Linkuri accesibilitate

Alexandru Tănase: „Este un spectacol de prost gust, ce urmează a fi rezolvat pe căi legale”


„Este foarte trist tot ce s-a întâmplat astăzi în legislativ în legătură cu situația de la Curtea Constituțională.” Atât recunoașterea „caracterului captiv al CCM”, cât și decizia de revocare a dnei Domnica Manole, sunt acte descalificante pentru politicienii care se respectă pe ei și care respectă valorile statului de drept, a declarat Europei Libere fostul Președinte al CC, Alexandru Tănase. El sugerează că declarația privind recunoașterea „caracterului captiv al CCM”, este o declarație politică care reflectă viziunile celor care au votat-o și trebuie tratată ca atare.

Alexandru Tănase: „Este un spectacol de prost gust, ce urmează a fi rezolvat pe căi legale”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:54 0:00
Link direct

Europa Liberă: Această criză politică din R.Moldova, care se perpetuează pe parcursul a câtorva luni, a intrat într-o nouă fază, după ce majoritatea deputaților din parlament, mai exact socialiștii și cu cei din Platforma „Pentru Moldova” au hotărât s-o demită pe președinta Curții Constituționale, Domnica Manole. Ce consecințe poate să provoace această decizie?

Alexandru Tănase: „Este vorba despre o problemă mult mai veche, o problemă cronică, despre provincialismul politicienilor moldoveni, care niciodată nu au respectat anumite principii de funcționare a instituțiilor. Exact după modelul cum astăzi a fost dată lovitura în Domnica Manole, exact în același mod, vreau să vă amintesc, în 2013, parlamentul a votat în prima lectură modificările la lege, care permitea revocarea judecătorilor pe motiv de pierdere a încrederii.

Și, la acel moment, a fost o reacție foarte urâtă din partea Comisiei de la Veneția, UE, APCE și secretarului general al Consiliului Europei și doar asta i-a determinat pe deputații de la acel moment să renunțe la planurile lor. Acuma se întâmplă același lucru, o parte a clasei politice nu este mulțumită de avizul CC din 15 aprilie și încearcă să se răzbune pe cei care pot să se răzbune. Și au găsit de cuviință să lovească în președintele Curții, în Domnica Manole, ceea ce este absolut inadmisibil. Noi am discutat cu Dvs. vizavi de hotărârea Curții, din 15 aprilie – putem avea opinii diferite, putem discuta orice, până la urmă, suntem într-un stat, slavă Domnului, unde putem vorbi liberi.

Dar fiind adoptată o decizie a CC, ea urmează să fie executată fără niciun fel de discuții!

Or, orice încercare a parlamentului de a se răzbuna pe un judecător pentru votul său arată nu doar provincialismul, dar arată exact ca în statele bananiere, ceva foarte urât, descalificant! Nu vă supărați, dl Bătrâncea, care a votat și este unul din inițiatorii la toată nebunia aceasta, el deține acum, prin rotație, vicepreședinția la APCE! Păi, cum arată lucrurile astea?! Urât, foarte urât!”

Europa Liberă: Conducerea Înaltei Curți a calificat drept „politic” acest vot împotriva judecătoarei Manole, care este și președinta Înaltei Curți și îl consideră fără valoare legală. Dar se pare că situația începe să devină din ce în ce mai tensionată.

Alexandru Tănase: „Bine, este un vot politic, fără doar și poate, sunt de acord cu ceea ce a zis CC. Mai puțin sunt de acord în parte ce ține de efectele juridice, deoarece orice act votat de parlament beneficiază de prezumția legalității sau constituționalității, până în momentul în care Curtea nu spune altceva. Or, eu văd că, la ora actuală, politicienii au decis să utilizeze această criză iarăși în folosul lor. În loc deja să fie la Curte 2-3 sesizări, prin care să se ceară măcar suspendarea, cel puțin, a acestor două acte...”

Europa Liberă: Deja dl Litvinenco a anunțat despre sesizarea depusă.

Alexandru Tănase: „Este întârziată, din timp trebuia făcut lucrul acesta. Am văzut că este chemată lumea să apere clădirea CC. Ce să apere acolo? Că nu vine nimeni să se bage în clădire!”

Europa Liberă: Să împiedice un presupus plan al socialiștilor de a intra cu forța în instituție.

Alexandru Tănase: „Nu mai intră cineva cu forța, în cazul de față, este un spectacol de prost gust, care urmează a fi rezolvat pe căi legale. Eu cred că trebuie contestată la CC imediat!”

Europa Liberă: Și dacă a fost contestată la Curtea Constituțională, mai departe Cutrea trebuie s-o pună pe rol, contestația, sesizarea?

Alexandru Tănase: „Eu cred că aceste două acte adoptate astăzi urmează a fi suspendate imediat, ca să nu introducem confuzie, după care Curtea ar putea în mod normal să examineze, să vadă ce-a fost cu dânsele, cât sunt de legale, cât sunt de argumentate. Dar, iarăși, revenind la sesizare, eu cred că este anume cazul când trebuia să-și asume rolul practic președintele republicii.”

Europa Liberă: Președinta a și convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

Alexandru Tănase: „N-are nicio treabă CSS cu chestia asta. Sunt două acte votate de parlament, președintele este subiect de sesizare a CC și este garantul ordinii constituționale. Și în această calitate, președinta, dar nu un deputat din parlament, trebuia să sesizeze Curtea, pentru a da greutate acestei sesizări. Or, Curtea, în momentul în care această sesizare va fi înregistrată în cancelaria Curții, eu cred că ar trebui imediat să suspende aceste două acte normative, ca să le analizeze mai apoi, în regim normal, liniștit, calm, în ce măsură ele sunt în conformitate cu Constituția și cu jurisprudența CC. Mai mult ca atât, noi, semnând Acordul de asociere cu UE, ne-am obligat, de asemenea, să respectăm și anumite standarte europene.

Nu doar la nivel de Consiliul Europei, ci mai înalte, în materie de independență judiciară...

Și în acest sens, trebuie să fie verificate aceste două decizii: prima - revocarea dnei Manole din funcție și numirea altui judecător, prin prisma standardelor internaționale. Dar există o jurisprudență clară! În 2014, CC a dat o hotărâre clară exact pe aceeași problemă, unde a stipulat extrem de explicit că orice încercare de revocare a mandatului judecătorului constituțional din partea parlamentului este neconstituțională ab initio, prin definție! Ea este lovită de neconstituționalitate chiar din momentul votării, dacă vreți! Nu am timp acum să explic cum funcționează chestia asta, dar e o problemă cu el. Plus procedura. Am avut patru sau cinci hotărâri la CC, unde parlamentul a încercat să dea jos diferiți deminitari, anulând actul de numire. Este vorba de Procurorul General, șeful ANRE, miniștri, șefi de agenții, nici nu-i mai țin minte pe toți, știu că au fost multe. Și în fiecare caz Curtea a spus foarte clar: actul de numire este un act consumat, abrogarea lui de către parlament nu produce niciun efect juridic. Deoarece pentru fiecare categorie de demnitar, funcționar sau ce o fi el acolo, există procedură distinctă de revocare. În cazul judecătorilor CC, doar plenul CC este în drept să-i revoce. Or, plenului nici măcar nu i s-a cerut să fie pusă în discuție această problemă! Este revoltător ceea ce s-a întâmplat astăzi și îmi pare rău că o să fim iarăși văzuți de opinia publică internațională, că chestiile astea nu le poți ascunde pe malurile Bâcului!”

Europa Liberă: Dar au și urmat reacții după votul socialiștilor și ale aliaților lor împotriva judecătoarei Manole. Șeful delegației UE la Chișinău, dl Michalko a luat partea șefei statului în această dispută cu socialiștii, spunând clar că a avut loc un atac clar asupra Constituției și independenței CC, după care o poziție similară a exprimat și ambasadorul SUA la Chișinău, care a discutat cu președinta Sandu.

Alexandru Tănase: „Nu am niciun dubiu că vor urma reacțiile Comisiei de la Veneția, că vor urma reacțiile din partea Consiliului Europei și a UE, din parte instituțiilor, mult mai tranșante și mult mai dure. Reacțiile ambasadorilor sunt reacții de moment, punctează o anumită situație, dar eu cred că vor veni declarații mult mai așezate, mult mai articulate pe această problemă, deoarece altfel nu poate fi. Eu, sincer să fiu, nu pot să înțeleg care a fost miza persoanelor care s-au lansat în această aventură.

Ce au crezut, cum vedeau ei toată povestea asta?

Nu ai cum să ataci o instituție a statului și să dai jos un judecător constituțional pe motiv că nu-ți place decizia pe care a votat-o. Păi, atunci, hai să închidem CC pentru totdeauna, deoarece instituția asta niciodată nu va da decizii care sunt pe placul tuturor! Sau ea va da decizii neplăcute, pe care politicienii trebuie să le înghită așa cum sunt ele, sau această instituție va reveni la situația de pe timpul lui Pulbere și Pușcașu, când, pe an, dădeau zece hotărâri și nu spuneau nimic! Or, asta nu are nimic cu standardele democratice! De asta vă zic, despre ceea ce a făcut acum curtea putem să discutăm, e OK, nu e OK, e argumentată sau nu decizia aceasta, putem s-o dezbatem în ședință la facultățile de drept. Și putem critica curtea – nu e o problemă! Dar este o linie roșie care ține de respectul față de instituție, față de ordinea constituțională și care presupune obligativitatea respectării tuturor hotărârilor și abținerea din partea politicienilor de la orice acțiuni care ar afecta independența CC.”

Europa Liberă: A fost și o reacție a UE, care spunea că atacurile împotriva Curții și a diplomaților UE, pentru că atacuri au fost și la unii și la alții, și de la Bruxelles s-a spus că aceste atacuri ar fi inacceptabile și că distrag atenția de la nevoia unor reforme reale.

Alexandru Tănase: „Bun, ceea ce ține de atacurile la adresa ambasadorilor este o chestiune ce ține de educație și de cei șapte ani de acasă. Eu, sincer să fiu, nu le-aș pune pe același cântar, atacurile împotriva unor demnitari care sunt diplomați la Chișinău cu atacurile împotriva unor instituții fundamentale, cum este CC. Când e vorba de un diplomat, e vorba de o chestie care nu se încadrează în cutumele diplomatice și este OK să se întâmple așa ceva într-o țară normală, dar Moldova nu este o țară normală, asta trebuie s-o acceptăm așa cum este, dar când este vorba de instituții fundamentale, sigur că trebuie să urmeze o reacție. Eu cred că după ce se va consuma toată această situație, cred că vom avea nevoie de o discuție mai amplă la nivel de elite politice, să înțeleagă fiecare cât de periculoase sunt precedentele create! Ceea ce s-a întâmplat acuma este exact ceea ce s-a pornit cu doi ani în urmă, când, sub vâltoarea asta revoluționară, erau adoptate o sumedenie de decizii foarte politice, dar folosite în scop de a determina demisile unor sau altor funcționari, acum se întâmplă același lucru, ei utilizează aceeași retorică: statul captiv... Curtea este captivă... captiv... captiv... captiv...

Și, în acest sens, orice putere politică poate utiliza aceste instrumente...

Eu cred că trebuie, în sfârșit să revenim la normal, toate deciziile să fie luate în baza legii, în baza Constituției, în baza principiilor legale, și nu în baza interesului de moment. Că, de fapt, ceea ce s-a întâmplat acum cu dna Manole este interesul de moment al socialiștilor pur și simplu pentru a se răzbuna pentru decizia din 15 aprilie.”

Europa Liberă: Igor Dodon a anunțat o vizită-fulger la Moscova, ar avea legătură cu ceea ce se întâmplă în jurul situației de la CC?

Alexandru Tănase: „Sincer să fiu, eu sunt total dezamăgit de ceea ce face Dodon. Eu, cumva, mereu l-am crezut un politician mai sofisticat și mai abil decât ceea ce văd eu acuma. Or, ultimele acțiuni împotriva CC demonstrează foarte clar că domnia sa este depășit de situație, este total rupt de realități și nu înțelege cum funcționează mecanismele sociale.

Mai mult ca atât, nu rezonează deloc cu ceea ce se întâmplă în societate și toate plimbările astea la Moscova, pe deoparte, pentru a etala obediență față de Putin, dar pe de altă parte ca să demonstreze societății că el este de fapt cel pe care mizează Moscova, nu-i vor aduce absolut nimic. Eu sunt absolut convins că acțiunile pe care le-a făcut astăzi o să-l coste foarte mult din punct de vedere electoral și dacă va continua tot așa, nici pe departe nu va rămâne acel partid cu vocații majoritare care este astăzi. Lumea s-a schimbat, lumea este alta, mecanismele sunt altele, alegătorul este altul și toate șmecheriile care cândva erau folosite și dădeau efect, astăzi vor da efect absolut invers.”

XS
SM
MD
LG