Cancelarul German Angela Merkel a cistigat alegerile, urmind sa isi mentina functia, probabil intr-o alianta guvernamentala diferita de cea precedenta. Cum se vede aceasta victorie din perspectiva americana? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.
Semnificatiile scrutinului german se vor vedea si vor fi analizate, in lunile si anii care vor urma. Principala intrebare care se punea – pe plan global – este daca, dupa Franta, si Germania va da cistig de cauza unui líder aflat in tabara asa-numit „globalistă”. Asta s-a intimplat.
Dar este prea devreme sa se aprecieze daca ascensiunea populismului este pe sfirsite. Asta pentru ca, in afara de victoria doamnei Merkel, a doua stire a alegerilor germane este ascensiunea fulminanta a extremei drepte, care pentru prima dată din anii nazismului obtine reprezentare parlamentară cu un procent considerabil. Asta inseamna ca exista o masa semnificativa de oameni, care cauta in aceasta zona, dovedit nociva, raspunsuri la provocarile si frustrarile timpurilor pe care traim.
Spre deosebire de afinitatile, care s-au manifestat in timpul alegerilor franceze intre Trump si candidata de extrema-dreapta, Marine LePen, de data aceasta presedintele s-a ferit sa isi arate preferintele, asta in ciuda faptului ca raporturile lui cu Merkel sint tensionate. Atit Macron, in Franta, cit si mai ales Merkel, in Germania promoveaza politici in contradictie flagranta cu inclinatiile presedintelui american. Ei cred ca in política de imigratie, Vestul are responsabilitati pe care trebuie sa le onoreze. Mai cred ca, in contextul crizelor cu care lumea e confruntata, nici o tara, oricit de puternica nu trebuie sa se retraga din mecanismele internationale care, fara sa fie perfecte, asigura stabilitate in lume.
Donald Trump nu are incredere in aceste formule, in contextul a ceea ce intelege că este „suveranitatea nationala” si preocuparii de a pune America in prim plan. In plus, nu pot sa-i placa lui Trump nici declaratiile care spun ca, in conditiile golului lasat in política internatională de abordarea administratiei sale, lideri cum este Merkel au acum statura morala si experienta sa conduca lumea occidentala, o característica care era asociata pina acum cu America.
Fireste ca este posibil ca Angela Merkel sa fie obligata sa-si ajusteze politicile, din cauza coalitiei care va resulta din aceste alegeri. Fireste si ca rezultatul scrutinului dovedeste ca extrema dreapta este in ascensiune in Germania. Dar nu este mai putin adevarat ca, odata cu victoria lui Merkel se contureaza in Europa Occidentala o tabara de lideri, care are si capacitatea si resursele sa sustina democratia liberala ca forma de guvernamint optima. Tendinta globala a fost pusa deocamdata in revers, dar pericolul se mentine.