Linkuri accesibilitate

Dorin Chirtoacă este vizat într-un nou dosar penal


Primarul suspendat al Chişinăului la judecătoria Buiucani din Chişinău, 22 iunie 2017
Primarul suspendat al Chişinăului la judecătoria Buiucani din Chişinău, 22 iunie 2017

Procurorii susţin că primarul ar fi implicat într-o schemă infracțională de acordare a unor locuințe din fondul public.

Primarul liberal suspendat al capitalei Republicii Moldova Dorin Chirtoacă a fost învinuit într-un nou dosar penal.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00
Link direct


Dorin Chirtoacă a ajuns miercuri la Procuratura Anticorupție pentru a ridica demersul privind prelungirea măsurii preventive din cadrul dosarului parcărilor cu plată, dar a primit vestea că mai este bănuit încă într-un dosar. Cel puțin asta rezultă din reacția unuia dintre avocații edilului suspendat, Tatiana Iovu:

„Nu cunosc, am aflat și eu din presă, vă spun sincer. Eu cunoșteam despre altceva, că domnul primar se duce să primească demersul privind prelungirea măsurii preventive, asta-i informația pe care o cunoșteam.”

Avocații vor putea spune mai multe despre cel de-al doilea dosar al primarului, ieșit la iveală miercuri, cel mai probabil după ce vor citi ordonanţa de bănuit, carte va fi prezentată apărării vineri .

Comunicatul procurorilor anticorupție spune că pe lângă dosarul parcărilor cu plată, în care Chirtoacă e cercetat pentru corupere pasivă, el mai e acuzat că ar fi fost implicat într-o schemă infracțională legată de e acordare a unor locuințe din fondul public.

Procurorii spun că în urma unor hotărâri judecătorești Consiliul municipal Chişinău urma să le dea mai multor persoane locuințe municipale, și că Dorin Chirtoacă fi ajuns la o înțelegere cu acestea ca să li se de bani în loc de apartamente.

În consecință, primarul Chirtoacă urmează a fi cercetat penal și pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Acuzatorii spun că edilul nu avea dreptul să-și asume asemenea împuterniciri fără o decizie a Consiliului municipal Chișinău. Mai mult ca atât, primăria era obligată să acorde persoanelor vizate „spațiu locativ cu drept de folosință, și nu bani pentru procurarea unor proprietăți private”.

Procurorii anticorupție susțin că în perioada 2012-2017 primarul suspendat ar fi încheiat peste 80 de tranzacții cu o valoare de peste 60 de milioane de lei, bani din bugetul municipal.

Dorin Chirtoacă crede că și cel de-al doilea dosar este motivat politic și, după părerea lui, acesta ar fi fost intentat pentru că primul este nefondat și lipsit de probe.

Tot în comunicatul emis de autorități, se mai arată că în schema definită drept infracțională erau implicați mai mulți funcționari din primărie, care repartizau spațiul locativ municipal selectiv, în schimbul unor favoruri financiare.

Dorin Chirtoacă a comentat pe contul său de Facebook noul dosar. El a scris că este vorba de apartamente care trebuiau să ajungă în folosința unor polițiști, procurori și judecători. Și pentru că primăria n-ar fi avut locuințe îndeajuns, Dorin Chirtoacă spune că „singura soluție care s-a găsit au fost aceste tranzacții de împăcare, pentru ca să fie oprite procesele în judecată, iar sechestrele să fie luate de pe conturile primăriei”.

Primarul spune că responsabili se fac guvernul și parlamentul care ar fi votat „o lege populistă, fără acoperire financiară”. Dorin Chirtoacă crede că și cel de-al doilea dosar este motivat politic și, după părerea lui, acesta ar fi fost intentat pentru că primul este nefondat și lipsit de probe.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG