Linkuri accesibilitate

Ce crede guvernul despre amendamentele la buget propuse de deputați


Continuă dezbaterile pe marginea bugetului și a politicilor fiscale pentru anul 2021.

Guvernul moldovean a căzut de acord azi, într-o ședință extraordinară, ca familiile medicilor care au decedat urmare a infectării cu covid-19 să primească de la stat indemnizații de 100 de mii de lei, iar pensionarii cu pensii mici – o indemnizație unică de o mie de lei, dând aviz pozitiv acestor amendamente formulate de parlamentari la legea bugetului și politicile fiscale pe anul viitor.

Ce crede guvernul despre amendamentele la buget propuse de deputați
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:07 0:00
Link direct

Banii vor fi plătiți anul viitor, dar sunt prevăzuți pentru toate cadrele medicale decedate de la începutul pandemiei. Totodată, cabinetul, care a examinat legile bugetare înainte de dezbaterea finală din parlament, a respins propunerile parlamentarilor vizând introducerea unor măsuri de sprijin a economiei afectate de înghețul provocat de criza sanitară, dar și pe cele legate de renunțarea la scutirea personală pentru soț/soție sau plafonarea taxelor locale ce a scos acum câteva săptămâni în stradă primarii.

Ca să poată oferi pensionarilor indemnizația propusă de o formațiune de opoziție, anume Platforma DA, cabinetul Chicu a redus chiar sumele pe care intenționa să le cheltuiască anul viitor pentru reconstrucția drumurilor, printr-o decizie absolut nefirească unei guvernări care a insistat mereu că drumurile sunt o prioritate.

Cu aviz pozitiv din partea executivului, amendamentul are toate șansele să fie aprobat și în Parlament, cel mai probabil la sfârșitul acestei sau a viitoarei săptămâni, ba chiar sporește și șansele ca formațiunea de opoziție ce a avansat propunerea să sprijine legile bugetare în a doua lectură. Platforma DA nu a obținut totuși acceptul miniștrilor în ceea ce privește reducerea propusă de cheltuieli pentru mai multe instituții de forță.

Parcă ne pregătim de război

Explicând săptămâna trecută nevoia acestei propuneri, Alexandru Slusari, șeful grupului de parlamentari ai formațiunii conduse de Andrei Năstase, spunea: „Parcă ne pregătim de război” și avansa ideea că ar fi mai potrivit ca din banii luați de la poliție sau securitate să se majoreze mai bine fondul de subvenții în agricultură. Guvernul nu a fost de acord. În schimb, i-a sprijinit pe coechipierii socialiștilor din Platforma Pentru Moldova - acel grup de parlamentari care include formațiunea Șor - care au propus indemnizația pentru medicii decedați la datorie, potrivit ultimelor date în număr total de 59 până acum.

Un alt amendament al unui deputat din acest grup parlamentar care amâna din nou obligarea duty-free-urilor – magazine ce ar intra în sfera de interes a controversatului politician fugar Ilan Șor - la plata de impozite și accize pentru tutunul și alcoolul comercializat în regim fiscal facilitar, a fost respins de executiv. PAS, care în 2019, pe vremea guvernului Sandu, a anulat pentru prima dată facilitățile, a criticat dur amendamentul de luni, spunând că e un avantaj pentru Șor, așa că decizia guvernului de a respinge propunerea a clarificat situația.

O altă formațiune de opoziție, Partidul Acțiune și Solidaritate, s-a văzut cu toate amendamentele sale respinse de executiv, fiind vorba printre altele despre introducerea cote 0 la impozitul pentru venitul reinvestit sau eliminarea penalităților la întârzierea achitării impozitelor, adică măsuri prin care formațiunea viitoarei președintă Maia Sandu spune că se poate ajuta economia grav lovită de criză. Ministrul Finanțelor le crede însă nepotrivite, pentru că, spune ministrul Pușcuță, economia nu se ajută așa, ci prin subvenții targhetate pe domenii anume, care ar fi mai echitabile și mai ușor de administrat. Cu toate acestea, guvernul nu a venit cu astfel de subvenții.

Dintre noutățile mai controversate ale proiectelor de legi bugetare, două au fost menținute și e vorba, în primul rând, de anularea scutirilor personale pentru soț/soție, o decizie criticată de opoziție ca fiind în măsură să înrăutățească în plină criză situația unor familii cu membri neangajați, iar în cel de-al doilea – de menținere a plafonării taxelor locale – o inovație din aceste proiecte a guvernului ce a scandalizat primarii care reclamă un nou atentat la autonomia locală.

În ce privește facilitățile fiscale pentru comerțul cu noul tip de țigări cigarillos, despre care opoziția a spus anterior că ar fi o recompensă oferită unor deputați controversați pentru serviciile politice oferite socialiștilor, executivul a lăsat parlamentul să ia decizia dacă le lasă în lege sau le exclude.

Legile bugetare - patru la număr - vor fi dezbătute și aprobate cel mai târziu săptămâna viitoare în legislativ, iar criticii guvernării spun că insistența și graba cu care sunt promovate ar trăda dorința premierului și a președintelui pe ducă de a merge în alegeri parlamentare anticipate cu majorările salariale prevăzute în cele câteva legi.

Ion Chicu s-a arătat supărat pe aceste, dar și alte critici formulate până acum de opoziție: „La alegerile anticipate din mai, să luați atâtea madate câte adevăruri ați spus despre aceste proiecte – atât din partea mea ”, a spus premierul azi, în debutul ședinței cabinetului său.

Previous Next

XS
SM
MD
LG