Linkuri accesibilitate

Amnesty International se arată îngrijorată de executarea unui tânăr în Iran


Amnesty International spune că Iranul a executat săptămâna aceasta un bărbat care avea 15 ani în momentul arestării sale pentru o crimă și se afla de aproape un deceniu pe lista persoanelor ce urmau să fie executate.

Într-o declarație publicată pe 4 august, grupul pentru apărarea drepturilor omului de la Londra a declarat că Sajad Sanjari a fost spânzurat pe 2 august în închisoarea Dizelabad din provincia de vest Kermanshah.

Familia sa a aflat despre moartea lui Sanjari numai după ce un oficial al închisorii le-a spus să vină la închisoare și să recupereze cadavrul tânărului, se arată în declarația Amnesty International.

Odată cu executarea secretă a lui Sajad Sanjari, autoritățile iraniene au demonstrat din nou cruzimea totală a sistemului lor de justiție juvenilă", a declarat Diana Eltahawy, director adjunct pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord la Amnesty International.

Folosirea pedepsei cu moartea împotriva persoanelor care aveau sub 18 ani în momentul crimei este absolut interzisă în temeiul dreptului internațional și constituie un atac crud asupra drepturilor copilului”, a adăugat ea.

În august 2010, poliția l-a arestat pe Sanjari, care avea atunci 15 ani, în urma înjunghierii fatale a unui bărbat. Sanjari a spus că bărbatul a încercat să-l violeze și a susținut că a acționat în autoapărare. În 2012 a fost condamnat pentru crimă și condamnat la moarte. Decizia inițială a justitiei a fost respinsa de Curtea Supremă în decembrie 2012 din cauza unor defecte de procedură în desfășurarea anchetei, dar a fost confirmată în 2014.

Amnesty International a identificat peste 80 de persoane din Iran care sunt în prezent condamnate la moarte pentru crimele care au avut loc pe când erau minori.

Grupul pentru drepturi a declarat că alți doi tineri - identificați ca Hossein Shahbazi și Aman Abdolali - sunt în prezent în pericol să fie executați. Cei doi au fost arestați și condamnați la moarte pentru infracțiuni comise la 17 ani.

Amnesty International a declarat că a înregistrat execuțiile a cel puțin 95 de tineri din ianuarie 2005 și pînă în prezent.

Iranul se numără printre cele câteva țări care execută infractori minori și este una dintre țările în care au loc cele mai multe execuții.

XS
SM
MD
LG