Linkuri accesibilitate

Amnesty International: Iranul reprimă „fără milă” protestele


Protest după moartea Mahsei Amini după ce a fost arestată de „poliția moralității”, la Teheran
Protest după moartea Mahsei Amini după ce a fost arestată de „poliția moralității”, la Teheran

Iranul folosește în mod intenționat forța letală pentru a reprima protestele care au izbucnit după moartea lui Mahsa Amini, a declarat Amnesty International la 30 septembrie, solicitând comunității internaționale să adopte măsuri pentru a preveni uciderea sau reținerea și mai multor persoane.

Avertismentul organizației cu sediul la Londra a venit în timp ce un alt grup, Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, a declarat că 83 de persoane, inclusiv copii, au fost ucise în două săptămâni de proteste care au început după moartea Mahsei Amini, după ce aceasta a fost arestată de poliția moralității, în timp ce Iranul a continuat să aresteze mai multe personalități importante.

„Autoritățile iraniene și-au mobilizat mașinăria de represiune bine pusă la punct pentru a reprima fără milă protestele la nivel național în încercarea de a zădărnici orice pericol la adresa puterii lor", a declarat Amnesty. „Fără o acțiune colectivă concertată a comunității internaționale care să meargă dincolo de declarațiile de condamnare, nenumărate alte persoane riscă să fie ucise, mutilate, torturate, agresate sexual și aruncate după gratii.”

Amnesty International a precizat că examinarea fotografiilor și a videoclipurilor dovedește că „majoritatea victimelor au fost ucise de forțele de securitate care au tras cu muniție reală”. Amnesty a declarat că a obținut un document oficial scurs, emis la 21 septembrie către comandanții forțelor armate din toate provinciile, în care li se dădeau instrucțiuni de „a trata cu severitate” protestatarii etichetați drept „scandalagii și antirevoluționari”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG