Patru deputați socialiști, Vlad Batrîncea, Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, au depus o sesizare la Curtea Constituțională solicitând CC să suspende și să declare neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier. Despre aceasta a anunțat deputatul Grigore Novac. Expertul în drept constituțional Alexandu Arseni sugerează că decretul Maiei Sandu este emis în conformitate cu normele legale.
Europa Liberă: Cât de dificilă devine situația din moment ce Maia Sandu l-a desemnat pe dl Grosu în calitate de candidat pentru funcția de premier, iar socialiștii s-au adresat la Înalta Curte și, depunând sesizarea, ei solicită suspendarea și declararea drept neconstituțională a decretului președintei privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier?
Alexandru Arseni: „Odată semnat decretul de către președintele Republicii Moldova, dna Maia Sandu, prin care dl Grosu a fost desemnat în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, procesul de formare a guvernului s-a declanșat în limitele Constituției și ale Regulamentului Parlamentului. Procesul este constituțional, este încadrat în toate prevederile și acum dl Grosu urmează să-și realizeze acele atribuții, adică să lucreze asupra elaborării programului și listei pe care trebuie, cel târziu în 15 zile, să le prezinte în parlament, după care parlamentul ia în dezbateri programul și lista și solicită învestirea guvernului.”
Europa Liberă: Dar alți constituționaliști spun că până pe data de 23 trebuie să vină cu programul și componența guvernului dl Grosu?
Alexandru Arseni: „Până la 15 zile, d-lui și mâine poate să prezinte programul și lista, așa-i termenul.”
Europa Liberă: În cazul când există o sesizare la Curtea Constituțională trebuie așteptat verdictul Înaltei Curți?
Alexandru Arseni: „Dar de ce? Socialiștii așa și nu au învățat, dar și-i târziu să mai învețe: se prezumă decretul constituțional până când Curtea Constituțională nu-l declară neconstituțional. Asta este regula jurisprudenței și a Înaltei Curți în Republica Moldova, în Franța, în Germania, în Austria și în Burkina Faso.”
Europa Liberă: Atunci, ei pot să spună că acest guvern nu așteaptă toate procedurile sau toate răspunsurile?
Alexandru Arseni: „Dar nu-i legată activitatea candidatului la funcția de prim-ministru desemnat prin decret de mofturile unei sau altei fracțiuni, el își exercită atribuțiile până în momentul în care se va pronunța Curtea.”
Europa Liberă: Această sesizare la Curtea Constituțională ar putea și mai mult să apropie Republica Moldova de anticipate?
Alexandru Arseni: „Of! Întrebarea-i clară, dar e foarte greu de răspuns. Se demonstrează încă o dată că, în loc să caute soluții de a ieși din situația în care se află societatea în ansamblu, fracțiunea socialiștilor caută pe orice căi și metode, neconstituționale în majoritatea lor, de a se menține la putere, nu de a exercita funcția de reprezentanță națională, dar de a se menține la putere cu orice preț.”
Europa Liberă: Dar nu este exclus faptul că ei acum vor mai căuta și în Parlament să-i convingă și pe alți deputați să nu-i voteze pe Igor Grosu și echipa sa?
Alexandru Arseni: „Îi treaba lor. Deja mecanismul de învestire a noului guvern este pornit, fracțiunile parlamentare nu au decât să caute soluții și să vadă: învestesc, acordă vot de încredere sau nu acordă vot de încredere, cu toate consecințele respective - acordă vot de încredere, înseamnă că guvernul intră în exercițiul plenar al funcțiilor, Parlamentul își exercită funcția de reprezentanță și organ legislativ, suprema autoritate și mecanismul care trebuie să funcționeze în interesul societății funcționează. Sau, dimpotrivă, nu-l învestesc, știind că au deja o învestitură prăvălită și este a doua care poate servi ca temei pentru emiterea decretului de dizolvare a Parlamentului, în conformitate cu art. 85 alin. (2) din Constituția Republicii Moldova.”