Linkuri accesibilitate

Ambasadorul SUA reia avertismentele privind iminența operațiunilor provocatoare la Marea Neagră


Ambasadorul OSCE Michael Carpenter a declarat că Rusia s-ar putea folosi de înscenare pentru a justifica alte atacuri împotriva navelor civile în Marea Neagră. (foto arhivă)
Ambasadorul OSCE Michael Carpenter a declarat că Rusia s-ar putea folosi de înscenare pentru a justifica alte atacuri împotriva navelor civile în Marea Neagră. (foto arhivă)

Ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), pe 25 iulie, a repetat avertismentele americane că Rusia ar putea folosi mine marine pentru a arunca în aer o navă și a învinovăți Ucraina pentru atac.

Ambasadorul Michael Carpenter a spus că Rusia s-ar putea folosi de înscenări (false flag operations) pentru a justifica alte atacuri împotriva navelor civile în Marea Neagră.

OSCE, cu sediul în Viena, a publicat o declarație înainte ca ambasadorul Carpenter să vorbească în cadrul unui briefing, la Washington. Conform informațiilor pe care le deține, OSCE susține că Rusia a pus mine marine suplimentare în apropierea portului ucrainean. „Credem că acesta este un efort coordonat al Rusiei pentru a justifica orice atac împotriva navelor civile în Marea Neagră și apoi a da vina pe Ucraina”, se spune în comunicatul OSCE.

Departamentul de Stat al SUA a avertizat cu o zi mai devreme că Rusia ar putea pregăti o înscenare în legătură cu Inițiativa privind cerealele Mării Negre, care a fost suspendată săptămâna trecută, după ce Rusia a declarat că nu va mai participa la acord din cauza faptului că condițiile unui acord paralel pentru a ajuta la expedierea cerealelor și a îngrășământului din Rusia nu erau îndeplinite. „Avem informații care sugerează că ar putea pregăti o înscenare”, a afirmat purtătorul de cuvânt Matthew Miller într-o conferință de presă pe 24 iulie.

OSCE, formată din 57 de țări membre, joacă un rol-cheie în documentarea crimelor de război prin misiuni de evaluare la fața locului și a oferit sprijin societății civile pentru reconstrucția Ucrainei. Carpenter nu a a spus care ar fi reacția SUA la o astfel de operațiune, dar a sugerat că un atac asupra unei nave civile ar putea fi considerat o crimă de război.

Întrebat despre modul în care va reacționa OSCE la retragerea Rusiei din Inițiativa privind cerealele Mării Negre, ambasadorul nu a oferit niciun detaliu cu privire la alte planuri decât că „comunitatea internațională este încurajată să preseze Rusia să revină la acord”.

Carpenter a spus că e de părere că retragerea Rusiei din Inițiativa privind cerealele Mării Negre, acord intermediat anul trecut de ONU și Turcia care a permis ca peste 35 de milioane de tone de alimente să fie expediate în mare parte către țările în curs de dezvoltare din Asia și Africa, a determinat țările să își reconsidere vedere asupra războiului. „Cred că, în întreaga lume, există multe țări care încep să înțeleagă cu mai multă acuitate... că acest război de agresiune împotriva Ucrainei le afectează viața”, a spus el.

Declarația OSCE se referă, de asemenea, la recentele lovituri cu rachete asupra depozitelor de alimente din Odesa, care au fost puternic lovite de la retragerea Rusiei din pact. Carpenter a amintit că atacurile rusești de săptămâna trecută au distrus 60 de mii de tone de cereale în Ucraina. „Chiar ieri au lovit o instalație de depozitare a cerealelor pe fluviul Dunărea, în apropierea granițelor dintre Moldova și România”, a spus Carpenter, condamnând faptul că Rusia transformă foamea într-o armă de război, „un efort fără inimă, cinică, de a slăbi Ucraina, care dăunează milioane de civili nevinovați din întreaga lume”.

XS
SM
MD
LG