dacă nu este ales un președinte de Parlament, atunci la expirarea acestor trei luni eu pot să dizolv Parlamentul. Mai sunt două luni”, a precizat şeful statului ieri seara la o emisiune de la NTV Moldova.

În mediul analiștilor sunt discutate trei posibile scenarii post-electorale. Unii analiști, inclusiv cei care nu-şi ascund simpatiile față de democrați, între care Corneliu Ciurea, nu exclud deocamdată o eventuală coaliție, poate şi informală, între PD și PSRM, coaliţie agreată de cei mai mulţi dintre respondenţii unui recent sondaj realizat la comanda democraţilor.

Doru Petruţi: „Electoratul din Republica Moldova este răbdător şi e dispus să ierte”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:33:48 0:00

Un alt scenariu, despre care însă analiştii vorbesc mai rar în ultimul timp, este că democrații, dacă nu reușesc să bată palma cu socialiştii, vor încerca totuși să adune în jurul lor deputați din celelalte formațiuni reprezentate în Parlament, în pofida amenințării lui Igor Dodon că va respinge categoric orice candidatura la funcţia de premier propusă de o majoritate formată cu ajutorul unor transfugi.

Cel de-al treilea scenariu ar fi alegerile anticipate. Unul dintre analiştii care îl consideră drept foarte probabil Victor Ciobanu crede că PD şi PSRM s-au şi lansat în campanie marţi, când democraţii au condiţionat negocierile cu un pachet de măsuri sociale, iar socialiştii – cu un set de revendicări politice şi lingvistice.

Azi şi formaţiunea ce a obţinut cele mai puţine mandate, Partidul Şor, a anunţat că inițiază un amplu proiect de dezvoltare infrastructurală. Liderul formaţiunii, Ilan Şor, a promis sisteme moderne de iluminat public în cele 104 localități care intră în circumscripțiile electorale uninominale câştigate de el şi de colega sa de partid Marina Tauber. Ulterior în aceste localităţi vor fi reconstruite drumurile, restabilite instituțiile de învățământ și cele medicale, a promis Şor fără să stăruie asupra surselor de finanțare.

Democrații, considerați a fi cei mai avantajați de un eventual scrutin electoral desfășurat pe sistemul mixt, dau impresia că s-au pregătit din timp de un asemenea scenariu. La câteva zile după scrutinul din 24 februarie democrații au sesizat Curtea Constituţională asupra riscului unui vid de putere prelungit, dacă nu se va putea forma o nouă majoritate parlamentară, formațiunile conformându-se cu ideea unor alegeri anticipate. PD a cerut Curţii să se expună dacă puterile actualului Guvern, pe care democrații îl domină, ar putea fi prelungite în lipsa unui Parlament funcţional. Deşi democraţii spuneau că aşteaptă un răspuns de la Curte până la prima şedinţa a noului Parlament, sesizarea continuă să fie pe rol la Înalta Curte.

XS
SM
MD
LG