Linkuri accesibilitate

Ambasadorul SUA în România salută decizia CEDO în cazul Kovesi


Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite în România (foto arhivă)
Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite în România (foto arhivă)

Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite la București, consideră că decizia de marți a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul Kovesi „reprezintă un semnal de alarmă împotriva intervenției politicului în justiție în scopul evitării investigației penale”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că România a încălcat dreptul la un proces echitabil și dreptul la liberă exprimare prin decizia Curții Constituționale din 2018care a obligat la demiterea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Laura Codruța Kovesi, care între timp conduce noul Parchet European, a contestat în ianuarie 2019 modul în care a fost revocată, susținând că procedura a încălcat drepturile omului, deoarece nu i s-a permis să conteste în justiție demisia și nici nu a fost citată la Curte Constituțională , neputându-se astfel apăra.

Kovesi a fost demisă în iulie 2018, la recomandarea guvernului social-democrat și în urma unei decizii a Curții Constituționale, care l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să semneze demiterea.

Marți, președintele Iohannis a salutat decizia CEDO și a arată că aceasta „nu poate rămâne fără consecinţe”, cerând reformarea Curții Constituționale a cărei credibilitatea a fost puternic zdruncinată.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG