Linkuri accesibilitate

Alexandru Pînzari: Tehnica scoasă pe stradă nu este tehnică grea și nu am primit mesaje că s-ar fi speriat cineva


Armata a fost scoasă în stradă pentru a ajuta la aplicarea măsurilor pentru combaterea epidemiei de coronavirus, 24 martie 2020
Armata a fost scoasă în stradă pentru a ajuta la aplicarea măsurilor pentru combaterea epidemiei de coronavirus, 24 martie 2020

Militarii Armatei Naționale sunt mobilizați pentru a ajuta autoritățile în gestionarea crizei legate de pandemia COVID-19. Declarația a fost făcută la Ministerul Apărării de președintele R. Moldova, comandant suprem al Forțelor Armate, Igor Dodon, care a semnat marți și un decret în acest sens.

Mașini ale armatei dotate cu arme au fost surprinse pe străzile Capitalei la scurt timp după semnarea decretului. De miercuri, se aplică restricții de circulație noi pentru cetățeni. Între altele, este limitat accesul liber în parcuri și alte locuri publice pentru a încetini răspândirea infecției. Alexandru Pînzari, ministrul apărării spune că misiunea armatei este alta decât activitățile la care iau parte acum, care sunt improprii soldaților. Totuși, efectivul va fi la datorie pentru a minimaliza riscurile generate de pandemie.

Alexandru Pînzari: Tehnica scoasă pe stradă nu este tehnică grea și nu am primit mesaje că s-ar fi speriat cineva
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:04 0:00
Link direct



Europa Liberă: De ce a fost nevoie ca militarii Armatei Naționale să fie scoși în stradă?

Alexandru Pînzari: „Ieri a fost semnat decretul președintelui cu privire la implicarea Armatei în suportul Poliției, după cum scrie legea. Imediat după aceasta, am avut o ședință cu dl ministru de Interne și alți factori de decizie de la Ministerul de Interne și s-a hotărât ca Armata să meargă în suportul Poliției.”

Europa Liberă: Deci, concret, ce funcții are Armata în aceste condiții?

Alexandru Pînzari: „Funcția Armatei este foarte bine descrisă de lege și constă în următoarele: marcarea zonelor de carantină, asigurarea unor măsuri de ordine publică de comun acord cu Poliția, transportarea cetățenilor din locuri contaminate în unele sigure, restricționarea intrării și ieșirii din țară – cam acestea ar fi. Dar manager de caz în astfel de situații este Poliția și noi suntem la dispoziția ei.”

Europa Liberă: Cum ajută aceste sarcini la prevenirea răspândirii acestei infecții, coronavirus?

Alexandru Pînzari: „Uitați-vă de cât timp Poliția lucrează în regim de 24 din 24 de ore. Totodată, povara pe umerii lor crește pe zi ce trece, sunt tot mai multe restricții, spre exemplu, oameni care sunt la autoizolare avem deja mii, fiecare dintre ei necesită a fi monitorizați și verificați să nu încalce acest regim. Plus avem zone de carantină, plus avem zone în care astăzi este interzis să se adune mai mult de 2-3 persoane. Toate aceste zone urmează a fi monitorizate de către organele statului și noi în cazul de față venim în sprijinul Poliției pentru a ușura această povară și a ne implica în toate aceste activități.”

Europa Liberă: Dar există cumva riscul ca cineva dintre cei pe care îi trimiteți în stradă să fie infectați? Cum sunt protejați?

Alexandru Pînzari: „Ca să fiu sincer, cred că toți cei care sunt în prima linie sunt supuși într-o măsură oarecare riscului, dar toți soldații și ofițerii care sunt în misiune sunt protejați cu măsurile minim necesare – mască, mănuși speciale –, iar la intrare în unități sunt verificați de către medicii noștri, conform unor algoritmi: măsurarea temperaturii, dinamica sănătății etc., etc.”

Europa Liberă: Unii spun că Armata a fost scoasă în stradă și ar fi o măsură politică și nicidecum una antiepidemică. Ce le răspundeți celor care au venit cu aceste critici?

Alexandru Pînzari: „Eu vreau să le răspund că nici pe departe nu am făcut ieri o acțiune politică. Noi am ieșit în momente de grea cumpănă pentru țară și pentru populație, am ieșit pentru a sprijini cetățeanul și comunitatea în întregime. Vedeți că absolut în toate țările, exact pe același algoritm este implicată Armata. Am văzut astăzi secvențe din New York, Bruxelles, Roma, Londra - exact așa, și tehnica grea implicată și asta nu înseamnă că noi am vrut să speriem pe cineva sau că facem politică...”

Europa Liberă: Dar credeți că tehnica grea nu poate să bage în sperieți un om mai vârstnic, un copil, dacă este în stradă?

Alexandru Pînzari: „Noi nu am scos nicio tehnică grea, în primul rând. Tehnica care a fost scoasă este militară, dar nu este tehnică grea și nu am primit niciun mesaj de la copii sau de la bătrâni precum că s-ar fi speriat. Din păcate, iarăși politicienii își fac mendrele și asta este trist.”

Europa Liberă: Armata are nevoie de armele de foc?

Alexandru Pînzari: „Armata are niște protocoale interne și atunci când este ridicată pe alarmă, iese în dispozitiv exact așa cum ați văzut ieri și exact așa cum au ieșit și în Londra, și în Bruxelles, și în New York, și în alte capitale ale țărilor cu o democrație avansată.”

Europa Liberă: Dar ați văzut că chiar foști miniștri ai Apărării au spus că nu este funcția Armatei să facă această misiune pur polițienească?

Toate indicațiile care vor veni în această perioadă sunt în sprijinul cetățeanului și al comunității în general

Alexandru Pînzari: „Este părerea lor și ei au dreptul la ea. Eu mă adresez cetățenilor: în primul rând, să stea acasă și, în al doilea rând, să fie foarte atenți față de persoanele în etate, să aibă grijă de ei numai la distanță, pentru că anume această categorie de persoane este supusă riscului mai mult, să asculte necondiționat dispozițiile Poliției, Armatei, medicilor și tuturor autorităților publice, pentru că toate indicațiile care vor veni în această perioadă sunt în sprijinul cetățeanului și al comunității în general.”

Europa Liberă: Și vor sta efectivele până se încheie starea de urgență?

Alexandru Pînzari: „Efectiv s-ar putea să fie așa, dar dacă situația ar începe a se ameliora, eu cred că Comisia pentru situația de urgență ar emite o hotărâre prin care Armata ar trece înapoi în unități. Eu doar profit de prilej și asigur toți cetățenii Republicii Moldova că militarii și polițiștii sunt foarte eficienți și știu să-și facă treaba în aceste momente grele. Rog toți cetățenii să fie cooperanți și să asculte indicațiile autorităților în această perioadă grea, pentru că ele vin în sprijinul și în ajutorarea cetățenilor și a comunității.”

Europa Liberă: Ce nu v-ați dori să se întâmple pe parcursul acestei perioade, ca să nu mai apară atât de mulți din cei care critică?

Alexandru Pînzari: „Noi ne dorim, să zicem așa, „ochiul soacrei” să fie, dar să fie constructiv. Sincer să fiu, am primit ieri și mesaje în privat de la foști militari care spuneau că trebuie puțin mai așa, mai așa, foarte constructivi și solidari cu noi, dar îmi pare foarte rău că cineva face abuz de situația critică care este în țară.”

XS
SM
MD
LG