Primarul suspendat al capitalei, Dorin Chirtoacă, nu se va putea implica așa cum ar vrea în campania dinaintea referendumului de luna viitoare pentru demiterea lui din funcție. O instanță din Chișinău a decis miercuri să-i prelungească arestul la domiciliu.
Arestul la domiciliu a fost prelungit cu încă o lună şi expiră cu o săptămână înainte de referendumul din 19 noiembrie privind revocarea primarului Dorin Chirtoacă. Judecătoria Chişinău a mai decis să nu amâne examinarea cauzei penale până la consumarea plebiscitului, aşa cum a cerut apărarea edilului.
Dorin Chirtoacă a protestat împotriva unei noi prelungiri a arestului său la domiciliu, spunând că decizia este „absurdă”:
„În condiţiile în care avem şi chestiunea cu referendumul şi chestiunea cu dosarul penal, ele nu pot exista împreună. Ele pot fi doar separat. Legea spune foarte clar acest lucru. Prin urmare decizia de azi este una absurdă. Cât despre referendum cred că oamenii deja au tras concluzia că este un moft a lui Dodon şi al partidului socialiştilor, împreună cu alţii nu intrăm acum în detalii. Acest moft va costa cel puţin 10 milioane de lei. Cred că oamenii au înţeles că nu are rost să iasă la referendum pentru că asta ar însemna să dea curs unei prostii venite din partea unor politicieni lipsiţi de contactul cu realitatea.”
Primarul suspendat al capitalei a contestat anterior în instanţă decizia Comisiei Electorale Centrale privind desfăşurarea referendumului local pe 19 noiembrie. Dorin Chirtoacă a mai cerut atunci aplicarea măsurii de asigurare, adică suspendarea executării acestei hotărâri a CEC până instanţa se va expune pe fondul cauzei penale. Demersurile au fost respinse săptămâna trecută de Curtea Supremă de Justiţie.
Mai multe formaţiuni, inclusiv Partidul Democrat de guvernământ şi Partidul Liberal al căruia vicepreşedinte este Dorin Chirtoacă, au anunţat că vor boicota plebiscitul cerut de socialişti. Edilul a deplâns totuşi că nu va putea cel mai probabil să se implice personal în campania electorală ca să-şi apere poziţia, dar a sugerat că o vor face colegii lui de partid:
„Ar fi fost corect să fiu în libertate cel puţin să-mi pot argumenta munca de 10 ani. Să discutăm în contradictoriu – ei (n.r. socialiştii) să spună ce nu am făcut rău, iar eu să pot să spune ce am făcut bine sau ce am făcut rău şi cum am servit interesele locuitorilor municipiului timp de 10 ani… Cum vom proceda, se va decide la partid.”
Avocata edilului, Tatiana Iovu, a anunţat că va contesta prelungirea arestului la domiciliu spunând că e o decizie „incorectă şi ilegală”. Ea a mai spus că se va adresa la CEDO, pentru că primarului i s-au încălcat, inclusiv drepturile electorale fundamentale:
„Dorin Chirtoacă este subiect electoral şi el beneficiază de toate garanţiile şi drepturile care sunt prevăzute în Codul Electoral. El nu poate fi reţinut, arestat pe perioada electorală. Noi suntem în perioada electorală deja.”
Procurorul Dumitru Robu a negat însă că primarului i s-ar încalcă drepturile electorale: „Codul Electoral, inclusiv articolul la care a făcut referinţă partea apărării prevede şi restricţii pentru a fi preîntâmpinate infracţiunile. Odată ce este invocat riscul comiterii de noi infracţiuni nu pot fi invocate articole la care a făcut referinţă partea apărării.”
Dorin Chirtoacă este cercetat din luna mai în dosarul parcărilor cu plată, în care edilului i se incriminează corupere pasivă și trafic de influență. Chirtoacă este cercetat penal şi într-un alt dosar fiind bănuit de implicare într-o presupusă schemă frauduloasă de acordare a unor locuințe din fondul public. Procurorul a refuzat să ofere detalii despre cel de-al doilea dosar, despre care Chirtoacă a repetat azi că ar fi „absurd”.