Linkuri accesibilitate

Alegerile locale în capitală și coabitarea de mai departe a membrilor alianței de guvernare


În timpul unei dezbateri de la alegerile locale din 3 iunie, 2018
În timpul unei dezbateri de la alegerile locale din 3 iunie, 2018

În ce măsură candidații guvernării se vor conforma unui eventual pact de neagresiune?

Lidera Partidului Socialiștilor, Zinaida Grecianîi, a declarat că reprezentanții PSRM şi ai Blocului ACUM ce candidează la primăria Chişinău trebuie să semneze un angajament de neagresiune la apropiatele alegeri locale din 20 octombrie. La Chişinău se aşteaptă să candideze liderul PPDA Andrei Năstase, reprezentând ACUM, şi Ion Ceban din partea PSRM, repetând confruntarea de anul trecut care a fost câştigată de Năstase, dar anulată în instanţă pe motiv să s-ar fi făcut agitaţie nepermisă pe internet. Mai multe despre mizele scrutinului local în capitala Republicii Moldova, dar şi la nivel naţional:

Alegerile locale în capitală și coabitarea de mai departe a membrilor alianței de guvernare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:06 0:00
Link direct

Mai mulţi potenţiali concurenţi electorali care şi-au anunțat univoc intenţiile de a participa la alegeri au devenit mai vizibili în spaţiul public. Unii, precum Valeriu Munteanu, în trecut liberal, actualmente liderul formațiunii Uniunea Salvaţi Basarabia, l-a acuzat pe reprezentantul socialiştior Ion Ceban că a început campania înainte de termenul prevăzut de legislație, ba ar mai şi folosi resurse administrative. Ceban nu a reacționat până acum la aceste declarații. Chiar dacă s-a intrat deja în perioada electorală de două luni, campania pe care o poate desfășura fiecare candidat va începe abia după înscrierea oficială în cursă.

Mai mulţi analiști prognozează pentru Chişinău repetarea duelului de anul trecut dintre Andrei Năstase şi Ion Ceban, acordând şanse minime altor posibili candidaţi. În ce măsură candidații guvernării se vor conforma unui eventual pact de neagresiune, pe care aşa cum sugerase președinta PSRM, Zinaida Grecianîi, l-ar putea încheia formațiunile din spatele celor doi candidați, mai cu seamă în subiecte geopolitice, care de regulă au dat tonul la precedentele scrutine din Chişinău?

Veaceslav Berbeca
Veaceslav Berbeca

Expertul Veaceslav Berbeca de la Institutul „Viitorul” spune că de felul în care se vor comporta cele două componente ale actualei alianţe de guvernare va depinde cât va dura coabitarea lor de mai departe. Un eventual angajament de a evita atacuri de persoană nu anulează şi lupta de idei, mai afirmă Berbeca.

„Dacă ne uităm atent la ceea ce se petrece pe scena politică, observăm că, pe de o parte, Blocul ACUM nu este foarte incisiv, adică nu este critic la adresa lui Igor Dodon, deşi ar avea mai multe motive, şi, pe de altă parte, la fel am putea spune şi despre socialişti în raport cu Blocul ACUM. Adică faptul că la nivel guvernamental reușesc să se abțină de a se critica, având diferite motive, cred că această atitudine ar putea continua şi la alegerile locale”.

Veaceslav Berbeca nu exclude că şi de această dată factorul geopolitic va fi determinant la Chişinău, contrar doleanței preşedintei legislativului şi liderei PSRM Zinaida Grecianîi. Expertul de la IDIS „Viitorul” spune că ar vrea să audă la dezbaterile prilejuite de scrutinul local soluţii punctuale privind dezvoltarea oraşului, a transportului public, ameliorarea arhitecturală ş.a., şi mai puține discuții fără utilitate practică, cum ar fi orientarea externă a ţării.

Igor Volnițchi
Igor Volnițchi

Jurnalistul şi comentatorul politic Igor Volniţchi admite că mulţi aleşi locali care până nu demult erau în Partidul Democrat, mai ales dintre cei convertiți între scrutine, ar putea ateriza în partidele aflate la putere. Exemple de acest fel ar exista deja, spune Volniţchi, prezicând scoruri bune pentru PSRM, PAS şi PPDA.

„Situația celor din Partidul Democrat e destul de complicată acum. PD merge cu o imagine destul de șifonată în alegerile locale generale, or a fost înlăturat de la putere atunci când se aștepta cel mai puţin, a rămas fără lider, a rămas fără o parte importantă din resursele administrative.

Din păcate, se speculează foarte mult în teritoriu că „Uite acum la guvernare sunt Partidul Socialiştilor, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Platforma Demnitate şi Adevăr, haideți să candidăm de la ei, haideți să susținem candidații din partea acestor formațiuni, pentru că ei sunt cei conectați la banul statului, ei sunt cei care stau cu mâna pe pungă şi ne vor ajuta să implementăm proiecte”.

Cei doi experți cu care am stat de vorbă spun că antidotul ce ar putea stăvili migrarea spre partidele aflate la putere a primarilor oportuniști ori convertiți sub presiune îl poate oferi descentralizarea care să deconecteze finanțarea comunităților locale de apartenența politică, paradigmă ce a ispitit toate guvernările.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG