Linkuri accesibilitate

Ambasadori occidentali, îngrijorați de „influență externă neîntreruptă” asupra justiției din R.Moldova


Ambasadori occidentali din Republica Moldova și-au exprimat astăzi public îngrijorarea față de mersul reformelor în domeniul justiției.

În cadrul unei dezbateri dedicate viitorului sistemului de justiție, dar mai ales independenței și integrității acestuia, ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J Hogan, a precizat că, „deși în ultimii ani s-au înregistrat pași pozitivi în reformarea domeniului, evenimente recente trezesc îngrijorări, inclusiv decizii judiciare care sugerează o influență externă neîntreruptă asupra justiției”.

Ambasadori occidentali, îngrijorați de „influență externă neîntreruptă” asupra justiției
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:12 0:00
Link direct

„Strategia pentru asigurarea independenței și integrității sectorului justiției”, astfel este intitulat documentul în care Ministerul Justiției anunță public bornele kilometrice ale reformării de mai departe a domeniului. Experții care au analizat documentul, remarcă trei obstacole principale care afectează sistemul și anume: independența insuficientă, corupția și, trei, calitatea redusă a actului de justiție.

Fadei Nagacevschi
Fadei Nagacevschi

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, recunoaște că dincolo de provocările birocratice de reformare a domeniului, mingea în continuare rămâne în terenul politicienilor care au menirea să promoveze și, mai ales, să țină cont de această strategie:

„Este regretabil că în pofida unor eforturi, sistemul judiciar rămâne a fi afectat de probleme structurale și funcționale. Din lipsă de integritate, există probleme cu impact major asupra calității actului de justiție și gradului de satisfacție a cetățenilor în legătură cu performanța sistemului judiciar. (...) Este evident că este nevoie să se consolideze și sistemul politic din Republica Moldova, pentru a promova acele schimbări absolut necesare atât sistemului judecătoresc, dar și cetățenilor țării”.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a calificat situația din domeniul justiției una „deplorabilă” și a observat că cea mai importantă menire a strategiei e să prevadă pârghii clare de natură să țină sistemul de justiție departe de influența politicului.

Ambasadorul Dereck J. Hogan
Ambasadorul Dereck J. Hogan

Dereck J. Hogan, ambasadorul SUA la Chișinău a precizat că partenerii occidentali ai Republicii Moldova sunt încurajați de promisiunea guvernului că reforma justiției rămâne o prioritate și că sunt în așteptarea trecerii de la vorbe la fapte:

„Ruperea ciclului de corupție și de capturare a statului necesită mult mai mult timp planificat. Eradicarea corupției răspândite și înrădăcinate în Moldova va începe atunci când instituții puternice și independente vor dispune de funcționari onești și necompromiși. Deși au fost pași pozitivi, alte acțiuni recente sunt îngrijorătoare, inclusiv decizii judiciare care sugerează o influență externă neîntreruptă”.

Între altele, șeful misiunii diplomatice americane a amintit de decizia Secretarului de Stat al SUA, Mike Pompeo, „de a-l sancționa pe Vladimir Plahotniuc din cauza implicării sale în corupție semnificativă care a subminat statul de drept și a compromis dur independența și instituțiile democratice ale Republicii Moldova”. Dereck J. Hogan a numit această decizie un exemplu al angajamentului SUA în lupta împotriva corupției:

„Statele Unite vor continua să promoveze asumarea responsabilității pentru actorii corupți aici, în regiune și în întreaga lume. Vom continua să susținem eforturile Moldovei de a construi un sistem de justiție care să trateze toți cetățenii în mod egal și să-i pedepsească pe vinovați, indiferent de putere sau funcții. Nimeni nu poate fi mai presus de lege”.

Dezbaterea despre independența justiției în Republica Moldova a adus în prim plan și aspecte tehnice ale reformării domeniului, la fel de importante ca cele de eliminare a corupției. Fluctuația mare de cadre în instituțiile de profil – ministerul Justiței, CNA sau Procuratură, comunicarea defectuoasă între funcționarii responsabili de punerea în practică a strategiei și lipsa tinerilor specialiști, care ar aduce un „suflu nou” în sistem și s-ar opune vechilor practici – sunt doar câteva dintre problemele care, spun experții, la fel încetinesc reformarea justiției în Republica Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG