Linkuri accesibilitate

PSRM și Igor Dodon stabilesc prioritățile pentru dezbaterile parlamentare


Președintele Igor Dodon.
Președintele Igor Dodon.

Partidul Socialiștilor a decis asupra amendamentelor pe care la va susține la proiectul de buget pe anul viitor și politica financiar-bugetară: de în primul rând, susține amânarea cu 6 luni a majorării TVA pe produsele din agricultură de la 8% la 12%, așa cum cer și fermierii care marți au organizat un nou protest la Chișinău. De asemenea, PSRM susține păstrarea plafonului de 200 de euro, pentru produsele online care pot fi cumpărate din străinătate, în regim „duty free”.

După discuții marți seară, relatează agenția IPN, cu președintele în exercițiu Igor Dodon, care odată cu încheierea mandatului în decembrie se pregătește să revină la conducerea partidului, deputații socialiști și-au exprimat sprijinul și pentru propunerea guvernului Chicu de a plăti o indemnizație unică de 1000 de lei, în ajunul Paștilor, pensionarilor cu venituri sub 4 mii pe lună.

Partidul Acțiunea și Solidaritate, condus până de curând de președinta aleasă Maia Sandu, a anunțat marți că va cere în Parlament ca pensionarii să primească anul viitor două astfel de indemnizații. Totodată va cere creșterea pensiilor minime la 1.300 de lei, față de 1.143 – cât este acum.

Alte măsuri sociale, pe care socialiștii vor să le susțină în actuala sesiunea parlamentară, este revenirea la vârsta de pensionare de 57 de ani pentru femei și 62 pentru bărbați și interzicerea concedierii persoanelor ajunse la vârsta pensiei. Toate sunt inițiative lansate inițial de președintele Igor Dodon în cursul campaniei electorale pentru prezidențialele din noiembrie, alegeri câștigate însă de lidera PAC, Maia Sandu.

Socialiștii mai cer revocarea deciziei prin care furtul din sistemul bancar, din 2014 – așa-numitul „furt al miliardului” – a fost transformat în datorie de stat, implicit într-o povară financiară suplimentară pentru contribuabili. Iar la nivel simbolic, socialiștii vor cere ca marcarea Zilei Europei să fie devansată pe 8 mai, astfel ca pe 9 mai să fie sărbătorită numai Ziua Victoriei.

Aceste priorități, consideră mulți analiști politici, indică faptul că Partidul Socialiștilor – care are cea mai puternică fracțiune parlamentară - s-ar pregăti de alegeri anticipate, sub conducerea lui Igor Dodon.

În aceeași cheie, a pregătirii pentru alegeri anticipate, este citită și decizia de luni seară a guvernului Chicu de a respinge marea majoritatea a amendamentelor la buget, propuse de partidele parlamentare pro-europene, în primul rând cele de PAS. Guvernul a aprobat însă amendamente propuse de Partidul Șor, care prin platforma Pro Moldova, a devenit aliatul informal al socialiștilor în Parlament, asigurând și o majoritate guvernului actual.

XS
SM
MD
LG