Linkuri accesibilitate

Eremei Priseajniuc: Modificarea legii va permite, în plină pandemie, majorarea prețurilor la medicamente


De ce ar putea crește prețul la medicamente? Fostul șef director al Agenției Medicamentului, Eremei Priseajniuc, despre amendamentele PSRM-Șor.

Parlamentul a votat în ultima ședință plenară, cu majoritate de voturi, inițiativele Partidului „Șor” și Platformei „Pentru Moldova” din domeniul farmaceutic și crearea farmaciilor mobile. Deputații Platformei DA spun că vor contesta la Curtea Constituțională proiectele votate de majoritatea PSRM, Partidul „Șor” și foștii democrați cu privire la farmaciile mobile și modificarea stabilirii prețului la medicamente. Eremei Priseajniuc, fost director al Agenției Medicamentului, a declarat Europei Libere că Guvernul nu a susținut proiectul de lege, invocând lipsa condițiilor necesare pentru păstrarea medicamentelor, lipsa unui mecanism de control al activității acestor rulote și încălcarea principiilor economiei de piață și a concurenți loiale.

Interviu cu Eremei Priseajniuc
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:44 0:00
Link direct

Europa Liberă: Aleșii poporului din fracțiunea Partidului Socialiștilor și cei din Platforma „Pentru Moldova”, din care fac parte fracțiunea Partidului „Șor” și deputații neafiliați care au părăsit „Pro Moldova”, au votat în ultima ședință plenară două proiecte de lege privind activitatea din domeniul farmaceutic. Parlamentarii din opoziție au criticat acest vot al PSRM și Partidului „Șor”, dar unii critică, alții laudă. Ce trebuie să înțeleagă cetățeanul din această dispută și din ceea ce s-a votat?

Eremei Priseajniuc: „Au fost aprobate o serie de modificări la legislația în vigoare ce reglementează domeniul farmaceutic și cel al medicamentelor, prin care practic se schimbă integral tot conceptul, tot ce înseamnă piața farmaceutică. Ce înseamnă aceasta? Că printre principalele modificări care au fost aprobate de coaliția de guvernare au aprobat modificări la domeniul farmaceutic și cel al medicamentelor, prin care deja au introdus obligația farmaciștilor ca să elibereze instrucțiunile în limba rusă pentru fiecare medicament care este comercializat populației. Asta înseamnă că oricărui cetățean care se va adresa în farmacie farmacistul va fi obligat să-i prezinte aceste instrucțiuni în limba rusă. Totodată, nu este clar care este momentul sau de ce legislatorii n-au prevăzut unele aspecte care sunt legate de traducerea calificată a tot ce înseamnă aceste instrucțiuni.

Din câte cunosc, secție de traducere din română în rusă nu există în cadrul Agenției Medicamentului...

Din câte cunoașteți, Agenția Medicamentului este o autoritate de reglementare care asigură inclusiv verificarea instrucțiunii în limba română, care este depusă ca urmare a evaluării tuturor dosarelor de înregistrare a medicamentelor. Respectiv, din câte cunosc și din experiența pe care o am din activitatea la Agenția Medicamentului, secție de traducere din română în rusă nu există în cadrul Agenției Medicamentului și din aceste considerente nu este clar și aspectul ce ține de cheltuielile care vor apărea.”

Europa Liberă: Deci, vor crește prețurile?

Eremei Priseajniuc: „Desigur! Și mai mult decât atât, orice scop nobil poate fi examinat și din punctul de vedere al aspectului - dar cine va asigura acea imprimare? Sau nu cumva ne vom trezi iarăși cu o schemă începută care ține de imprimarea la o singură companie de imprimare, cum am avut, spre exemplu, unele scheme în trecut. În perioada anilor 2005-2006 am avut o schemă care era legată de aplicarea unor stickere pe medicamente. Aici vedem că, practic, scopul acesta nobil de a asigura vorbitorii de limba rusă care sunt câteva procente în comparație cu populația de bază de 80% cetățeni ai Republicii Moldova, moldoveni sau vorbitori de limba română, îmi vine greu să mă pronunț care au fost argumentele autorului în momentul în care a fost aprobat. Mai mult decât atât, Agenția Medicamentului, Ministerul Sănătății, dar și Guvernul au avizat anterior acest proiect din partea autorului și s-au pronunțat negativ, inclusiv din punctul de vedere al eventualei creșteri de prețuri ale medicamentelor prin introducerea acestei norme. Sunt departe de a mă exprima asupra aspectului social sau nobil al acestei inițiative, deoarece ea vine, în primul rând, să lovească în cetățeni, având în vedere că vor crește prețurile prin cheltuielile legate de traducere.”

Eremei Priseajniuc
Eremei Priseajniuc

Europa Liberă: Deputații socialiști și cei din Partidul „Șor” spun că au votat și anularea plafonului adaosului comercial la medicamentele care se vând fără rețetă, ceea ce va duce la explozia prețurilor la medicamente.

