Linkuri accesibilitate

America are lumină verde pentru a dobândi terenul Stadionului Republican


Poarta istorică a Stadionului Republican de la Chișinău, detaliu (arhivă)
Poarta istorică a Stadionului Republican de la Chișinău, detaliu (arhivă)

Guvernarea de la Chișinău a aprobat astăzi oficial înțelegerea prin care terenul fostului Stadion Republican din capitală este transferat Statelor Unite, care plănuiesc să ridice acolo o nouă clădire a ambasadei. Acordul este – în principiu – mai vechi, dar finalizarea lui a fost întârziată mai ales de opoziția unor forțe pro-ruse, când s-au aflat în poziții de putere. El a fost criticat de asemenea și de activiști urbani, care cred că terenul ar trebui deschis publicului, mai degrabă decât îngrădit și construit.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00

Potrivit hotărârii de guvern aprobată miercuri, mai urmează negocierea prețului terenului cu suprafața de peste cinci hectare, sarcină care îi revine Agenției Proprietății Publice. În prezentarea proiectului, șefa cabinetului de miniștri, Natalia Gavrilița a atras atenția asupra nevoii transparenței tranzacției.

„Sunt oameni care cred că ocheau acest teren și ne acuză de lipsă de transparență”, a spus Gavrilița.

Șeful Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac, a precizat că proiectul a fost publicat de mai mult timp pe platforma guvernamentală de consultări publice și că pe adresa instituției au sosit mai multe notificări.

„Într-un mesaj, un domn își aducea aminte cum a fost la acest stadion. Altă propunere a fost pentru a face un parc, ceea ce este în acest proiect și practic toate solicitările primite de la populație au fost reflectate în această hotărâre. Publicul a avut ocazia să vadă acest proiect și practic alte obiecții nu au fost adresate către APP”, a mai spus Eugeniu Cozonac în cadrul ședinței de guvern de miercuri, 20 aprilie.

Șeful Agenției Proprietății Publice a mai notat că potrivit memorandumului de înțelegere, Statele Unite ale Americii vor renova și repara porțile istorice ale stadionului și vor rezerva o parte din teren pentru un parc accesibil publicului.

Tranzacția ce vizează stadionul din centrul capitalei a fost inițiată într-o ședință similară de guvern din 2018, când la guvernare era Partidul Democrat. Înstrăinarea terenului a fost blocată însă doi ani mai târziu de majoritatea parlamentară dominată de socialiști, care a adoptat în mare grabă legea care anula înțelegerea cu Statele Unite, provocând critici aspre de la Washington.

Misiunea diplomatică americană a spus atunci că legea de anulare „încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relaţiile dintre Statele Unite ale Americii și Republica Moldova”.

Legea a fost suspendată de magistrații Curții Constituționale în decembrie 2020, iar după alegerile parlamentare de anul trecut câștigate de formațiunea pro-prezidenţială PAS, s-a dat lumină verde pentru vânzare.

Decizia a fost contestată de socialiști, care anunțau că vor lupta în continuare pentru ca terenul să rămână în proprietatea statului. Recent, consilierii municipali PSRM au anunțat că vor colecta semnături pentru organizarea unui referendum pe această temă, o inițiativă ale cărei șanse de reușită nu sunt clare deocamdată.

Primarul capitalei, Ion Ceban, fost membru PSRM, critică în continuare decizia autorităților de a vinde terenul pentru construcția unui nou sediu al ambasadei americane. Într-o emisiune televizată, el a invocat lipsa unor consultări publice la acest subiect.

„Deranjează graba, deranjează procedura. Procesele trebuie să fie transparente, cetățeanul trebuie să înțeleagă care este interesul înstrăinării unui astfel de teren, de ce să nu apară acolo un parc sau un centru de artă contemporană, așa cum a fost planificat și este o schiță de proiect în această privință”, consideră Ion Ceban.

Activistul civic Vitalie Sprânceană spune și el că nu a existat un proces veritabil de consultări publice, cu actorii implicați, astfel încât cetățenii să-și poată exprima opinia și să înțeleagă care sunt opțiunile pentru acest teren.

„Pentru unii, o variantă ar fi chiar restabilirea stadionului. Pentru alții, printre care mă număr și eu, stadionul republican poate să fie un parc enorm. Problema este că toate aceste viziuni nu au avut posibilitatea să fie expuse undeva, dezbătute, discutate. Întotdeauna discuția a fost despre faptul dacă vrem sau nu ambasadă, dar nu și cum putem utiliza acest teren în folosul orașului”, susține activistul Vitalie Sprânceană.

Stadionul republican a fost demolat în anul 2007, în timpul guvernării PCRM, la inițiativa premierului de atunci Vasile Tarlev. Autoritățile promiteau să ridice în locul lui o arenă modernă, dar lucrările de reconstrucție nu au început.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG