Linkuri accesibilitate

Alexei Navalnîi - „otrăvire naturală” sau cu substanțe necunoscute puse într-un ceai?


Alexei Navalnîi
Alexei Navalnîi

Joi dimineață, el se întorcea la Moscova din orașul siberian Tomsk, când i s-a făcut rău la bordul avionului. Avionul a aterizat de urgență la Omsk.

Politicianul rus de opoziție, Alexei Navalnîi se află în comă la un spital din orașul siberian Omsk, iar suporterii săi cred că i-a fost pusă otravă în ceai. Critic vehement al Kremlinului, Navalnîi nu este la primul asemenea incident în ultimii ani.

Luna viitoare, în Rusia au loc alegeri în peste 30 de regiuni, iar Alexei Navalnîi și echipa sa au început pregătirile, călătorind dintr-un oraș în altul. Strategia lui Navalnîi este să promoveze candidații de opoziție cu cele mai mari șanse împotriva celor sprijiniți de putere.

Joi dimineață, el se întorcea la Moscova din orașul siberian Tomsk, când i s-a făcut rău la bordul avionului. Avionul a aterizat de urgență la Omsk, iar Navalnîi a fost dus cu ambulanța la spital de pe pista de aterizare.

„Presupunem că Alexei a fost otrăvit cu ceva amestecat în ceai. A fost singurul lucru băut de el de dimineață”, a scris pe o rețea de socializare purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmîș, care-l însoțea.

La spital, medicul șef-adjunct, Anatoli Kalinicenko, a spus că starea sănătății opozantului este gravă și stabilă, el este conectat la aparatele de respirație artificială. Medicul a mai spus însă că starea în care se află Navalnîi putea fi cauzată și de o „otrăvire naturală”, aceasta fiind una din posibilitățile care sunt investigate, efectuându-se teste. „Medicii depun eforturi pentru a-i salva viața”, le-a mai spus jurnaliștilor la Omsk Kalinicenko.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, i-a urat opozantului sănătate „ca oricărui cetățean”, după cum a precizat, promițând o anchetă, dacă se va constata că a fost otrăvit.

În vârstă de 44 de ani, Navalnîi este un critic vehement al președintelui rus Vladimir Putin. Avocat și director al Fondului de luptă cu corupția, o organizație neguvernamentală, el a contribuit la investigarea a ceea ce a numit exemple revoltătoare de corupție în rândul demnitarilor ruși.

Navalnîi a căpătat notorietate datorită blogului său, în anii 2000, transformat ulterior în vlog pe YouTube, unde are o audiență de 3,79 milioane de abonați.

FSB recrutează studenți, activiști ai opoziției ruse
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00

Într-un interviu din 2011, a descris partidul puterii, Rusia Unită, drept „partid de escroci și hoți”, expresie care a devenit ulterior foarte populară.

Carismatic și energic, a spus mereu că este patriot, atrâgându-și critici de cochetare cu naționaliștii.

A devenit tot mai cunoscut în timpul protestelor pentru alegeri libere și corecte, care au izbucnit înaintea scrutinului parlamentar din 2011 și au continuat în timpul celui prezidențial, din 2012, când Vladimir Putin a revenit la Kremlin, după pauza de patru ani în care a fost prim-ministru.

Când acele proteste, care au fost înăbușite de forțele de ordine, s-au încheiat, Navalnîi era deja o figură politică majoră, iar Wall Street Journal l-a descris, în 2012, drept „omul de care Vladimir Putin se teme cel mai tare”.

Navalnîi a fost arestat, judecat și condamnat pentru fraude financiare, în 2012 și 2014. Dar Curtea Europeană pentru drepturile Omului a spus că procesele sale au fost motivate politic și că au încălcat drepturile omului. Moscova nu a fost de acord cu decizia CEDO. Iar Navalnîi nu a fost lăsat să candideze la alegerile prezidențiale din 2018 pe motiv că are o condamnare penală.

De-a lungul anilor, opozantul a ispășit numeroase pedepse cu închisoarea pentru organizarea de proteste anti-Kremlin și a fost atacat fizic în stradă de activiști pro-guvernamentali. Aproape și-a pierdut vederea când un activist i-a aruncat în ochi cu dezinfectant.

Acum, purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmîș, a făcut o paralelă între incidentul proaspăt cu unul asemănător, din iulie 2019. Lui Navalnîi i se făcuse subit rău în timp ce se afla în arest, la Moscova, ispășind una din pedepsele administrative pentru mitinguri neautorizate. În timp ce autoritățile au spus că Navalnîi a avut o reacție alergică acută, doctorița sa a spus însă că reacția putea fi cauzată de o substanță chimică necunoscută. Simpatizanții săi sunt însă convinși că Navalnîi a fost victima unei tentative de otrăvire. „La fel i-au făcut și acum”, a mai spus purtătoarea sa de cuvânt, în așteptarea veștilor de la spitalul din Omsk.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG