Linkuri accesibilitate

Dorin Chirtoacă: înlăturarea avocaților este încălcarea unui drept fundamental


Primarul suspendat al Chișinăului susține că instanța se eschivează să se pronunțe asupra înlăturării avocaților săi de la proces.

Astăzi a avut loc la Chișinău o nouă ședință de judecată în procesul primarului liberal al capitalei, Dorin Chirtoacă, acuzat de abuzuri în dosarul parcărilor cu plată.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00
Link direct

Judecătorul Victor Rațoi nu a studiat contestațiile depuse de apărătorii lui Dorin Chirtoacă, spunând că acest lucru este de competența magistratei care examinează cauza de fond, Silvia Gîrbu. În primul rând, ea urmează să se pronunțe asupra legalității ordonanței procurorilor prin care au fost înlăturați cei doi avocați ai primarului suspendat. În al doilea rând, judecătoarea Silvia Gîrbu va trebui să examineze și contestația cu privire la începerea urmăririi penale a lui Dorin Chirtoacă:

„Instanța s-a eschivat să se pronunțe asupra unui lucru elementar cum este înlăturarea avocaților. Ne vom adresa instanței de fond, dar cel mai probabil vom ajunge la CEDO, pentru că înlăturarea avocaților este o încălcare a unui drept fundamental a oricărei persoane, indiferent dacă este sau nu este vinovată persoana.”

Dorin Chirtoacă, care a fost pus în situația să-și caute alți apărători, este de părere că primii săi avocați, Gheorghe Malic și Tatiana Iovu, ar fi fost înlăturați ilegal de la proces de către procurori. Primarul suspendat nu se lasă convins nici de argumentele acuzatorilor.

Dorin Chirtoacă: „Avocatul poate să fie înlăturat doar dacă persoana care l-a angajat nu este mulțumită de el și scrie o cerere de înlăturare, în rest procurorul poate să facă doar substituirea avocatului pentru o singură ședință, dacă avocatul nu s-a putut prezenta timp de cinci zile la proces.”

Procurorul Dumitru Robu este însă de altă părere. Și după ședința de astăzi el s-a arătat convins că instanța îi va da dreptate.

Dumitru Robu: „Anterior eu am spus că avocații au tergiversat examinarea și finalizarea urmăririi penale în termeni rezonabili și au creat impedimente la efectuarea urmăririi penale.”

Înlăturarea apărării lui Dorin Chirtoacă de la proces a provocat reacții și din partea Uniunii Avocaților din Republica Moldova, care a considerat acțiunile procurorilor abuzive și o imixtiune în activitatea profesională a avocaților.

Dorin Chirtoacă a fost reținut în luna mai, fiind suspectat de abuz în serviciu în dosarul parcărilor cu plată din capitală. În prezent, el se află în arest la domiciliu, spre deosebire de alți funcționari de la primărie reținuți în același dosar, dar care sunt cercetați în stare de libertate.

Primarul suspendat nu este singurul liberal certat cu legea. Recent, fostul ministru liberal al Transporturilor, Iurie Chirinciuc a fost condamnat la un an și patru luni închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție.

Toate aceste dosare i-au motivat pe liberali să părăsească coaliția de guvernare, spunând că procesele de judecată sunt politice iar justiția este selectivă.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG