Linkuri accesibilitate

Cronologia unei anchete: Procurorul special Robert Mueller pe urmele amestecului Rusiei în prezidențialele americane


Robert Mueller
Robert Mueller

Agenția Reuter trece în revistă momentele esențiale ale anchetei.

Raidul FBI-ului de luni la birourile, locuința și camera de hotel a avocatului Micahel Cohen, de ani de zile, avocatul președintelui Donald Trump a fost provocat de investigația procurorului special Robert Mueller, o anchetă care a umbrit de la început președinția lui Donald Trump. Robert Mueller anchetează dacă, echipa de campanie electorală a lui Donald Trump a avut înțelegeri secrete cu Rusia, care l-au ajutat pe candidatul Trump să cîștige alegerile prezidenițiale din 2016 și dacă, președintele Trump a încercat să obstrucționeze această investigație. Donald Trump a caracterizat ancheta drept „o vînătoare de vrajitoare”.

Iunie 2015 – Donald Trump, un magnat imobiliar și o personalitate în reality-show-uri de televiziune își anunță candidatura pentru nominalizarea sa drept candidat al Partidului Republican la președinția Statelor Unite.

Martie 2016 – In jurul acestei date, agenția de spionaj militar a Rusiei, GRU, începe o campanie cibernetică menită să se amestece în campania electorală americană din 2016 – cel puțin așa susțin agențiile de investigații americane.

Aprilie 2016 – Un consilier pe probleme de politică externă al candidatului Trump, George Papadopoulos, se întilnește cu un universitar care tocmai se întorsese de la Moscova. Profesorul îi spune lui Papadopoulos că rușii au obținut informații compromițătoare despre candidata Democratilor, Hillary Clinton, inclusiv „mii de emailuri”.

9 iunie 2016 – Fiul lui Donald Trump, Donald Trump jr., ginerele lui Trump, Jared Kushner, și șeful campaniei sale electorale, Paul Manafort, se întîlnesc la Trump Tower, la New York, cu mai multi ruși, printre care și o avocată. E-mailuri care au devenit publice ulterior, arată că Trump jr. credea că la aceasta întilnire va primi informații compromițătoare despre Hillary Clinton.

5 iulie, 2016 – Fostul spion britanic Christopher Steele, care investiga pe banii Comitetului Național Democrat, posibilele relații ale lui Trump cu Rusia, sintetizează informațiile pe care le-a obținut unui agent FBI.

22 iulie 2016 – In ajunul Convenției Democrate, care urma să o nominalizeze pe Hillary Clinton drept candidate partidului la alegerile prezidențiale, Wikileaks dă publicității 44 de mii de emailuri, ale Comitetului Național Democrat. Conținutul unora dintre aceste mesaje electonice o determină pe președinta Comitetului, Debbie Wassermann Schultz, să demisioneze.

La sfîrșitul lunii iulie 2016 – FBI-ul începe propria investigație în legatură cu amestectul Rusiei în alegerile americane.

19 august 2016 – Paul Manafort demisionează din funcția de șef al campaniei electorale a lui Donald Trump, după relatarile apărute în presă despre activitatea anterioară în Ucraina.

5 septembrie 2016 – Președintele Statelor Unite, Barack Obama, se întilnește la reuniunea G20 în China cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Obama îl avertizează pe Putin că va urma un răspuns dur dacă Rusia va continua să se amestece în alegerile americane.

7 octombrie 2016 – La mai puțin de o ora după ce a fost difuzat un video în care Donald Trump vorbea în termeni vulgari despre femei, Wikileaks începe să publice în serial mii de e-mailuri particulare ale direcorului campaniei electorale a lui Hillary Clinton, John Podesta.

Departamentul american pentru securitate internă și biroul Directorului Serviciului Național de Informații dau publicității o declarație, în care, pentru prima data se vorbește public despre implicarea Rusiei în atacuri cibernetice asupra campaniei electorale americane.

8 noiembrie 2016 – Donald Trump cîștigă alegerile prezidențiale americane.

29 decembrie 2016 – Președintele Barack Obama, ca raspuns la atacurile cibernetice și la șicanele la care sunt supuși diplomații americani de la Moscova, impune sancțiuni împotriva agențiilor de informații rusești si unor cetățeni ruși. Sunt expulzați 35 de diplomați ruși și sunt închise, două facilități rusești din Maryland și New York.

După anunțarea acestor sancțiuni, consilierul pe probleme de securitate națională al lui Donald Trump, Michael Flynn, are o serie de convorbiri telefonice cu ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Serghei Kisliak.

6 ianuarie 2017 – Intr-un raport al comunității de informații americane, care nu era secret, se arată cu Vladimir Putin a ordonat amestecul Moscovei în alegerile americane, sprijinindu-l pe Donald Trump și împotriva lui Hillary Clinton.

Președintele-ales este informat de către șefii serviciilor americane de informații despre ceea ce știu și despre existența informațiilor furnizate de fostul agent secret britanic, Chrisopher Steele.

10 ianuarie 2017 – Publicația BuzzFeed publică dosarul „Steele” și oferă mai multe detalii despre presupusa înțelegere secretă dintre echipa de campanie electorală a lui Trump și Moscova.

20 ianuarie 2017 – Donald Trump depune jurămîntul ca președinte al Statelor Unite.

13 februarie 2017 – Michael Flynn, consilierul pe probleme de securitate natională al lui Donald Trump, demisionează; se spune că demisia s-ar fi datorat faptului că l-a indus în eroare pe vicepreședintele Mike Pence în legătură cu convorbirile pe care le-a avut cu ambasadorului Moscovei, Serghei Kisliak.

20 martie 2017 – Directorul FBI-ului, James Comey confirmă public pentru prima data o investigație a biroului despre Rusia.

9 mai 2017 – Președintele Trump îl demite pe directorul FBI, James Comey și, cîteva zile mai tîrziu, atribuie demiterea lui „chestiunii rusești”.

17 mai 2017 – Procurorul adjunct Rod Rosenstein, nr. 2 în ministerul american al Justitiei, îl numește pe fostul director al FBI, Robert Mueller drept procurer special care să investigheze presupusa înțelegere secretă între echipa de campanie electorală a lui Donald Trump și Rusia.

26 mai 2017 – Agenți federali fac o descindere în zorii zilei la locuința lui Paul Manafort.

30 octombrie 2017 – Paul Manafort și partenerul său de afaceri Rick Gates sunt puși sub acuzare pentru spălare de bani și alte fraude, in cadrul investigației conduse de Robert Mueller. Manafort se declară nevinovat. Ulterior Gates își recunoaște parte din acuzații și colaboreaza cu investigatorii.

George Papadopoulos recunoaște că initial i-a mințit pe anchetatorii FBI despre contactele pe care le-a avut cu rușii și colaborează cu anchetatorii procurorului special Mueller.

1 decembrie 2017 – Michael Flynn se recunoaște vinovat că i-a mințit initial pe anchetatorii FBI și acceptă să colaboreze la anchetă.

16 februarie 2018 – Procurorul special Robert Mueller pune sub acuzare 13 cetățeni ruși și 3 companii ruse, inclusiv Agenția de Cercetări pe Internet de la Sankt Petersburg (cunoscută și drept Fabrica de trolli) pentru conspirație în vederea falsificării alegerilor americane din 2016

3 aprilie 2018 – Alex van der Zwaan – ginerele olandez al unuia dintre cei mai bogați oameni din Rusia, este condamnat la 30 de zile de închisoare și amendat cu 20.000 de dolari pentru că i-a mințit pe agenții procurorului special Mueller. Olandezul este prima persoană condamnată de investigația special.

9 aprilie 2018 – Agenti ai FBI-ului fac o descindere la birourile și la locuința avocatului personal al președintelui Donald Trump, Michael Cohen. Potrivit agenției Reuters, desciderea ar fi în legatură cu plata de 130.000 de dolari pe care a făcut-o avocatul vedetei de filme porno Stormy Daniels, pentru ca aceasta sa nu facă publică relația pe care a avut-o cu Donald Trump.

XS
SM
MD
LG