Linkuri accesibilitate

Alegerile locale de la toamnă: un test pentru noua coaliție de guvernare


Imagine generică
Imagine generică

Maia Sandu, lidera PAS, a declarat recent că nu va agrea migraţia unor aleşi locali democraţi către formaţiunea ei, mai ales în detrimentul propriilor lideri locali, care au rezistat presiunilor vechii administraţii.

Comisia Electorală centrală spune că pregătirile pentru alegerile locale din 20 octombrie, adică perioada electorală, va începe peste mai puțin de două săptămâni, la 19 august, dată de la care, timp de o lună, se vor primi cereri de înregistrare a candidaților. Alegerile locale, când vor fi aleși noii primari, consilieri raionali și consilieri locali, sunt văzute și ca un test pentru noua coaliție de guvernare, atât un test al popularității cât și al trăiniciei acestei coaliții.

Alegerile locale de la toamnă: un test pentru noua coaliție de guvernare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00
Link direct


Preşedintele Igor Dodon le tot cere de mai multe săptămâni partenerilor de coaliţie un pact de neagresiune în campania pentru locale şi este, în general, o cerere tratată cu înţelegere în rândul analiştilor care cred, mulţi dintre ei, că probabilitatea ca majoritatea parlamentară creată în iunie între cele două poluri opuse ale eşichierului politic să nu supravieţuiască localelor este destul de mare.

Veaceslav Berbeca, expert la IDIS Viitorul, găseşte totuşi lipsit de şanse demersul liderului neformal al socialiştilor şi nu este vorba doar despre caracterul nefiresc al unui astfel de pact în orice scrutin de care partidele îşi leagă în mod previzibil sporirea puterii locale, explică analistul, ci mai ales întrucât un astfel de acord ar fi nefavorabil pentru blocul ACUM, care, conform unor calcule ale analiştilor, riscă şi aşa să se ciocnească de reticenţa a cel puţin unui sfert din electoratul lor, care nu le-au iertat formaţiunilor acestui bloc coaliţia nefirească cu socialiştii.

Veaceslav Berbeca
Veaceslav Berbeca

„E cam complicat să explici o astfel de coaliţie la nivel local. De exemplu, cum ar fi întâmpinat Blocul ACUM în Chişinău când ar veni şi ar spune: ştiţi, noi avem un act de neagresiune cu socialiştii. Eu cred că asta i-ar afecta serios rezultatul.”

De felul în care vor reuşi să-şi gestioneze, însă, relaţia atât polurile coaliţiei, cât şi componentele blocului pro-european, vor depinde în mare măsură rezultatele scrutinului. O previziune sumbră de la Veaceslav Berbeca e că: „o să sară scântei în anumite primării.”

Complicată va fi şi relaţia din ACUM, mai anticipează analistul. Un alt aspect de care va depinde rezultatul scrutinului este considerată de el strategia pe care o vor adopta, pe de o parte socialiştii, iar pe de alta – blocul ACUM, în raport cu primarii care au făcut parte până acum din tabăra democraţilor.

Înainte de retragerea acestora în opoziţie, partidul număra 700 din 900 de primari. Unii au şi început să migreze, cum este cazul celor 11 edili din raionul Donduşeni, care au anunţat la sfârşit de iulie că părăsesc formaţiunea democraţilor, acuzată de ei că a „degradat” şi că sunt gata de colaborare cu alte formaţiuni.

Complicată va fi şi relaţia din ACUM...

Nici cei 11 primari, nici cei trei potenţiali viitori parteneri - PSRM, PAS şi DA - nu au acceptat să-şi deschidă, la încercarea jurnaliştilor de la o publicaţie de la Chişinău, Newsmaker.md, planurile în perspectiva alegerilor locale.

Maia Sandu, lidera PAS, a declarat recent că nu va agrea migraţia unor aleşi locali democraţi către formaţiunea ei, mai ales în detrimentul propriilor lideri locali, care au rezistat presiunilor vechii administraţii. Prim-ministra a făcut această declaraţie inclusiv pentru a respinge acuzaţiile democraţilor că i-ar forţa pe primari să adere la Bloc, dar ceea ce a spus totuşi i-ar putea împinge pe cei vizaţi spre cealaltă formaţiune din coaliţie, adică spre socialişti.

Concluzia analistului Veaceslav Berbeca e că, pe stânga, socialiştii vor strange marea majoritate a voturilor, favorizaţi de lipsa unor concurenţi serioşi după decăderea democraţilor şi a formaţiunii lui Renato Usatâi. Dreapta pro-europeană, pe de altă parte, ar putea fi afectată de absenteism, la fel ca şi segmentul unionist, al căror alegători ar putea fi descurajaţi de colapsul liberalilor, neurmat de apariţia vreunui concurent electoral cât de cât serios.

„Dar cel mai important este felul cum vor reuşi cei din ACUM să gestioneze marele probleme. Noi vedem că ei nu au avut o viziune clară când au vorbit despre deoligarhizarea pentru care au făcut coaliţia cu socialiştii. Dacă nu vor veni cu rezultate rapide, asta le va afecta foarte mult rezultatul”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG