Linkuri accesibilitate

Amplasarea primei tranșe de conducte pentru Nord Stream 2 către Germania a fost „finalizată cu succes”


Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că amplasarea conductelor pentru prima din cele două linii ale viitoarei conducte Nord Stream 2 către Germania a fost „finalizată cu succes” și continua lucrarile si la a doua linie. Liderul de la Kremlin a facut aceasta declarație, la Sankt Petersburg, la forumul economic organizat de Rusia

Acțiunile companiei de stat Gazprom au crescut cu 0,6% după comentariile lui Putin, ajungând la cel mai înalt nivel de la mijlocul anului 2008.

Statele Unite, care s-au opus puternic construcției noii conducte rusești, au anunțat luna trecută noi sancțiuni împotriva companiilor rusești și a navelor implicate în proiect. Administrația președintelui Joe Biden a decis să renunțe la sancțiunile împotriva companiei care supraveghează proiectul și a directorului spu executiv.

La Washington, decizia administrației a fost întâmpinată cu critici din partea republicanilor și a unor politicieni democrați, iar Kremlinul a salutat-o drept „ un semnal pozitiv” înainte de summitul din 16 iunie dintre președintele American Joe Biden și Vladimir Putin.

Oficiali americani au avertizat că această conductă va face Europa mai dependentă de aprovizionarea cu energie din Rusia și ocolind Ucraina, o va lipsi de o importanta sursa de venit - adica taxele de tranzit al gazelor.

Guvernul german a refuzat să oprească proiectul, argumentând că este vorba despre o chestiune comercială și nu politică.

In discursul său, Putin a descris dolarul american ca armă politică, Putin spunând că națiunile europene ar trebui să plătească pentru gazul rusesc în euro, la o zi după ce Moscova a spus că va elimina activele în dolari din Fondul său național de bunăstare, crescând în același timp valoarea euro, a yuanului japonez si a aurului.

„Euro este complet acceptabil pentru noi în ceea ce privește plățile de gaze. Acest lucru se poate face, desigur, și probabil ar trebui făcut", a spus Putin..

Rusia s-a străduit multă vreme să reducă cota dolarului în rezervele sale valutare, întrucât s-a confruntat cu valuri de sancțiuni americane pe fondul tensiunilor sporite cu Occidentul pe probleme precum conflictul din Ucraina, atacurile cibernetice efectuate de hackeri ruși și problemelor legate de încălcarea drepturilor omului și tratamentele aplicate opoziției – mai ales lui Alexei Navalnîi ca și încălcarea libertăților civice.

Vezi comentarii

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG