Linkuri accesibilitate

Alexei Tulbure: „Viitorul primar înțelege importanța și necesitatea păstrării alianței și la nivel local”


Fostul ambasador al R.Moldova la ONU și Consiliul Europei despre rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului, câștigate de socialistul Ion Ceban.

Interviu cu Alexei Tulbure
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:52 0:00
Link direct


Europa Liberă: Cine își asumă victoria, cine își recunoaște înfrângerea, vă este clar?


Alexei Tulbure: „Deja este clar că învingător în această competiție este Ion Ceban și înfrângerea trebuie să și-o asume Andrei Năstase. Bine, primele declarații făcute de candidați după închiderea secțiilor de votare au arătat că, de exemplu, viitorul primar înțelege importanța și necesitatea păstrării alianței și la nivel local. Ceban declarase că alianța între PSRM și ACUM în Consiliul municipal va fi creată în zilele apropiate și el va depune toate eforturile ca asta să se întâmple cât mai repede. A și spus că pe țară numai în câteva raioane nu sunt create astfel de coaliții în consiliile raionale, în primul rând, dar se lucrează ca să se obțină astfel de coaliții peste tot. Dl Năstase n-a recunoscut încă înfrângerea...”

Europa Liberă: Spectrul preluării capitalei de către PSRM, de către socialiști, care îl au ca și lider informal pe președintele Igor Dodon, rămâne a fi unul îngrijorător, având în vedere că înclină balanța puternic în favoarea acestora în alianță?

Alexei Tulbure
Alexei Tulbure


Alexei Tulbure: „În sensul acesta că înclină balanța, noi am fi putut numi asta îngrijorător, dar nu într-atât de îngrijorător ca să prezinte un pericol real pentru stabilitatea alianței, pentru că sunt factori cu mult mai importanți, care determină păstrarea acestei alianțe și necesitatea păstrării alianței o percep și o înțeleg atât cei din PSRM, cât și cei din ACUM. Încă o dată repet: dreapta, ACUM erau încrezuți și au mizat pe o victorie sigură în Chișinău, așa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, însă mai mulți factori au influențat rezultatele, dar momentul acesta că primarul ales, dl Ceban, vorbește despre necesitatea păstrării acestei alianțe, despre crearea alianțelor în consiliile locale pe întreg teritoriul țării, toate aceste lucruri sunt importante și denotă un adevăr: există înțelegere că această alianță trebuie de păstrat.”


Europa Liberă: Andrei Năstase se va întoarce la Ministerul Afacerilor Interne și va fi liniștit în cadrul Blocului ACUM că a suferit o înfrângere, nu se va clătina Blocul ACUM, așa cum prevestit unii colegi de-ai Dvs., experți?

Alexei Tulbure: „În interiorul Blocului ACUM există disensiuni, nu e un secret, este cunoscut acest lucru. Ar fi bine ca aceste disensiuni să dispară, pentru că Blocul ACUM este într-o coaliție cu Partidul Socialiștilor și are nevoie de o unitate a gândirii, a acțiunii pe interior. În cazul în care dl Năstase va deveni un factor destabilizator pe interiorul ACUM-ului, atunci ACUM trebuie să se gândească ce se poate de făcut în acest sens, ca factorii destabilizatori să nu producă un dezastru. Se va întoarce dl Năstase la Ministerul de Interne sau nu, mie îmi este greu acum să spun.”

Europa Liberă: De ce?

Alexei Tulbure: „El singur încă nu poate da răspuns la această întrebare și nu a dat un răspuns fiind direct întrebat. De aceea nici eu nu pot să dau un răspuns ferm în acest sens.”

Europa Liberă: Socialiștii ar putea să ceară mai multe portofolii acum în Guvernul condus de Maia Sandu, așa cum lăsa să se înțeleagă președintele Igor Dodon?

Alexei Tulbure: „Cred că a fost un joc și o încercare de intimidare și de șantaj. Nu pot să-mi închipui ce poate să se întâmple în cazul în care Maia Sandu, cum a și promis, vine în Parlament și răspunde la toate întrebările posibile care vor apărea și refuză…”

Europa Liberă: Vă referiți la moțiunea de cenzură pe care a înaintat-o PD-ul?


Alexei Tulbure: „Mă refer la moțiunea de cenzură, asta-i una la mână, dar mă refer și la tot ce poate să înainteze sau întrebările formulate de Igor Dodon sau de echipa lui. În cazul în care dna prim-ministru refuză să accepte remanieri în Guvern, să accepte socialiști în Guvern, pur și simplu nu pot să-mi închipui ce poate întreprinde Igor Dodon, înțelegând că această alianță este acceptată de țară și de comunitatea internațională așa cum a fost concepută în luna iunie și orice mișcare, și orice schimbare poate fi obținută și produsă numai prin consens, prin buna înțelegere și prin buna voință, nu prin presiune și șantaj, de aceea stilul de interacțiune din interiorul coaliției trebuie să fie unul pașnic, de bună înțelegere și de cooperare, dar nu torpede, amenințări, declarații de tot felul... Asta nu o să ducă la rezultate bune.”

Europa Liberă: Ce urmează să se întâmple, începând cu ziua de luni, în primărie?

Alexei Tulbure: „Vine un primar nou. Eu sper că, indiferent de culoarea politică, mai ales că Ion Ceban a promis că își suspendă calitatea de membru al PSRM. Formarea echipei, formarea majorității, pentru că…”

Europa Liberă: Cine o va forma, această majoritate?

Alexei Tulbure: „ACUM și PSRM. Deci, ei au 42 de mandate împreună, mai mult decât o majoritate absolută, sigură, stabilă. Și în cazul în care programul acestei alianțe va coincide cu programul primarului, dar eu cred că el trebuie să coincidă în cele mai importante momente și puncte, atunci trebuie de apucat de lucru, de făcut regulă în capitală.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG