Linkuri accesibilitate

Ambasadorul UE la Chișinău critică populismul unor propuneri socialiste


Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, în studioul Europei Libere (foto arhivă).

Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko a criticat ideea liderului PSRM, Igor Dodon ca statul să ia bani din rezervele valutare ale Băncii Naționale pentru a acoperi costurile economice ale pandemiei de coronavirus, drept o inițiativă populistă și un atac la adresa independenței băncii centrale. În cadrul emisiunii Punctul pe AZi, Michalko a argmentat că Republica Moldova poate obține bani din alte surse, precum Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional, bani care sunt condiționați de voință politică și reforme, relatează Radio Chișinău.

Recent, R. Moldova a pierdut cea mai mare parte din ajutorul financiar de 100 de milioane de euro oferit de România, tocmai pentru că a refuzat să accepta condiționarea banilor de realizarea unor reforme democratice, incluse și în Acordul de Asociere cu UE.

La începutul acestei luni, Igor Dodon a sugerat că guvernul ar putea lua bani din rezervele BNM, inclusiv sub formă de împrumut, pentru a ajuta cetățenii și sectorul economic în perioada pandemiei.

Banca Națională a reacționat, reamintind că legea îi interzice să împrumute guvernul, în plus asta ar spori inflația. Pe 7 aprilie, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a adăugat că instituției îi este tot mai dificil să apere reforme deja întreprinse, pe fundalul unei neînțelegeri generale a rolului unei bănci centrale din partea autorităților și a societății.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG