Germania a votat. Potrivit estimărilor de la ora 18, Uniunea Creştin-Democrat / Creştin-Socială (bavareză) – CDU/CSU, a obţinut cele mai mai multe voturi: 32,5 la sută. Aşa cum era de aşteptat, pe locul doi se situiază Partidul Social-Democrat (SPD) pentru care au votat 20 la sută din cei chemaţi la urne.
Nu este nicio surpriză că pe locul trei a ieşit partidul eurosceptic, anti-migraţionist şi naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD). Pentru această grupare au votat 13,5 la sută (ceea ce este mai mult decît au prezis ultimele sondaje date publicităţii înaintea alegerilor generale).
În noul Bundestag va reintra Partidul Liberal (FDP), care la ultimul scrutin, din 2013, nu a reuşit să treacă pragul obligatoriu de 5 procente. Potrivit estimărilor, difuzate la ora 18 de televiziunea publică ARD, liberalii au obţinut 10,5 procente. Postcomuniştii din Partidul Stîngii (Die Linke) au fost preferaţi de 9 la sută din electorat, iar ecologiştii de 9,5 la sută dintre cei care s-au prezentat la urne.
În mai toate declaraţiile politicienilor, aparţinînd partidelor democratice tradiţionale, difuzate după aflarea primelor estimări, aceştia şi-au exprimat consternarea faţă de succesul AfD.
Unul dintre liderii AfD şi candidat de frunte al partidului, Alexander Gauland, a declarat televiziunii publice ZDF, în stilul său belicos şi populist, că de acum încolo AfD-ul „va schimba ţara” şi îi va „vîna” pe ceilalţi deputaţi. Tot el a spus că partidul va aduce în Parlament „glasul oamenilor de pe stradă”.
Rezultatele finale oficiale se vor da publicităţii în cursul nopţii, respectiv luni dimineaţa.
***
Din declaraţiile liderilor de partid, difuzate în cursul serii rezultă că social-democraţii vor trece în opoziţie şi refuză să mai participe la guvernare. Liderul, Martin Schulz, a recunoscut că SPD-ul a suferit cea mai mare înfrîngere din istoria Republicii Federale, înfiinţată în 1949.
Angela Merkel a recunoscut că partidele conservatoare (CDU/CSU) au pierdut foarte multe voturi, dar au rămas forţa conducătoare în Bundestag. Ca atare, conservatorii vor prelua şi şefia executivului.
Horst Seehofer, liderul Uniunii Creştin-Sociale (bavareze - CSU), nu şi-a ascuns dezamăgirea faţă de pierderile suferite (în 2013 conservatorii au ieşit cu 41,5%). El a anunţat că în Bundestag partidele conservatoare se vor opune energic AfD-ului.
Cealaltă candidată de frunte a AfD-ului, Alice Weidel, a declarat că partidul nu a renunţat la ideea de a cere înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă care să cerceteze politica migraţionistă a Angelei Merkel.
Satisfăcut de estimările din cursul serii s-a arătat mai ales Partidul Liberal. Preşedintele liberarlilor, Christian Lindner, nu a exclus că va accepta ca partidul său participe la formarea unui viitor guvern. Pentru a forma un guvern majoritar, însă, ar fi nevoie de încă un partener. În timpul campaniei electorale, ecologiştii şi liberalii au exclus o participare comună la o alianţă tripartită (creştin-democrat/liberal/
O alianţă guvernamentală social-democrat/post-comunist/
Participarea la vot a fost de 75%. Deci cu aproape 4 procente mai mult decît în urmă cu 4 ani.