Linkuri accesibilitate

Amendamentele la regimul legal al medicamentelor pot dăuna sănătății


Amendamentele aduse legislației referitoare la medicamente ar putea dăuna grav sănătății

Comunitatea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a spus într-o declarație că este foarte îngrijorată de recentele amendamente legislative care vor permite activitatea farmaciilor ambulante și comerțul online cu medicamente.

Amendamentele la regimul legal al medicamentelor pot dăuna sănătății
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00
Link direct

Aceste amendamente adoptate săptămâna trecută de noua majoritate a deputaților socialiști, transfugilor și Partidului Șor pot avea „consecințe foarte grave asupra sănătății consumatorilor de medicamente”, a spus universitatea pe pagina sa.

Autorii amendamentelor buclucașe adoptate săptămâna trecută, reprezentând formațiunea lui Ilan Șor, la care s-au alăturat și neafiliații din Platforma Pentru Moldova, au spus că inițiativa va aduce farmaciile ambulante mai aproape de anumite categorii de persoane, în special din mediul rural. În plus, ar putea să se ieftinească o serie de medicamente, urmare a creșterii concurenței de pe piață.

Universitatea de Stat de Medicină și farmacie „N. Testemițanu”, Chișinău
Universitatea de Stat de Medicină și farmacie „N. Testemițanu”, Chișinău

Comunitatea academică de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” crede că promotorii proiectului s-au folosit de aceste argumente doar ca un paravan, în realitate ar fi vorba de interese economice. Din punctul lor de vedere, inițiativa vine în detrimentul sănătății și siguranței vieții populației.

Prodecana Facultății de Farmacie, Livia Uncu, spune că modificările la lege operate zilele trecute vin în contradicție cu legislația națională existentă în ce privește sistemul de sănătate publică, precum și cu cadrului legal la nivel european și chiar din spațiul CSI. Semnatarii declarației distribuite de Universitatea de Medicină și Farmacie cer anularea noii legi, despre care consideră că va produce mai ales consecințe negative, mai adaugă Livia Uncu.

Un medicament nu este un produs obișnuit. El afectează în mod direct sănătatea populației

„Ca și toată opinia publică, am aflat și noi la facultate, spre marele regret, din presă și am rămas profund mirați în primul rând pentru că nu am fost consultați. Opinia noastră a fost neglijată. Pentru noi este important până la urmă consumatorul final de medicamente și sănătatea oamenilor. Un medicament nu este un produs obișnuit. El afectează în mod direct sănătatea populației, care, spre regret, astăzi este și așa destul de șubredă mai ales în situația în care ne aflăm în condiții de pandemie, când orice medicament luat nu la indicații și nu necorespunzător poate să ducă atâtea și atâtea consecințe grave”.

Europa Liberă: De ce este periculos ca medicamentele să ajungă în afara farmaciilor? De ce este periculos ca o aspirină sau medicamenta mai la îndemână să fie vândute pe online sau în așa-zise tonete sau farmacii ambulante?

„Să pornim de la sintagma ce este un medicament. Un medicament este o substanță chimică, cu proprietăți fizico-chimice și cu proprietăți farmacologice bine definite și cu anumite indicații de utilizare și, ce este cel mai important, cu indicații de păstrare. O substanță chimică poate să sufere schimbări drastice atunci când este depozitată nu după toate regulile, este transportată în condiții neadecvate și respectiv poate să-și modifice proprietățile și atunci la consumatorul final să ajungă o substanță medicamentoasă neadecvată.

Pe lângă toate, este vorba și de acel personal care livrează sau eliberează... Persoanele care distribuie medicamente trebuie să fie instruite din punct de vedere al specialității de farmacist sau asistent de farmacie în cel mai rău caz”.

Prodecana Facultății de Farmacie afirmă că există riscul ca în condițiile noii legi vânzătorul de la magazinele online sau tonete să nu poată face o recomandare sau să sugereze un al medicament cu aceeași formulă chimică, așa cum erau obișnuiți oamenii până acum.

În declarația, profesorilor de la Facultatea de Farmacie se mai spune că inițiativa formațiunii lui Șor va submina sistemul farmaceutic existent, prin discreditarea farmaciștilor și compromiterea tradiției la acest capitol.

Între timp și un grup de deputați ai Platformei Demnitate și Adevăr au contestat luni la Curtea Constituțională amendamentele la legea ce reglementează activitatea farmaciilor.

XS
SM
MD
LG