Linkuri accesibilitate

Andrei Volentir: „Fără hotărârea CEC, decizia consiliului municipal nu poate produce efecte juridice directe”


Socialiștii au mai făcut un pas către referendumul privind demiterea primarului de Chişinău Dorin Chirtoacă, dar nu este pasul final, afirmă reprezentantul autorităţii electorale.

Partidul Socialiștilor a mai făcut un pas către atingerea unui obiectiv vechi: organizarea unui referendum în chestiunea demiterii primarului liberal al capitalei, Dorin Chirtoacă. Socialiștii au trecut la limită de voturi prin Consiliul Municipal Chișinău decizia să ceară organizarea referendumului pe 19 noiembrie. Au fost sprijiniți de o coaliție pestriță, inclusiv de singurul consilier municipal al Partidului Democrat de guvernământ... Dar organizarea plebiscitului mai depinde și de Comisia Electorală Centrală.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00
Link direct


Pentru că nu au reușit să obțină demisia primarului general, opoziția socialistă insistă pe organizarea unui referendum de revocare a lui Dorin Chirtoacă.

După ce luni Curtea de Apel a dat undă verde organizării plebiscitului, respingând recursul avocaților primarului suspendat, consiliul municipal a sprijinit marți cu voturile necesare inițiativa socialiștilor de organizare a referendumului.

Speranța inițiatorilor este să poată obține în data de 19 noiembrie un răspuns afirmativ din partea cât mai multor cetățeni la întrebarea „Sunteți pentru revocarea primarului general municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă?”.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Igor Dodon, socialistul Ion Ceban și-a exprimat convingerea că victoria va fi de partea lor și s-a grăbit să anunțe că cel mai probabil, în primăvară vor avea loc alegeri anticipate pentru Primăria Chișinău:

Ion Ceban
Ion Ceban

„Noi considerăm că referendumul poate avea loc pe data de 19 noiembrie. Cel mai important lucru este că dacă ne va reuși, dar noi suntem siguri că ne va reuși să organizăm acest referendum și să demitem primarul, în primăvara anului viitor vor avea loc alegeri noi a primarului general al municipiului Chișinău.”

Singurii care au votat împotriva organizării referendumului au fost colegii de partid ai primarului, liberalii care au acuzat socialiștii că vor să pună mâna pe primărie cu orice preț. Totodată, mai mulți observatori politici sunt de părere că autorii referendumului mizează inclusiv pe reputația proastă a lui Dorin Chirtoacă, cercetat în mai multe dosare penale, în stare de arest la domiciliu.

Președintele fracțiunii liberale Ion Cebanu:

„Dânșii (n.r. socialiștii) nu au nici o șansă să intre pe ușa din față a primăriei și încearcă să intre pe fereastră. Este o decizie la limita legii, pratic ilegală.”

Pe de altă parte, printre consilierii municipali, dintre care și Veaceslav Bulat din partea Platformei Populare Europene din Moldova, au apărut îndoieli că referendumul va avea totuși loc. El crede că decizia de astăzi a consiliului municipal va fi contestată, iar dosarul va ajunge la Cancelaria de Stat, care va trebui să se expună:

„În cazul în care primarul este suspendat din funcție, pe întreaga perioadă a suspendării, nu e voie să fie desfășurate alegeri noi. Să presupunem așa o situație, se desfășoară referendum, primarul este revocat. Ce se întâmplă în acest caz când noi nu avem dreptul conform legii să organizăm alegeri noi?”

Veaceslav Bulat se referă la Legea privind administraţia publică locală, potrivit căreia nu pot fi organizate alegeri pe perioada în care primarul general este suspendat din funcție, situație în care se află acum Dorin Chirtoacă. Reprezentantul Cancelariei de Stat, prezent la ședința de astăzi a primăriei, nu a avut un răspuns foarte clar în ceea ce privește cum se vor desfășura lucrurile după votul de marți în CMC.

Totuși, într-un final mingea va ajunge în terenul Comisiei Electorale Centrale, care va trebui să decidă soarta referendumului inițiat de socialiști, a spus pentru Europa Liberă Andrei Volentir, membru al Comisiei Electorale Centrale:

„Decizia de astăzi nu este una definitivă cu efecte directe, în cazul dat nu consiliul municipal organizează alegerile, dar CEC, care este investită cu competențele legale pentru organizarea unui scrutin, în cazul dat a referendumului pentru revocarea primarului.

Eu aș face apel la cei care jubilează deja să-și mai tempereze puțin acest elan ...

Cu alte cuvinte, decizia de astăzi a CMC va fi în mod procedural transmisă CEC-ului, care se va expune pe marginea ei, adoptând o hotărâre prin care se stabilește data definitivă la care va avea loc scrutinul. Dacă în procesul de verificare prealabilă a acestui set de documente, CEC va ajunge la concluzia că nu poate fi organizat scrutinul din motiv că este încălcată procedura sau din motivul că data nu este potrivită pentru desfășurarea acestui scrutin, sau există alte interdicții legale etc., atunci CEC va bloca această procedură și nu va stabili data referendumului. Fără hotărârea CEC, decizia de astăzi a consiliului nu poate produce efecte juridice directe.

Eu aș face apel la cei care jubilează deja să-și mai tempereze puțin acest elan, pentru că CEC va stabili dacă va avea loc sau nu referendumul și dacă da, atunci la ce dată va avea loc.”

Cu alte cuvinte, Andrei Volentir a sugerat că decizia Cnsiliului municipal Chişinău „este doar una de propunere sau de solicitare a unui referendum”, iar decizia finală va fi luată de Comisia Electorală Centrală, cu votul majoritar al celor nouă membri. „Părerile s-ar putea să fie împărțite la acest subiect”, a declarat el.

Andrei Volentir a anticipat că „situația nu este una deloc simplă”, mai ales în contextul în care Legea privind administraţia publică locală spune că „organizarea de noi alegeri pentru funcţia de primar nu se admite pe întreaga durată a suspendării (n.r. primarului)”, iar situația la care s-a ajuns este o premieră inclusiv pentru CEC.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG