Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Când deputați ACUM spun că nu ar semna un acord, ar fi bine să zică ce le-ar conveni: anticipate sau schimbarea partenerilor”


Un comentariu săptămânal în dialog la Europa Liberă.

Despre dilemele unui nou acord ce ar urma să fie semnat între exponenții ACUM și PSRM, cu directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan:

Vasile Botnaru în dialog cu Igor Boțan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:45 0:00
Link direct

Europa Liberă: Semnatarii viitorului acord de cooperare în interiorul guvernării vremelnice, așa cum a fost constituită, dau senzația că văd în mod diferit acest acord. Există abordări diferite cumva în utilitatea acestui acord?

Igor Boțan: „Abordările, în mod evident, sunt diferite, dar e necesar un numitor comun, pentru că ambele componente ale alianței de guvernare au înțeles că guvernarea temporară trebuie să se extindă pentru o perioadă. Dl Dodon zice că pentru patru ani, ceilalți spun „pentru o perioadă mai îndelungată”. Am auzit interviul dlui Nantoi, care spune că deoligarhizarea, din păcate, durează mai mult, deci e nevoie de un program de cooperare, astfel încât să poată fi elaborat un plan legislativ – ce urmează să facă Legislativul, ce urmează să facă Guvernul și de ce fel de suport din partea Parlamentului are nevoie – și de asemenea este nevoie pentru a conjuga eforturile și a împinge carul din perspectiva reformelor social-economice.”

Europa Liberă: Dar lista precedentă, scrisă pe un colț de masă, nu conține aceste măsuri? Ea a fost ca și cum îndeplinită deja?

Igor Boțan: „Ceea ce s-a întâmplat în aceste două luni și jumătate, putem spune că dl Dodon a reușit să-și preia prerogativele de șef al statului prevăzute de Constituție și cele de care se plângea că a fost privat. Deocamdată, singurul beneficiar al acestei alianțe este dl președinte Dodon, iar lucrurile rămân în suspans în ceea ce privește deoligarhizarea, realizarea unor reforme pentru îmbunătățirea situației social-economice.”

Europa Liberă: Dar ce scrie în lista aia de guvernare temporară s-a îndeplinit deja?

Igor Boțan: „Nu, nu s-a îndeplinit. Am văzut că în privința depolitizării instituțiilor de drept și de reglementare există probleme, probleme foarte grave. E nevoie ca să existe cel puțin o viziune comună. Ar fi bine să existe o lege-cadru privind modalitatea de numire a conducătorilor instituțiilor de drept și de reglementare...”

Europa Liberă: Adică, acordul acesta nou ar trebui să detalieze ceea ce este deja convenit?

Cred că acest acord nou trebuie să ofere o perspectivă pentru o perioadă...

Igor Boțan: „Nu chiar așa. Cred că acest acord nou trebuie să ofere o perspectivă pentru o perioadă, hai să spunem așa, de un an sau doi ani de zile, dacă nu pentru toată perioada mandatului de guvernare oferit de Constituție.”

Europa Liberă: Ar trebui să fie un plan de activitate legislativă?

Igor Boțan: „Nu. Trebuie să existe un program de guvernare pus cap-coadă. La început trebuie să existe o înțelegere pe problemele de ordin strategic. În baza acestui acord între cele două formațiuni trebuie să existe un program de guvernare pe o perioadă care este prevăzută de Constituție, iar în baza acestui program trebuie să existe un plan de acțiuni al Guvernului, un program legislativ, iar noi, cetățenii, să fim siguri că înțelegem ce face guvernarea, cum se raportează prevederile acestor înțelegeri între cele două formațiuni cu promisiunile electorale pe care le-au făcut.”

Europa Liberă: Hai să vă întreb concret: în acest program trebuie să figureze volumul de exporturi de mere în Europa și în Rusia sau distrugerea muniției despre care, iată, aflăm acum că Șoigu a devenit disponibil, sau mărimea minimă a pensiei? Ce trebuie să existe ca parametri de guvernare?

Igor Boțan: „În această înțelegere trebuie să existe probleme de principiu pe care cele două formațiuni, conjungându-și eforturile, le rezolvă. În privința cifrelor concrete la care faceți referință, ele pot fi doar ca estimări. Dacă se realizează obiectivele de principiu, atunci estimările respective ar putea să fie detaliate.”

Europa Liberă: Să vă întreb mai simplu: socialiștii vor trage pe terenul lor platforma sau invers? Sau nu se pune problema?

Igor Boțan: „E nevoie de un compromis, iar acest compromis poate fi atins cu eforturi comune, altminteri ori trebuie desființată această alianță, iar consecințele pot fi periculoase pentru ambele formațiuni; o reformare a coaliției, de exemplu, ACUM cu democrații sau socialiștii cu democrații înseamnă doar o invitație pentru dl Plahotniuc ca să revină în țară. Nu cred că o astfel de perspectivă le surâde celor două formațiuni. Acești guvernanți acum trebuie să găsească un compromis rezonabil pentru soluționarea problemelor Republicii Moldova, iar alegerile anticipate în mod categoric nu satisfac pe nimeni decât Partidul Socialiștilor, care, așa cum cunoaștem, în urma unei hotărâri a Curții Constituționale, mă refer la alegerile anticipate, vor trebui să fie desfășurate în baza sistemului mixt.”

Europa Liberă: Oricât veți insista pe obiective naționale, vă apare suspiciunea că acest acord este necesar și pentru că se apropie alegerile locale și acolo e nevoie de un armistițiu, de o coabitare minimă? O asemenea utilitate o vedeți în acest acord?

Igor Boțan: „Nu, nu văd o asemenea utilitate, pentru că sărbătorile din luna august ne-au arătat că președintele Dodon, Partidul Socialiștilor, pe de o parte, Blocul ACUM, pe de altă parte, își urmăresc scopurile de consolidare a electoratului pe paliere diferite și am văzut chiar ciocniri verbale, altercații între cele două formațiuni.”

Europa Liberă: Adică se vor bate la Chișinău și în alte localități candidații acestor entități?

Alegerile sunt o competiție, totul depinde de modalitatea în care se desfășoară această competiție...

Igor Boțan: „Sigur că da. Este o competiție. Alegerile sunt o competiție, totul depinde de modalitatea în care se desfășoară această competiție.”

Europa Liberă: Dar îi vom vedea pe Ceban și pe Năstase bătându-se ca mai înainte, când nu erau într-o guvernare?

Igor Boțan: „Noi nu știm cine va candida, dar eu cred că este absolut normal ca formațiunile să se bată în această campanie electorală, singura diferență...”

Europa Liberă: Inclusiv sub centură?

Igor Boțan: „Nu, nu, această competiție electorală să aibă loc în limitele decenței, așa cum este prevăzut de legislație și de Codul Electoral. Nu e nevoie de un acord special între cei din ACUM și cei din Partidul Socialiștilor, e suficient ca ambele formațiuni să respecte acest cod de conduită. Nimic mai mult. Cu terminarea alegerilor locale, peste un an de zile vom avea alegeri prezidențiale. Dl Dodon oricum se va gândi la consolidarea propriului electorat inclusiv prin lansarea a tot felul de filme documentare, comemorări, celebrări, filme artistice despre istoria Moldovei.

Toate aceste lucruri vor avea o amprentă asupra relațiilor cu Blocul ACUM, dar asta nu înseamnă că cele două formațiuni nu pot guverna împreună și nu pot avea un program pozitiv în special pe dimensiunile social-economice și alte dimensiuni, cum ar fi relațiile externe. Oricum trebuie să deblocăm relațiile cu Rusia, trebuie să rezolvăm problema alimentării cu surse energetice, trebuie să rezolvăm problema deblocării suportului financiar din partea Uniunii Europene. Eu nu cred că Partidul Socialiștilor poate rezolva aceste probleme de unul singur, pe de o parte...”

Europa Liberă: Acești doi semnatari ai viitorului acord vor trebui să-și asume și mai categoric angajamentul să depășească starea de impunitate pe care societatea o vede. Cei care au făcut matrapazlâcuri n-au pățit nimic.

Igor Boțan: „Absolut corect și aici există trei lucruri care sunt în desfășurare. Este vorba despre miliardul furat, investigarea acestui caz și identificarea vinovaților, pedepsirea acestora. Este vorba despre concesionarea aeroportului și a unei porțiuni din acțiunile Băncii de Economii, care a servit un lucru foarte important în furtul miliardului. Și este vorba despre clarificarea situației cu ceea ce se numește uzurparea puterii de stat. Vrem, nu vrem, nu știm cum se va termina această investigație, dar noi toți înțelegem că timp de o săptămână am avut dualitatea puterii de stat aici, în Republica Moldova, și astfel de situație nu poate rămâne neinvestigată.”

Europa Liberă: Deci, Dvs. sprijiniți ideea ca în acest acord să figureze angajamente mai categorice pe aceste trei felii. Vor fi sau nu asemenea angajamente că după ce ți le asumi trebuie să le onorezi, după aia Dvs. o să faceți un checklist și o să-i întrebați: ați îndeplinit sau nu?

Ducerea la bun sfârșit a acestor anchete este o chestie de onoare pentru ambele formațiuni...

Igor Boțan: „Odată ce au fost constituite comisiile de anchetă în Parlament, eu cred că ducerea la bun sfârșit a acestor anchete este o chestie de onoare pentru ambele formațiuni.”

Europa Liberă: Dar în acordul acesta trebuie să scrie, probabil, un obiectiv național, așa cum spuneți Dvs., să fie pedepsiți figuranții acestor trei compartimente scandaloase, nu? Cum vedeți Dvs.?

Igor Boțan: „Eu cred că aceste lucruri ar trebui să se regăsească acolo, cu atât mai mult că ele s-au regăsit în programele electorale ale celor două formațiuni, ar fi straniu ca lucrurile care le-au unit pentru o anumită perioadă pe cele două formațiuni să nu se regăsească într-un document comun, dar acest document comun trebuie, așa cum spuneam, să deschidă niște perspective pentru dezvoltarea Republicii Moldova, trebuie depășită faza în care a nimerit Republica Moldova după anul 2018, în care Partidul Democrat a oferit cadouri preelectorale ca din cornul abundenței. Deci, această stare trebuie analizată, depășită. Există și lucruri încurajatoare pentru această coaliție, deocamdată temporară, este vorba despre modul în care percep cetățenii realitățile și aici ne putem referi la două sondaje de opinie realizate în luna iulie și august de către iData și CBS-AXA, care arată că aceste două formațiuni s-ar bucura de sprijinul cetățenilor pentru a realiza obiectivele care au fost făcute publice.”

Europa Liberă: Tentația anticipatelor parlamentare dispare sau nu?

Igor Boțan: „Tentația alegerilor parlamentare anticipate…”

Europa Liberă: Tocmai pentru că popularitatea lor crește?

Igor Boțan: „…nu dispare, dar singurul beneficiar al eventualelor alegeri anticipate ar fi Partidul Socialiștilor. Așa cum am amintit, există acea hotărâre a Curții Constituționale, care insistă că anticipatele pot avea loc doar în baza sistemului mixt, chiar dacă au modificat legea, poate fi aplicată numai pentru alegerile…”

Europa Liberă: Doar pentru parlamentare ordinare... Dar ce ar câștiga socialiștii fără o guvernare, care, iată, a întors Chișinăul cu fața spre europeni?

Igor Boțan: „Eu cred că socialiștii sunt buni la calcul, sunt experimentați, ei au obținut ce și-au dorit, dl Dodon și-a recăpătat împuternicirile prevăzute de Constituție, despre care spunea că a fost lipsit pe nedrept. Dl Dodon are acum o sarcină – să-și câștige cel de-al doilea mandat de președinte, pentru că domnia sa, vorbind despre un mandat complet pentru această alianță, sigur că el nu poate avea un alt rol decât șef al statului și peste un an de zile.”

Europa Liberă: Dar acesta e ursul care se plimbă în pădure încă?

E nevoie de succese pe palierul social-economic, iar aici, dacă nu sunt conjugate eforturile celor două formațiuni...

Igor Boțan: „Da, dar sondajele de opinie îi sunt încurajatoare din acest punct de vedere. E nevoie de succese pe palierul social-economic, iar aici, dacă nu sunt conjugate eforturile celor două formațiuni, atunci…”

Europa Liberă: Și e nevoie de un Guvern Maia Sandu?

Igor Boțan: „E nevoie de un Guvern Maia Sandu.”

Europa Liberă: Care să spargă zidurile.

Igor Boțan: „Da, aici lucrurile stau anume așa, dar acestea sunt riscurile pe care Blocul ACUM și le-a asumat atunci când a vrut, și-a dorit, de fapt, o guvernare monocoloră, adică un Guvern monocolor și suport în Parlament din partea socialiștilor, dar, așa cum spuneam, socialiștii programul minimum și l-au îndeplinit: ei au întors președintelui Dodon atribuțiile prevăzute de Constituție, dl Dodon acum poate spune că este responsabil pe securitatea statului și parțial pentru politica externă a statului. Deci, lucrurile trebuie să revină în albia normalității și trebuie canalizate înspre soluționarea problemelor sociale și economice ale cetățenilor.”

Europa Liberă: În concluzie, cum zic rușii «куда ты деньшся с подводной лодки» sau nu ai cum să evadezi din submarinul aflat în adâncime.

Igor Boțan: „Da, este adevărat, de aceea atunci când deputații, unii deputați din Blocul ACUM, spun că nu ar semna un eventual acord, ei ar fi bine să spună ce le-ar conveni: alegeri anticipate sau schimbarea partenerilor de guvernare. Dacă schimbarea partenerilor de guvernare, atunci: welcome, mr. Plahotniuc în Republica Moldova, cu toate instrumentele și cu metodele pe care le cunoaște.”

Europa Liberă: Și cu soldații săi înrăiți și flămânzi?

Igor Boțan: „Da. Și al doilea, dacă le zâmbește cea de-a doua perspectivă – alegeri anticipate, welcome în baza sistemului mixt cu o eventuală victorie absolută a Partidului Socialiștilor. Deci, vedem că lucrurile sunt oarecum previzibile, dacă putem spune așa.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG