Linkuri accesibilitate

Veaceslav Berbeca: „În Moldova, niciun politician nu cedează de bună voie funcția pe care a obținut-o; nu avem cultura politică care există în Occidentul la care ne raportăm”


Igor Dodon semnînd în favoarea demiterii lui Dorin Chitoacă prin referendum
Igor Dodon semnînd în favoarea demiterii lui Dorin Chitoacă prin referendum

Interviul dimineții cu expertul de la IDIS „Viitorul” pe tema referendumului de demitere a primarului Chișinăului.

În mai puţin de o lună în Chişinău se va desfășura un referendum local iniţiat de socialişti împotriva liberalului Dorin Chirtoacă. Vom analiza mizele celor ce sprijină sau nu plebiscitul într-o discuţie telefonică cu analistul politic de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Berbeca.

Veaceslav Berbeca
Veaceslav Berbeca

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:38 0:00
Link direct

Europa Liberă: Prima întrebare: de ce acest referendum? Justiţia moldovenească rar dă decizii nedorite de principalul partid guvernamental. Cu atât mai special cazul în care socialiştii, oficial oponenţi ai democraţilor şi partid cu viziuni pro-ruse, au obţinut satisfacţie în justiţie pentru acest referendum împotriva unui primar pro-european totuşi?

Veaceslav Berbeca: „De ce acest referendum? Cred că răspunsul îl putem găsi foarte ușor. Socialiștii, începând din anul 2016 când au câștigat funcția de președinte, sunt într-o permanentă campanie electorală, adică se pregătesc pentru alegerile parlamentare din anul 2018 și, de asta, evident, au nevoie de evenimente, au nevoie de diferite acțiuni prin care să mențină atenția publică și, evident, să obțină cât mai multe puncte. Iar când vorbim despre justiție, de ce a aprobat referendumul, aici am putea admite că a existat o anumită înțelegere între Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor pentru organizarea acestui referendum de demitere a lui Dorin Chirtoacă. Fiindcă au fost și alte cazuri când astfel de încercări nu au trecut, iar acum a trecut și în cele din urmă avem un referendum organizat, după cum s-a decis, în noiembrie.”

Europa Liberă: La ce alte încercări vă referiți?

Veaceslav Berbeca: „Ne referim la încercarea de anul trecut, din luna august, dacă vă aduceți aminte, când a fost un grup de inițiativă care a încercat să organizeze un referendum.”

Europa Liberă: O inițiativă civică, dacă nu greşesc...

Veaceslav Berbeca: „Da, a fost un grup de inițiativă civică care a încercat să organizeze un referendum. În prima instanță, îmi aduc aminte, a fost înregistrată, însă ulterior Curtea de Apel de la Bălți a anulat decizia de a înregistra referendumul, ulterior nu a fost organizat acest referendum. Ideea este că atunci argumentele au fost practic similare cu argumentele actuale.”

Europa Liberă: Liberalul Valeriu Munteanu, dle Berbeca, politician din aceeași formațiune cu primarul Dorin Chirtoacă, a spus zilele trecute la TVR că „referendumul din Chișinău are loc prin înțelegerea tacită dintre PD și PSRM” şi că „socialiștii ar fi primit undă verde pentru acest referendum în calitate de recompensă pentru votarea sistemului mixt.” Cum priviţi aceste declaraţii?

Veaceslav Berbeca: „Putem admite că astfel de înțelegeri au existat și drept argument putem aduce anume evenimentul care a avut loc în aprilie-mai, atunci când a fost votat votul mixt. Dar de fapt nu este prima colaborare între Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. Au mai avut loc și alte acțiuni comune, adică împreună au luat alte decizii importante care, de fapt, demonstrează că într-un fel există o anumită colaborare între ei.

Votarea sistemului mixt probabil a avut un impact mult mai mare decât altele pe care le cunoaștem noi foarte bine. Ulterior putem vorbi și despre alte tipuri de colaborare, de exemplu, numirea unor ambasadori socialiști. Aici putem da dreptate dlui Munteanu, atunci când vorbim despre faptul că există un anumit tip de colaborare între Partidul Socialiștilor și Partidul Democraților.”

Europa Liberă: Dar există şi anumite incoerențe în comportamentul PD. Pentru că reprezentantul PD în Consiliul Municipal mai întâi a votat pentru organizarea referendumului, iar ulterior liderii PD a decis să-l boicoteze?

Veaceslav Berbeca: „Dvs. vă referiți la decizia din luna septembrie probabil când s-a votat în Consiliu… Dar atunci au votat mai multe partide și marea parte a partidelor care au votat a decis ulterior să-l boicoteze. Într-adevăr, putem spune că este o inconsecvență, fiindcă iese că mai întâi votează, dar pe de altă parte nu votează. Dar până la urmă nu cred că asta contează foarte mult. Consiliul, din câte îmi aduc aminte, a spus: să lăsăm cetățenii să se expună. Deci, este un exercițiul democratic prin care cetățenii Chișinăului se vor expune la referendum în privința votului de încredere față de Dorin Chirtoacă.”

Europa Liberă: Aș vrea să concluzionăm acum și să începem cu socialiștii: cu ce muniție și cu ce miză au intrat ei în plebiscitul acesta împotriva lui Dorin Chirtoacă?

Veaceslav Berbeca: „Ei au intrat, cum am spus anterior, cu intenția evidentă de a face campanie electorală, adică se pregătesc de alegerile parlamentare din 2018. În al doilea rând, eu cred că ei au pornit acest referendum bazându-se pe rezultatele pe care le-a obțin dl președinte Igor Dodon în alegerile prezidențiale din anul trecut. Mă refer la acel de-al doilea tur, când au votat pentru dumnealui circa 200 de mii de cetățeni în circumscripția Chișinău. Acesta este un număr foarte mare care i-ar permite, în cazul care referendumul va fi declarat valid, să îl demită pe Dorin Chirtoacă.”

Europa Liberă: Deci, socialiștii speră totuşi la preluarea puterii în capitală?

Veaceslav Berbeca: „Da, fiindcă capitala este o regiune, este un oraș foarte important. Niciodată capitala nu a fost, mă refer la primarii aleşi, deci nu a fost în mâinile vreunui reprezentant al comuniștilor sau al socialiștilor și ar fi o ocazie foarte bună, dacă ne raportăm la rezultatele pe care le-a obținut în anul 2016, ar fi o motivație bună.”

Europa Liberă: Și care e miza democraților?

Veaceslav Berbeca: „Cred că democrații, până la urmă, dacă boicotează alegerile - iar deocamdată înțelegem că boicotează - nu se aliază acestei acțiuni a socialiștilor și nu vor ieși la votare. Sau vor vota împotriva demiterii lui Dorin Chirtoacă. Dacă nu vor ieși în general mai multe partide, reprezentanții și simpatizanții lor, asta înseamnă că referendumul va putea fi declarat nevalid, fiindcă nu se va întruni numărul necesar de 1/3 pentru a participa la referendum pentru a-l revoca pe Dorin Chirtoacă.”

Europa Liberă: De ce nu participă PAS, PPDA, PLDM, PUN?

Veaceslav Berbeca: „Nu participă pentru că sunt partide de dreapta și, evident, nu doresc să facă jocul socialiștilor. Şi nici nu doresc să consolideze poziția Partidului Socialiștilor în Republica Moldova în general și în Chișinău în mod special. Asta este explicația de ce nu participă aceste partide. Eu înțeleg că, dacă aceste partide nu participă, ele mizează pe o anumită idee: neparticiparea lor, boicotarea ar însemna nevalidarea acestui referendum.”

Europa Liberă: Liderul PPDA, Andrei Năstase, anterior îl îndemna pe edil să-şi prezinte demisia, ca să deschidă calea către anticipate. De ce, credeţi, Dorin Chirtoacă nu a făcut-o?

