Ministerul afacerilor externe de la Chişinău vrea schimbarea înainte de termen a trei ambasadori moldoveni. Unul dintre ei, cel de la Bucureşti, intrase demult în dizgraţia preşedintelui Igor Dodon, pentru un comentariu referitor la gestul acestuia de a-l lipsi pe Traian Băsescu de cetăţenia moldovenească. Când în urmă cu mai multe luni Dodon îi ceruse premierului să-l recheme, obţinuse un refuz.
„Vin Alegerile. MAEIE schimbă ambasadorii”, titra zilele trecute o publicaţie de la Chişinău. „Ziarul de Gardă” cita surse anonime din interiorul ministerului şi afirma că ambasadorii care ar urma să fie rechemaţi sunt cel din România, Mihai Gribincea, cel din Belgia şi Luxemburg, dar şi de la NATO, Iurie Reniţă, precum şi ambasadorul din Lituania, Valeriu Frija. Revocările respective, au spus sursele anonime jurnaliştilor de la acea publicaţie, nu sunt ultimele şi ar fi legate de viitoarea campanie electorală, în care votul diasporei ar putea conta mai mult decât ca până acum.
Astăzi, doi dintre cei trei diplomaţi vizaţi au confirmat pentru presă că ministerul moldovean al afacerilor externe a cerut agrementul statelor gazdă pentru noile numiri. În România, unde în ultimii doi ani ambasador a fost Mihail Gribincea, ar urma să plece Ion Stăvilă, ex-ambasadorul moldovean în Ucraina. La Bruxelles şi NATO, Iurie Reniţă ar urma să fie substituit de Lilian Darii, actualmente viceministru al Afacerilor Externe.
Dacă se adeveresc, aceste schimbări ar putea să însemne mai multe lucruri. În primul rând, cum Gribincea şi Reniţă au fost susţinuţi la vremea respectivă de liberali, acum, când formaţiunea lui Mihai Ghimpu nu mai este la guvernare, sunt rechemaţi şi înlocuiţi. Valeriu Munteanu, fost ministru liberal plecat din guvernul Filip odată cu formaţiunea sa de la guvernare, vede, însă, alte motive ale schimbărilor dorite de guvernul Filip:
Candidaturile noi sunt persoane de compromis, care să nu deranjeze nici PSRM, nici PD, şi să se facă utili PD atunci când acesta va avea nevoie
„Chiar de la începutul mandatului, Igor Dodon a pus gând rău pentru câţiva ambasadori, în special a celui de la Bruxelles şi NATO şi cel din România. Indubitabil, este un troc între PSRM şi PD, indubitabil PD are nevoie de Dodon, iar acesta foloseşte prilejul ca să demonstreze propriului electorat că poate să rezolve ceva. Candidaturile noi sunt persoane de compromis, care să nu deranjeze nici PSRM, nici PD, şi să se facă utili PD atunci când acesta va avea nevoie.”
Cel puţin în cazul unui ambasador din cei ce ar urma să fie substituiţi, Mihai Gribincea de la Bucureşti, Igor Dodon a cerut deja o dată revocarea, după ce diplomatul şi-a spus în presă părerea despre decretul de retragere a cetăţeniei lui Traian Băsescu emis de Dodon imediat ce fusese ales. Dar prim-ministrul Pavel Filip i-a răspuns atunci că nu va da curs solicitării.
În Republica Moldova, posturile de şefi ai misiunilor diplomatice se distribuie în general de către preşedinte, la propunerea guvernului, adică a ministrului afacerilor externe. Din 2009 şi până în 2016, cât timp au existat doar guverne de coaliţie, de multe ori posturile erau vreme îndelungată blocate, chiar dacă acest lucru crea dificultăți în relațiile bilaterale cu diverse state. De la instalarea lui Igor Dodon la preşedinţie, deşi ar fi fost logic ca aceste numiri să devină mai dificile dată fiind apartenenţa preşedintelui şi premierului la diferite grupuri politice, cele două palate au ajuns cumva mai uşor la înţelegere. Igor Dodon şi-a trimis, bunăoară, doi deputaţi socialişti, pe Andrei Neguţa şi Victor Sorocean, ambasadori în Federaţia Rusă şi, respectiv, Belarus. Iar guvernul a reuşit numirea lui Victor Osipov în Austria şi a lui Aurel Ciocoi în SUA.