Linkuri accesibilitate

Dodon promulgă legi controversate pe care opoziția anunță că le va contesta în justiție


Igor Dodon semnează o lege
Igor Dodon semnează o lege

Igor Dodon aprobă legi controversate pe ultima sută de metri.

Cu mai puțin de o săptămână înainte să-i expire mandatul, președintele Igor Dodon a anunțat vineri că a promulgat un nou set de legi controversate: de la revocarea „legii miliardului”, la redeschiderea pieței audiovizuale pentru retransmisiuni masive din Rusia. Viteza cu care au fost adoptate legile de către o majoritate a parlamentară loială lui Dodon a înfuriat opoziția. Dar unele legi au fost criticate de parteneri occidentali și donatori ai R. Moldova.

Dodon promulgă legi controversate pe care opoziția anunță că le va contesta în justiție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:21 0:00
Link direct

După avertismentul guvernatorului Băncii Naționale că revocarea legii miliardului ar putea împiedica R. Moldova să obțină sprijinul FMI într-un moment când ar avea poate cea mai mare nevoie de el, azi a venit și reacția instituției financiare, care a spus, prin reprezentantul său permanent la Chișinău, că punerea în practică a acestei legi „amenință serios stabilitatea macroeconomică și financiară” a țării și constituie o deviere de la înțelegerile anterioare cu fondul. Criticile opoziției de la Chișinău referitoare la aceiași lege se bazează mai ales pe ideea că, în loc „să scoată” furtul din principalul implicat, iar opoziția crede că acesta e Ilan Șor, socialiștii se aliază cu el în parlament și mută gaura dintr-un loc în altul.

Încearcă să facă trucuri juridice care nu schimbă în esență lucrurile

„În loc să ceară banii de la Șor, ei o mută dintr-un loc în altul – pentru că oricum banii sunt luați de la BNM sub garanția statului, deci statul oricum va trebui să plătească. Deci, ei încearcă să facă trucuri juridice care nu schimbă în esență lucrurile, dar eu cred că totuși ei mizează că o să se ducă cineva la Curte”, spune bunăoară Mihai Popșoi, un fruntaș din PAS.

Igor Dodon, însă, rămâne neînduplecat și spune: „Aceste legi le critică cei care au votat pentru furtul miliardului. A, nu vă place? Vreți să mergeți să contestați la Curtea Constituțională? Mergeți. Ca oamenii să știe – uite cine a pus miliardul pe spatele lor”, a declarat chiar vineri Igor Dodon pe blogul său, asta după ce a promulgat toate legile adoptate pe final de sesiune și contestate de opoziție, inclusiv cea a miliardului, cea de reducere a vârstei de pensionare sau legile bugetare.

Constrângerea pe care o are în vedere Igor Dodon pare să existe cu adevărat, în condițiile în care cel care ar contesta la Curte cele câteva acte normative anume ar putea să se confrunte cu nemulțumiri din partea electoratului. Platforma DA, formațiunea de opoziție care a insistat și ea la un moment dat pe anularea legii miliardului revocată acum de socialiști, nu este hotărâtă deocamdată în privința contestării ei, iar Alexandru Slusari, șeful grupului de deputați DA din parlament, ne-a explicat totuși de ce formațiunea sa critică acum decizia majoritarilor: „Un an și jumătate am tot venit cu același lucru – doar că proiectul nostru era un pic altfel construit și avea argumente mai solide, iar ei ziceau că nu se poate. Acum se poate.”

Opoziția, care în general își pune serios miza pe Curtea Constituțională atunci când vrea să anuleze legile votate după înfrângerea lui Dodon în alegeri, de către socialiști și noii lor aliați din formațiunile apropiate controversatului politician fugar Ilan Șor, se confruntă cu dificultăți și la contestarea legilor bugetare, iar Dinu Plângău, un alt deputat din DA, ne-a explicat astăzi care sunt aceste greutăți: „Sigur că în bugete au fost introduse și lucruri bune - stăm și ne batem de două zile capul cum să anulăm doar ce e rău, neconstituțional în aceste proiecte –schema cu cigarillos, contrabanda, duty free, taxele locale ș.a.m.d. Apoi, schimbările se introduceau din mers și evident că foarte multă lume stăm și nu le dăm de capăt. ”

Avalanșa de legi ce ar trebui, la părerea opoziției, aduse în atenția curții, este, așadar, și ea un factor de dificultate, cu toate că, așa cum insistă Dinu Plângău, nu suficient de serios ca să le zădărnicească criticilor guvernării intenția: „Prima prioritate a noastră este să anulăm toate legile votate în ședința din 3 decembrie, acum definitivăm toate sesizările legate de pachetul de federalizare a R. Moldova, iar în acest weekend o să lucrăm pe partea economică să identificăm toate schemele ca să contestăm doar ce e rău”.

Justificând, pe de altă poarte, în aceiași apariție de pe blogul legile ce oferă puteri în plus autorităților locale din autonomia sudică sau pe cea ce ar permite revenirea programelor informative ruse la televiziunile din R. Moldova, Igor Dodon a spus: „Aceste legi constituie un angajament al Chișinăului față de autonomia Găgăuză datând încă din anii 90. Toți partenerii occidentali au fost de acord că sunt necesare. Doar Plahotniuc a decis să nu le dea curs și atunci ele sau fost blocate”, a spus el și a continuat: „Da voi ce vreți ca telecomanda să aibă un singur buton? Și acela să fie de la TV8 sau Jurnal TV?”

Parlamentarii de opoziție, mai ales cei din Platforma DA, care văd în legile respective un atentat la securitatea statului, se declară hotărâți să le atace la pachet la Curtea Constituțională.

Atunci când îl acuză pe Igor Dodon și partidul său că nu au făcut altceva decât să-și pregătească terenul pentru anticipate, oponenții acestora invocă mai ales cinci din legile votate în ultima vreme, începând cu cele vizând limba rusă și cu cea despre anularea legii anti-propagandă și terminând cu legile bugetare ce conțin mai multe majorări salariale. Ilan Șor ar fi cerut și obținut în schimb, tot în perspectiva viitoarelor alegeri, afacerea cu farmacii ambulante și stadionul republican, mai spun opozanții socialiștilor care nu se mai îndoiesc că ceea ce urmează e un scrutin parlamentar anticipat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG