Linkuri accesibilitate

Amnesty International: Atacurile forțelor guvernamentale și rusești în Siria „constituie crime de război”


O familie reunită în ruinele unui bloc distrus. Orașul Ariha, provincia Idlib, Siria, 4 mai 2020
O familie reunită în ruinele unui bloc distrus. Orașul Ariha, provincia Idlib, Siria, 4 mai 2020

Se mai spune că atacurile trebuie văzute în contextul unui model bine-stabilit, în care forțele guvernamentale siriene iau ca țintă infrastructura civilă și civilii.

Amnesty International spune că a documentat 18 atacuri în nord-vestul Siriei, efectuate de guvernul sirian și de forțele rusești în ultimul an, care constituie crime de război.

Gruparea pentru drepturile omului a spus, într-un raport publicat la 10 mai, că atacurile, 18 la număr, au avut ca ținte instituții medicale și școli, fiind efectuate fie de guvernul Siriei, fie de aliatul său, Rusia, în perioada mai 2019 – februarie 2020 la Idlib și în zone din apropierea bastionului rebel.

„Aceste violări constituie crime de război”, spune raportul.

Printre atacuri s-au numărat trei atacuri terestre și două cu bombe baril efectuate de forțele guvernamentale siriene. Restul de 13 atacuri au fost lovituri aeriene – două ale forțelor guvernamentale siriene, șapte ale forțelor guvernamentale rusești și patru ale forțelor guvernamentale siriene sau rusești.

Raportul spune că majoritatea atacurilor au avut loc în ianuarie și februarie 2020, în timpul ultimului masacru despre care Amnesty International a spus că „i-a supus pe civilii din zone deținute de opoziție în nord-vestul Siriei la un val nou de orori”.


Din decembrie, cam 500 de civili au fost uciși și aproape un milion au fost alungați de la casele lor.

Recenta escaladare apare ca o continuare a unei ofensive anterioare, începută în aprilie 2019, având ca țintă ultima enclavă aflată sub controlul grupărilor de opoziție armate.

Un armistițiu este în linii mari respectat începând din primele zile ale lunii martie, dar sute de mii de oameni rămân dislocați și dependenți în măsură ridicată de ajutoare, în condițiile în care regiunea se pregătește să facă față unei posibile izbucniri a epidemiei de coronavirus.


Printre atacurile documentate în raportul Amnesty International sunt loviturile aeriene rusești de lângă un spital din orașul Ariha, la 29 ianuarie, care au aplatizat cel puțin două clădiri de locuințe, omorând 11 civili.

Totodată, Amnesty a dat vina pe regimul sirian pentru un atac asupra unei școli în care s-a folosit muniție interzisă (cluster), atac soldat cu trei morți în orașul Idlib, la 25 februarie.

„Cea mai recentă ofensivă continuă, într-un scenariu respingător de atacuri pe scară largă, sistematice, menite să terorizeze populația civilă”, a spus directoarea regională Amnesty International, Heba Morayef.

Raportul spune că chiar și după standardele conflictului sirian, care durează de nouă ani, „dislocarea rezultată și urgența umanitară au fost fără precedent”.

Se mai spune că atacurile trebuie văzute în contextul unui model bine-stabilit, în care forțele guvernamentale siriene iau ca țintă infrastructura civilă și civilii, ceea ce ar fi „parte dintr-un atac pe scară largă și sistematic asupra populației civile, constituind crime împotriva umanității”,

Războiul din Siria a ucis peste 380.000 de oameni, dislocând milioane, de când a început în 2011 cu reprimarea protestelor anti-guvernamentale.

Constatările Amnesty International se bazează în primul rând pe cercetări de la distanță, făcute între ianuarie și aprilie 2020. Cercetătorii au intervievat 74 de oameni, inclusiv martori direcți ai atacurilor, oameni dislocați, lucrători umanitari locali și internaționali, ca și angajați ONU.

Cercetătorii au trecut de asemenea în revistă imagini video și fotografii, au analizat imagini din satelit, obținând rapoarte de la monitori de zboruri aflați la sol, ca și comunicații radio aeriene interceptate, pentru a verifica veridicitatea declarațiilor martorilor.

Amnesty International a trimis scrisori cu rezumatul descoperirilor sale misiunilor permanente la ONU din New York ale guvernelor sirian și rus, ca și celei mai mari coaliții armate din nord-vestul Siriei. Până la 4 mai, când și-a finalizat raportul, nu primise vreun răspuns.

XS
SM
MD
LG