Linkuri accesibilitate

America, alături de alte democrații occidentale, cere anchetarea cazului Navalnîi


Secția de terapie intensivă a spitalului Charite din Berlin, unde este internat Alexei Navalnîi, 25 august 2020.
Secția de terapie intensivă a spitalului Charite din Berlin, unde este internat Alexei Navalnîi, 25 august 2020.

Statele Unite insistă pe o anchetă transparentă a cazului Navalnîi, Rusia respinge ideea otrăvirii intenționate, vorbește chiar de „amestec extern”.

Corespondență de la Washington: cazul Alexei Navalnîi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Link direct

Administratia Trump reacționează la confirmarea știrii că dizidentul rus Alexei Navalnîi ar fi fost otrăvit.

Medicii din Germania, unde Alexei Navalnîi se afla internat au confirmat că după toate probabilitățile politicianul rus de opoziție a fost otrăvit. Ambasadorul Statelor Unite la Moscova, John Sullivan a cerut ca Rusia sa efectueze o investigație completa și transparentă în legătură cu aceste alegații. Secretarul de stat Mike Pompeo a dat și el publicității o declarație în care își manifestă adânca îngrijorare și sprijină apelurile pentru efectuarea unei anchete.

Intervenția ambasadorului Sullivan a fost prima a unei oficialități americane de la cele întâmplate cu Navalnîi în Rusia, joia trecută, când acestuia i s-a făcut foarte rău într-un avion cu care se întoarcea la Moscova, după o întâlnire cu lideri ai opoziției din Siberia. În declarația lui Sullivan se confirmă că medicii germani, unde dizidentul a fost dus în cele din urmă pentru tratament, declară că Alexei Navalnîi a fost, după toate probabilitățile, otrăvit. „Această informație necesită o investigație complexă și transparentă, care să înceapă de îndată” – a spus ambasadorul, exprimându-și speranța că cei vinovați vor fi găsiți și pedepsiți.

Kremlinul respinge ideea că ar avea un amestec în cele întâmplate cu Navalnîi, pune la îndoială concluziile medicilor germani și contestă sugestia în legătură cu o investigație. „Familia Navalnîi și populația Rusiei merită o investigație completă și transparență, care să-i aducă în față legii pe cei care se fac răspunzători” - se arată în declarația secretarului de state Mike Pompeo.

Apeluri similare au fost formulate de cancelara germană Angela Merkel și președintele Franței, Emmanuel Macron.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a spus că nu înțelege de ce medicii germani se grăbesc să spună că e vorba despre otravă, în condițiile în care doctorii din Rusia, care l-au tratat pe Navalnîi au declarat că ar putea fi și alte cauze. Există voci în Parlamentul de la Moscova care susțin că ar putea fi chiar mâna Occidentului, în scopul de a destabiliza Rusia.

Doar că Navalnîi nu este primul caz de rival al lui Putin care este atacat. Vladimir Kara-Murza, Sergei Skripal și fiica sa, Alexander Litvinenko sunt doar câteva cazuri din 2015 încoace în care adversari politici ai regimului de la Moscova au fost otrăviți.

XS
SM
MD
LG