Linkuri accesibilitate

Ambasada SUA: Vlad Plahotniuc a „plecat voluntar” din America


Fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc.
Fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc.

Ambasada americană la Chișinău au precizat că fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc „a plecat voluntar din Statele Unite pe 28 august 2020” și nu se mai poate întoarce din cauza interdicției impusă de Departamentul de stat încă la începutul anului. Informațiile au fost furnizate pentru Jurnal TV.

„Ambasada SUA în Moldova confirmă că Vladimir Plahotniuc a plecat voluntar din Statele Unite pe 28 august 2020. Din cauza denunțarii dlui Plahotniuc de către Secretarul de Stat în ianuarie 2020 în temeiul Secțiunii 7031(c) din Legea privind alocările bugetare referitoare la Departamentul de Stat, operațiunile externe și programe asociate, din cauza implicării sale în acte semnificative de corupție, dl Plahotniuc și în continuare nu este eligibil pentru intrare în Statele Unite”, se spune în răspunsul oferit pentru Jurnal TV.

Pe 30 septembrie, Ministerul de Interne a confirmat informația că fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc a plecat din Statele Unite și a „ traversat frontiera cu Turcia, dar și cu România, în perioada 7-10 septembrie 2020”, după cum se arată într-un comunicat de presă al instituției. Nu este clar dacă Plahotniuc, care a plecat din R. Moldova în vara anului trecut, se mai află sau nu în Turcia.

Anterior, Procuratura Generală comunicase că a cerut Turciei să-l extrădeze pe Vlad Plahotniuc, precizând că fusese „notificată oficial” de „intrarea învinuitului pe teritoriul Turciei pe 10 septembrie 2020, unde s-ar afla până în prezent”. Cererea de extrădare a fost semnată de procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

Autoritățile moldovene vor să-l judece pe Plahotniuc pe care procurorii l-au inculpat pentru spălare de bani, escrocherie, crearea și conducerea unei organizații criminale.

XS
SM
MD
LG