Veaceslav Berbeca: „Niciun politician nu cedează de bună voie funcția pe care a obținut-o. Asta în cazul Republicii Moldova, În alte state, în cazul în care apar niște materiale compromițătoare în presă sau care scot la iveală anumite cazuri de corupție, fie ele false, fie adevărate, evident că în astfel de cazuri politicienii își dau demisia. Noi încă nu am ajuns la astfel de situații și de asta nu avem această cultură politică care există în Occidentul la care ne raportăm noi și, evident, din această cauză dl Chirtoacă nu a plecat din funcție. Dacă ar fi plecat, asta ar fi însemnat că a făcut jocul sau ar fi răspuns solicitărilor lui Andrei Năstase și ar fi consolidat pozițiile unui concurent politic. Fiindcă, chiar dacă sunt partide de dreapta, și liberalii, și partidul lui Andrei Năstase oricum sunt concurenți politici și, evident concurența politică este definitoare atunci când vorbim despre acțiuni și relații între partide.”

Europa Liberă: Anatol Șalaru de la PUN, crede că, de fapt, acest referendum va constitui într-o lovitură de imagine pentru PSRM. Logica domniei sale, l-am văzut vorbind despre asta la un post de televiziune, e că referendumul a fost lăsat să se întâmple pentru că e sortit eşecului, iar acest eşec ar fi pentru socialişti o lovitură. Prin urmare, crede dl Anatol Șalaru, democraţii au făcut bine că au dat verde pentru referendum. Cum vă raportați la astfel de păreri?

Veaceslav Berbeca: „Ideea dlui Șalaru este că, dacă partidele de dreapta vor boicota acest referendum, nu va fi întrunit numărul necesar de participanți și asta ar însemna că referendumul va fi declara nevalid. Însă eu văd și o altă parte a acestei medalii – cred că, chiar dacă va fi nevalid - și probabil asta va fi dacă boicotează marea parte a cetățenilor acest referendum - vor ieși foarte mulți reprezentanți ai socialiștilor și evident numărul celor care vor vota împotriva lui Chirtoacă va fi foarte mare în comparație cu cei care vor vota împotrivă. Această imagine va fi folosită de către socialiști în alegeri. Ei vor spune - uitați-vă, o cifră foarte mare au votat pentru demiterea lui Chirtoacă, însă nu ne-a ajuns un număr foarte mic de voturi pentru că acest referendum să fie valid.”

Europa Liberă: Trebuie, probabil, să precizăm aici că potrivit normei legale referendumul se consideră valid în situația în care cei care votează pentru demitere sunt mai mulți decât cei care au votat pentru instaurarea în funcție la momentul respectiv a primarului.

Veaceslav Berbeca: „Ca să fie valid, trebuie să iasă 1/3, dar ca să-l demită, trebuie să voteze jumătate sau mai mulţi decât au votat la alegeri în favoarea lui. Asta înseamnă că trebuie să voteze pentru demiterea lui Chirtoacă circa 163 de mii de oameni. Este un număr foarte mare.”

Europa Liberă: În concluzie, dle Berbeca, putem presupune că lucrurile se îndreaptă spre un scenariu în care administrația urbei va rămâne neclară până cel puțin la scrutinul parlamentar din 2018?

Veaceslav Berbeca: „Cred că da, spre asta ne îndreptăm. Fiindcă, din punctul meu de vedere, mai degrabă nu va fi validat acest referendum deoarece nu va ieși probabil numărul necesar de oameni care să voteze. Sau nu vor vota. Și asta înseamnă că, dacă noi avem un primar suspendat așa cum este dl Chirtoacă, atunci în perioada suspendării lui interimatul este asigurat de către Nistor Grozavu. Nu pot să aibă loc alegeri anticipate ale primarului până nu este o decizie finală față de dl Chirtoacă.”

XS
SM
MD
LG