Linkuri accesibilitate

Anchetatorii ucraineni: Peste 8300 de civili au fost uciși în război


Atac cu rachete în apropiere de centrala nucleară de la Zaporojie
Atac cu rachete în apropiere de centrala nucleară de la Zaporojie

Peste 8300 de civili au murit până acum în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, afirmă anchetatorii de la Kiev.

Printre aceștia se află 437 de copii, a declarat procurorul general Andri Kostin, potrivit unui raport al agenției ucrainene de presă UNIAN publicat duminică și citat de dpa. De asemenea, în războiul care durează de aproape nouă luni au fost rănite peste 11 000 de persoane.

Potrivit lui Kostin, este posibil ca numărul real al victimelor să fie mai mare, deoarece autoritățile ucrainene nu au încă acces la unele zone ocupate de armata rusă. În regiunile eliberate, trupele ucrainene continuă să descopere cadavre, gropi comune și dovezi ale unor presupuse crime de război.

Sunt cercetate 216 persoane ca fiind suspectate de crime de război, printre care și 17 prizonieri de război ruși, au afirmat autoritățile ucrainene, care au înregistrat până în prezent peste 45 000 de crime de război. Până acum au fost condamnați doisprezece dintre cei 60 de acuzați.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că, de la începutul războiului, adică din 24 februarie, Rusia a lansat aproximativ 4700 de rachete asupra unor ținte din Ucraina. „Sute de orașe au fost practic incendiate, mii de oameni au fost uciși, sute de mii au fost deportați în Rusia”, a declarat Zelenski duminică, într-un mesaj video adresat Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), ai cărei reprezentanți se întâlneau la Djerba, în Tunisia. „Și milioane de oameni au părăsit Ucraina căutând adăpost în alte țări”, a continuat el. Ca urmare a acestor atacuri, peste 20 de milioane de persoane au rămas temporar fără electricitate, a mai spus președintele ucrainean, cerând ajutorul și susținerea statelor-membre ale organizației.

Pe 15 noiembrie Adunarea Generală a ONU a aprobat o rezoluție fără caracter obligatoriu care spune că Rusia trebuie să acorde despăgubiri de război Ucrainei. În rezoluția susținută de 94 dintre cei 193 de membri ai adunării se spune că Rusia „trebuie să suporte consecințele juridice ale tuturor actelor sale ilegale la nivel internațional, inclusiv repararea prejudiciului, inclusiv a oricăror daune cauzate de astfel de acte". Rezoluția recomandă crearea unui registru internațional care să înregistreze dovezile și reclamațiile împotriva Rusiei.

Între timp, centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie a fost zguduită de mai multe explozii puternice, a anunțat duminică Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). Experții AIEA aflați la fața locului au raportat zeci de explozii în perimetrul celei mai mari instalații nucleare din Europa, a precizat agenția într-un comunicat.

„Opriți-vă imediat! Nu vă jucați cu focul!”

Incidentele de sâmbătă și duminică au întrerupt o perioadă de „calm relativ” în zona centralei, a declarat șeful AIEA, Rafael Grossi. Experții AIEA au putut observa parte din explozii de la ferestrele lor, a precizat agenția. Conducerea centralei a raportat daune la unele clădiri, sisteme și echipamente. Până în prezent, însă, pagubele nu au afectat siguranța nucleară și nimeni nu a fost rănit. Într-o postare pe Twitter, AIEA a anunțat că bombardamentele de la situl centralei nucleare Zaporojie au încetat. „S-au înregistrat pagube la anumite părți ale zonei, dar nu s-au înregistrat emisii de radiații sau pierderi de energie. Experții AIEA vor efectua mâine o evaluare.”

Ministerul rus al Apărării a acuzat forțele armate ucrainene că au bombardat masiv centrala nucleară cu artileria începând de sâmbătă. Numai duminică dimineață, 12 obuze de calibru mare au lovit în zona centralei, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, potrivit agențiilor de presă ruse. Opt proiectile au nimerit între blocurile reactorului și unul a lovit acoperișul unei clădiri, a precizat el. Radiațiile din jurul centralei nucleare erau normale, a adăugat Konașenkov.

„Oricine se află în spatele acestui lucru trebuie să se oprească imediat”, a spus Grossi în declarația AIEA. „Așa cum am mai spus de multe ori înainte, vă jucați cu focul!” Șeful AIEA a făcut din nou apel la ambele părți să stabilească o zonă sigură în jurul instalației, în care să nu aibă loc atacuri și lupte. Negocierile intense pe această temă cu ambele părți nu au condus încă la un acord, a spus el.

Rusia controlează efectiv cea mai mare centrală nucleară din Europa de la începutul lunii martie, când trupele Moscovei au ocupat mari zone din sudul Ucrainei în timpul războiului. Centrala nucleară a fost în mod repetat prinsă la mijloc, între barajele de artilerie ale celor două părți. Ucraina și Rusia se acuză reciproc de loviturile din perimetrul centralei care, deocamdată nu au afectat decât infrastructura administrativă.

XS
SM
MD
LG