Eremei Priseajniuc: „Până în 2010, noi, practic, am avut situații în care cetățenii noștri erau puși în situația când prețurile la medicamente creșteau zilnic și ne trezeam în plin sezon rece al anului că farmaciștii sau reprezentanți ai mediului de afaceri profitau și speculau reieșind din cererea pe piață și majorau prețurile la medicamente de primă necesitate.”

Europa Liberă: Dar și acum s-ar putea ca nimeni și nimic să nu-i poată opri pe deținătorii instituțiilor de farmacii să scumpească medicamentele printr-o înțelegere de cartel, așa cum se făcea, de exemplu, la carburanți?

Eremei Priseajniuc: „Această modificare care a fost aprobată în Parlament va permite ca, acum, în plină pandemie, prețurile la toate medicamentele de primă necesitate care sunt utilizate de cetățenii noștri să fie majorate. Vorbim despre medicamente precum cele pentru reducerea febrei: paracetamol, aspirină, diverse prafuri, spray-uri nazale, produse de primă necesitate pe care le utilizează cetățenii noștri și ele se bucură de o cerere imensă, și în loc să întreprindem măsuri cum, bunăoară, Agenția Medicamentului a depus tot efortul ca să nu fie admise aceste majorări prin implementarea sau prin funcționarea unui mecanism bine pus la punct în 2010 de către Agenția Medicamentului, practic acum se anulează instrumentariul asupra acestor produse din partea autorităților statului, ceea ce va duce inevitabil la creșterea prețului la medicamente de primă linie, medicamente eliberate fără prescripție.”

Această modificare care a fost aprobată în Parlament va permite ca, acum, în plină pandemie, prețurile la toate medicamentele de primă necesitate să fie majorate...

Europa Liberă: Dl Priseajniuc, și dacă se scumpesc medicamentele, va veni acest așa-zis „salvator” Ilan Șor cu farmaciile lui mobile și va încerca să convingă bieții oameni că el vine cu medicamente ieftine?

Eremei Priseajniuc: „În Republica Moldova în momentul în care au fost aprobate aceste modificări prin care a fost legalizat comerțul ambulant sau comerțul în tonete, gherete sau alte categorii de unități mobile a medicamentelor, noi intrăm într-o „recunoaștere” internațională. Republica Moldova, probabil, va deveni prima țară din lume care a implementat aceste mecanisme de comercializare a medicamentelor, produse de importanță strategică care sunt utilizate de cetățenii noștri, ele vor fi vândute într-o formă în care instituțiile statului nu vor avea posibilitatea să asigure calitatea și să supravegheze acest aspect. Mai mult decât atât, va permite și va crea riscul de apariție a unor medicamente necalitative, medicamente contrafăcute, medicamente falsificate și medicamente a căror proveniență este dubioasă. Și din aceste considerente, îmi vine greu să mă pronunț asupra aspectului sau care a fost poziția autorului sau a deputaților care au promovat aceste inițiative, dar cert este că Agenția Medicamentului, ca și în cazul altor modificări, în perioada lunilor septembrie-octombrie, s-a expus asupra acestui proiect și s-a expus negativ și critic, totodată prezentând riscurile care pot surveni în legătură cu calitatea și, respectiv, în faza finală sănătatea cetățenilor Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar ce se va întâmpla cu farmaciile mici, pentru că în multe localități sunt farmacii individuale, ele ar putea să dispară, dacă apar aceste rulote farmaceutice ale lui Ilan Șor?

Eremei Priseajniuc: „În momentul în care a fost aprobată această modificare prin care se legalizează comercializarea ambulantă, autorii invocând lipsa farmaciilor în sate, totodată nu este clară poziția în care legislatorul, în același timp, a impus unele restricții de a deschide farmacii în sate, fiindcă, cunoașteți, există la momentul de față restricția de a deschide farmacii în zonele rurale și urbane și nu este clar care este logica de a permite să fie comercializate prin comerț ambulant, prin gherete sau tonete în condițiile în care, totodată, statul impune restricții de a deschide farmacii legale, care să întrunească toate condițiile sanitar-epidemiologice, prin care să fie asigurată acea siguranță a cetățeanului că, uite, produsul respectiv a fost fabricat după anumite condiții, este distribuit după anumite criterii, standarde internaționale, precum este standardul GxP și este standardizat după criteriul standard internațional, care a fost preluat grație acelui Acord de Asociere prin care Republica Moldova a implementat niște reglementări internaționale, reglementări GxP. Tot lanțul de calitate este asigurat de la materia primă până la final: distribuitor-farmacie-pacient sau consumator sau, mai bine zis, cetățean al Republicii Moldova. Îmi vine greu să mă pronunț cum instituțiile statului vor asigura controlul prin intermediul Inspectoratului Farmaceutic sau Inspectoratului Fiscal din punctul de vedere al fiscalității; aceeași Agenție Națională de Sănătate Publică cum va asigura acea verificare corespunzătoare a condițiilor în care se comercializează medicamentele prin gherete sau tonete.”

Nu este clară poziția în care legislatorul, în același timp, a impus unele restricții de a deschide farmacii în sate...

Europa Liberă: Miza e una electorală, asta lasă să se înțeleagă opoziția.

Eremei Priseajniuc: „Cert este că aceste modificări nu vor veni în sprijinul sau în interesul cetățeanului Republicii Moldova. În momentul în care Republica Moldova a implementat unele standarde internaționale de calitate, prin care alături de alte țări din Uniunea Europeană a preluat unele practici internaționale, pe care nu le-am inventat noi, sunt în toate țările lumii, Agenția Medicamentului, ministerul de resort au colaborare cu organizațiile internaționale, cu societatea civilă, cu Universitatea de Medicină și Farmacie unde, printre altele, există Catedră de farmacie socială. Sincer să vă spun, probabil că după aceasta va urma ca universitatea să mai deschidă o catedră de farmacie mobilă, farmacie ambulantă, probabil. Cert este că există o neclaritate din partea partenerilor de dezvoltare, din partea Organizației Mondiale a Sănătății, a Universității de Stat de Medicină asupra acestor proiecte care au fost aprobate în grabă și în lipsa unei transparențe a procesului fără a discuta, a consulta societatea civilă, asociațiile de afaceri. Noi vorbim, dar urmau să fie evaluate pe platforma Consiliului Economic pe lângă prim-ministru. Nu pot să-mi dau seama care a fost necesitatea sau graba de a fi aprobate aceste reglementări și sunt rezervat asupra aspectului că vor îmbunătăți situația pe piața farmaceutică. Sincer să vă spun, nici din partea reprezentanților mediului de afaceri nu am văzut o satisfacție asupra acestor segmente în ceea ce înseamnă aprobarea acestor modificări sau cadrul normativ de schimbare a pieței farmaceutice într-un termen record.”

Europa Liberă: Poate fi atacată la Curtea Constituțională?

Eremei Priseajniuc: „Urmează să fie evaluate aspectele ce țin de constituționalitate, dar îndeosebi dreptul la sănătate sau dreptul la asistență oferit din partea statului, probabil că ar trebui să fie examinate și prin prisma acestor aspecte, inclusiv modificările care țin de acordarea dreptului de a vinde în magazine, supermarketuri sau în benzinării. Cu toate că iarăși suntem în situația unui scop nobil, prin care cetățenilor le este oferită accesibilitatea la aceste produse.”

Europa Liberă: Da, dar vânzătorul nu are studii speciale ca să poată să-i dea un sfat celui care vrea să procure aceste medicamente?

Eremei Priseajniuc: „Exact! Și din aceste considerente nu-mi dau seama cum vânzătorul sau la benzinărie cetățeanul de la tejghea va explica, de exemplu, cetățeanului care suferă de o anumită maladie cum să administreze un preparat sau altul.”

Europa Liberă: Cei care au votat ar putea să reproșeze și să spună că au preluat practica altor state avansate?

Nu-mi dau seama cum vânzătorul sau la benzinărie cetățeanul de la tejghea va explica, de exemplu, cetățeanului care suferă de o anumită maladie cum să administreze un preparat sau altul...

Eremei Priseajniuc: „Practica altor țări avansate, inclusiv a Statelor Unite ale Americii în care există Autoritatea Medicamentelor și Alimentelor și în supermarketuri unde sunt comercializate doar produse de genul vitaminelor sau suplimentelor alimentare, iarăși sunt anumite secții destinate pentru aceste produse și în secțiile respective există un responsabil care are studii în domeniul medical sau farmaceutic, care nu poate fi oricare vânzător și să i se permită să vândă aceste produse care au o utilizare foarte riguroasă. Nu poate fi acordată această permisiune sau dreptul de a cumpăra oriunde sau fără a fi explicat cum este utilizat sau recomandat a fi folosit un produs anume.”

Europa Liberă: Până la urmă, se urmărește scopul să existe o populație sănătoasă sau, dimpotrivă, o populație care după asta ar putea să aibă mai multe necazuri?

Eremei Priseajniuc: „Cert este că toate aceste proiecte, dacă estimăm risc/beneficiu, prezintă mai multe riscuri decât beneficii pentru cetățenii Republicii Moldova, inclusiv din punctul de vedere al accesibilității medicamentelor. Noi vorbim despre accesibilitatea fizică sau accesibilitatea economică din punctul de vedere al prețurilor și vedem că aceste modificări creează mai multe riscuri și în momentul în care există mai multe riscuri, probabil că instituțiile statului ar trebui să bată alarma în această situație și să revadă anumite decizii care au fost luate în grabă.”

XS
SM
MD
LG