Linkuri accesibilitate

Andrei Năstase: „Cota mea personală de încredere în PSRM și Igor Dodon este zero” (VIDEO)


Interviul zilei la microfonul Europei Libere: Andrei Năstase (Blocul ACUM)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:39:26 0:00

Interviul zilei la microfonul Europei Libere: Andrei Năstase (Blocul ACUM)

Despre situaţia de după alegerile parlamentare, dialogul ACUM cu PSRM, lipsa lui cu Partidul Democrat şi posibilele alegeri anticipate, în interviul cu co-preşedintele Blocului electoral „ACUM”.

Europa Liberă: Dle Năstase, V-am invitat să discutăm despre situația de după alegerile parlamentare din 24 februarie. Iată că au trecut șapte săptămâni. Se pare că mai degrabă cuvântul „impas” e la ordinea zilei. Vom vorbi despre situația postelectorală, despre discuțiile pe care le purtați și dacă le veți mai purta cu deputații socialiști, și despre lipsa discuțiilor cu cei din Partidul Democrat, și despre eventuale alegeri anticipate. Este un blocaj pe moment? Ce se întâmplă în pereții Parlamentului?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:13 0:00
Link direct


Andrei Năstase: „Indiferent că spuneți „impas” sau „blocaj”, ambele sunt coordonate și știm cine coordonează procesele politice, economice, administrative. Din păcate, și spun asta cu mare-mare regret, regret personal, înainte de toate, după nouă ani de luptă, într-un război pe viață și pe moarte cu mafia, corupția, cu...”

Europa Liberă: Război politic?

Andrei Năstase: „Război politic, bineînțeles, dar un război pe care îl duc din mai 2010 - iată se vor face nouă ani de zile - cu corupția, cu corupții, cu hoții și hoția, cu protecționismul, în fond cu tot regimul Plahotniuc. Și am un mare regret că în Parlamentul Republicii Moldova au ajuns doar 26 de deputați ai Blocului ACUM, reprezentat de cele două partide – Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate – dar și de societatea civilă; regret că în Parlament au ajuns penali cum ar fi Plahotniuc, cum ar fi Șor și anturajul lor și, totodată, regret că nu au ajuns și altfel de deputați, dar care să aibă curaj, care să aibă tăria să treacă peste anumite obstacole și să realizeze agenda reală a cetățenilor Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar asta a fost vrerea alegătorilor...

Andrei Năstase: „Și eu o respect, am tot respectul.”

Andrei Năstase
Andrei Năstase

Europa Liberă: Și Dvs. acum trebuie să decideți ce faceți mai departe.

Andrei Năstase: „Eu cred că este pentru prima oară în 28 de ani când o forță politică ajunsă în Parlament pune mai presus decât propriile interese, interesele de partajare de funcții, interesele de poziționare în anumite structuri, în anumite entități politice sau structuri, pune mai presus agenda populară, pune mai presus respectarea angajamentelor făcute de deputați în fața electoratului, în fața celor care i-au trimis în Parlamentul Republicii Moldova. Iată de ce imediat ce au fost validate mandatele celor 26 de deputați din partea Blocului ACUM am venit cu acest pachet de acte normative, printre care legi, hotărâri de Parlament, de deoligarhizare a statului Republica Moldova. Am propus, printre altele, eliberarea justiției din captivitate, a instituțiilor de drept și de reglementare, am propus acolo anularea sistemului mixt de vot, care am văzut ce a produs. A produs un monstru, pentru că în condițiile acestui sistem de vot mixt a fost încurajată frauda, a fost încurajată manipularea, corupția electorală a înflorit, așa că pachetul nostru vizează interesele acestei societăți și ale acestei țări.”

Europa Liberă: Cât de realist este ca să se voteze ceea ce cereți dvs., din moment ce aveți doar 26 de mandate din 101? Și se pare că nimeni nu acceptă la modul cel mai serios ceea ce propuneți dvs.

Andrei Năstase: „Da, aici este marele regret, că partidele care au acces în Parlament în loc să-și îndeplinească propria agendă, promisiunile electorale făcute cetățenilor, au ales - unele dintre ele și mai cu seamă un număr impunător de deputați - au ales să facă agenda impusă de Vladimir Plahotniuc și gruparea sa criminală. Vorbesc, întâi de toate, aici despre fracțiunea Partidului Socialiștilor, care au avut o retorică antioligarhică încă din 2016 în acel discurs memorabil al lui Igor Dodon, care ne vorbea de aceleași lucruri – de necesitatea debarcării șefului Serviciului de Informație și Securitate, de scoaterea din captivitate a Procuraturii, vorbea despre o hotărâre a Parlamentului cu privire la starea de captivitate a statului, de multe și multe alte propuneri pe care noi astăzi nu doar le exprimăm public, ci le-am și formulat ca și proiecte de legi, ca și proiecte de hotărâri...”

Încă așteptăm ca socialiștii să ajungă în momentul în care vor depăși frica de cel cu care au fost până acum în cârdășie vizibilă...

Europa Liberă: Și dacă nu aveți sprijin din partea socialiștilor?

Andrei Năstase: „Noi încă mai așteptăm ca socialiștii să ajungă în momentul în care vor depăși frica, vor depăși teama de cel cu care au fost până acum într-o cârdășie vizibilă - vorbesc aici despre Plahotniuc - și cel cu care socialiștii au votat legi antipopulare, au avut proiecte comune; sistemul votului mixt a fost votat...”

Europa Liberă: Deși socialiștii și Igor Dodon au declarat sus și tare că a fost proiectul înaintat de către socialiști și că democrații au votat cu ei.

Andrei Năstase: „Este adevărat! Indiferent al cui este, acest proiect a fost votat în comun de către Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. Să ne amintim cum judecătorii corupți promovați de sistemul controlat de Plahotniuc au fost acceptați de către președintele Dodon; să ne amintim cum legea cu privire la amnistia fiscală a fost promulgată fără niciun fel de opunere din partea lui Dodon; să ne amintim cum același Dodon de mai multe ori a fost suspendat, cu acordul său, bineînțeles, și în alte cazuri, chipurile, a făcut opoziție față de actualul regim. Deci, aceste jocuri au fost atât de evidente până în momentul de față, încât este foarte greu să crezi că într-o bună zi socialiștii vor renunța la complicitatea cu Plahotniuc.”

Europa Liberă: Dar măcar un deputat socialist v-a spus că ar fi de acord să se revină la sistemul proporțional?

Andrei Năstase: „Bineînțeles, bineînțeles, în privat nu doar unul, mult mai mulți.”

Europa Liberă: Dvs. ați zis că și Igor Dodon v-ar fi recunoscut că-i pare rău că ar fi votat acest sistem de vot mixt?

Andrei Năstase: „Eu m-aș bucura dacă presa l-ar întreba într-o bună zi, pentru că de la acel moment, de la acea întâlnire de la Președinție cu Igor Dodon a trecut totuși niște timp și m-aș bucura dacă presa liberă sau mai puțin liberă l-ar întreba pe Igor Dodon: de ce într-un spațiu privat sau în spatele ușilor închise, acolo unde nu există camere de luat vederi, Igor Dodon recunoaște că legea votului mixt a fost o greșeală, că s-au bazat pe expertize greșite, de ce în același spațiu închis acceptă că ar promulga o lege de anulare a votului mixt, iar când iese în public spune că acest sistem este bun și nu va fi anulat și dacă se va ajunge la alegeri anticipate se va merge pe acest sistem mixt de vot? Îi este benefic lui Vladimir Plahotniuc și grupării sale. S-a dovedit acest lucru, a fost testat o dată la alegerile din 24 februarie și agenda cu alegerile anticipate pe acest sistem mixt nu-i aparține lui Dodon, îi aparține lui Plahotniuc și grupării sale.”

Europa Liberă: Veți continua să discutați cu deputații socialiști, pentru că lidera PAS, Maia Sandu, a zis că nu ar mai fi necesar, pentru că oricum nu se ajunge la un numitor comun? Dvs. ați lăsat să se înțeleagă că ar fi bine să continue aceste discuții.

Andrei Năstase: „Să știți că noi avem o sincronizare foarte bună cu dna Sandu în ceea ce privește mesajele noastre, pentru că mesajele noastre se bazează pe agenda noastră. Și dna Sandu, și eu am fost și rămânem deschiși pentru tot felul de discuții, dar nu în ceea ce privește împărțeli, partajări; noi suntem dispuși să discutăm pe marginea pachetului nostru de deoligarhizare a țării; noi suntem dispuși să discutăm cu privire la suplimentarea acestui pachet de deoligarhizare; noi suntem dispuși să discutăm pe marginea anulării votului mixt; noi suntem dispuși să discutăm pe marginea demiterii actualului procuror general, a șefului SIS-ului, a șefului BNM și a altora...”

Europa Liberă: Socialiștii au venit cu o altă agendă. Ei vor trei ministere – Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, un portofoliu de la Reintegrare și au mai anunțat că ar fi bine să se revină la statutul limbii ruse, că ar fi bine să se retransmită iarăși programele TV din Federația Rusă. Aveți agende total diferite. Ce vă unește sau ce mai puteți discuta?

Andrei Năstase: „Păi, noi avem abordări diferite. Dacă noi abordăm lucrurile ca în secolul XXI, ca în lumea civilizată, iată că, din păcate, deputații socialiști le abordează – nu știu cum să spun eu ca să nu-i supăr tare-tare – la fel de învechit. Așa cum s-a făcut pe parcursul a 28 de ani. A pretinde astăzi niște ministere care stabilesc în continuare ce se întâmplă cu această țară, fără a modifica fundamentul, fără a umbla la reforma justiției, fără a umbla la statul de drept, pentru că degeaba vorbim noi acum chiar despre aspectele sociale pe care le-au băgat în față socialiștii, creând cumva impresia că cei de la Blocul ACUM nu ar fi preocupați de aspectele sociale. Dimpotrivă, aspectele sociale sunt o prioritate pentru noi, dar degeaba vorbim despre pensii și salarii mari dacă nu vom avea un fundament pentru aceste pensii și salarii mari, iar acel fundament înseamnă o economie liberă, o economie în care monopolurile, schemele vor fi distruse. Cum poți să distrugi aceste scheme și monopoluri decât prin eliberarea instituțiilor de drept și de reglementare din captivitate politică și mafiotică?”

Europa Liberă: Ceea ce i-ar fi nemulțumit pe deputații socialiști e că dvs. pretindeți să conduceți și Legislativul, și Guvernul. Am s-o citez pe lidera fracțiunii socialiștilor, dna Greceanîi, care spunea că „cei din Blocul ACUM pretind la Guvern, dar idee nu au despre modul cum se guvernează o țară și că vor alegeri anticipate și se vor face responsabili de declanșarea unui scrutin parlamentar anticipat”.

Andrei Năstase: „Dna Ursu, haideți să fim sinceri cu noi. Nu-i așa că această retorică am auzit-o acum câteva săptămâni de la Plahotniuc, Candu și Filip? Este aceeași retorică. Și atunci întrebarea pe care mi-o pun și eu, și, probabil, dvs., dar mai ales alegătorii noștri: păi, dacă nu se pricep aceștia la guvernare, de ce-i chemați atât de mult să facă guvernare, să facă coaliție cu voi, să împartă ministere? În momentul în care dna Greceanîi vine și spune că noi nu știm ce înseamnă guvernare, dar în același timp colegul său sau liderul informal al Partidului Socialiștilor spune: „Dle, dar veți avea prim-ministru, veți avea alte ministere, cu excepția la început a două”, ca mai apoi să vorbească despre patru... Cred că ar trebui să se determine cei de la socialiști, cei de la Partidul Democrat cumva să-și mai verifice, să-și mai ajusteze cumva mesajele, pentru că devin ridicoli deja.”

Europa Liberă: Dar dacă dvs. vă este clar că socialiștii vor să guverneze țara împreună cu democrații, de ce nu-i lăsați să facă coaliție majoritară și să fie foarte clar ce urmează?

Andrei Năstase: „Dar când spuneți că „nu-i lăsăm”, la ce vă referiți?”

Europa Liberă: Că vreți să continuați discuțiile cu fracțiunea PSRM.

Andrei Năstase: „Nu, eu am spus și cred că am spus foarte, foarte clar: discuțiile pot continua în condițiile în care vom avea angajamentul clar din partea lui Igor Dodon și a socialiștilor cu privire la disponibilitatea lor de reluare a ședinței Parlamentului Republicii Moldova, de reluare a discuțiilor pe o platformă parlamentară deschisă cu privire la deoligarhizarea statului, la anularea votului mixt și, bineînțeles, am vorbit despre un angajament al socialiștilor și al lui Igor Dodon, dar un angajament ferm, fără echivoc că, indiferent de finalitatea discuțiilor cu Blocul ACUM, nu vor face niciodată târg cu Plahotniuc, nu vor vota împreună cu Plahotniuc și Partidul Democrat un speaker, nu vor vota un Guvern, chiar dacă acestea vor fi de la socialiști. Vă rog să atrageți atenție și poate mai cu seamă oamenii din afara țării, inclusiv patronii din afară ai lui Dodon. Ce face astăzi Dodon? Iese la televizor, își ajustează bine cele două fraze pe care le spune și ne aburește pe toți - scuzați-mi limbajul, dar cam asta face - ne manipulează pe toți și spune: „Dle, s-a discutat o majoritate pentru un Guvern funcțional cu Blocul ACUM.

Un angajament ferm, fără echivoc că, indiferent de finalitatea discuțiilor cu Blocul ACUM, nu vor face niciodată târg cu Plahotniuc...

Astăzi, la Consiliul național, sau cum se cheamă, al Partidului Socialiștilor, nu s-a discutat o coaliție cu PDM”. Am înțeles – astăzi nu s-a discutat. Dar ce va fi mâine? Or, noi suntem niște oameni responsabili, noi chiar vrem să știm dacă nu cumva mâine cei care astăzi nu au discutat o alianță cu Vladimir Plahotniuc și cu gruparea sa criminală nu vor face o majoritate conjuncturală, nu vor merge să răstoarne un Guvern, care s-ar angaja în reforme în domeniul justiției, în domeniul educației, în domeniul economiei, în domeniul social. Dacă noi am demonstrat de-a lungul timpului că nu fac și nu am niciodată disponibilitatea pentru o complicitate cu un regim criminal, păi cei de la socialiști ne-au demonstrat contrariul. Așa au făcut-o și cu colegii mei, de-a lungul timpului persecutați cu dosare penale, cu urmăriri ca în filme, cu arestări, cu condamnări ilegale, cum este colegul nostru Petic, cum este colegul nostru Cebotari, cum este Ruslan Verbițchi, noi am demonstrat că nu avem nicio complicitate cu Partidul Democrat și cu Vladimir Plahotniuc. S-o demonstreze și cei care pretind că au o agendă antioligarhică, dar iată că după data de 24 februarie eu n-am găsit în agenda socialiștilor nici măcar un punct care ar viza deoligarhizarea acestui stat.”

Andrei Năstase
Andrei Năstase

Europa Liberă: Dl Năstase, dar cu cât mai mult se lungește perioada aceasta a discuțiilor dintre deputații Blocului ACUM și cei din PSRM se acreditează ideea că dvs., cei din Blocul ACUM, faceți jocul Moscovei.

Andrei Năstase: „Este o aberație totală.”

Europa Liberă: Păi, dar socialiștii, nu așa se zice despre ei că ar avea indicații de la Kremlin?

Andrei Năstase: „Bineînțeles, bineînțeles, și eu am condamnat în permanență acest patronaj din exteriorul țării al oricui, mai cu seamă al unor forțe politice. Cunoașteți dvs. cu cine s-a întâlnit în ultimele sale două expediții Igor Dodon la Moscova? Eu nu! Ar fi bine ca cetățenii noștri să știe cu cine s-a întâlnit și despre ce a vorbit. Când merg eu cu dna Sandu la Bruxelles, când merg la Helsinki, când merg la Washington sau la București, toată lumea știe cu cine am vorbit, despre ce am vorbit. De ce în cazul lui Dodon, președinte nu doar al Partidului Socialiștilor, cum se dă în ultima vreme, ci președintele întregii țări, în cazul lui Igor Dodon de ce n-am ști cu cine vorbește și despre ce vorbește? Din câte ne este cunoscut, Igor Dodon vorbește una la televizor aici și alta vorbește la Moscova.”

Europa Liberă: Și atunci, prezența lui în capitala Federației Ruse nu dă de înțeles multor oameni că, în timp ce dvs. discutați cu cei din fracțiunea PSRM, lăsați să se înțeleagă că totuși ideea precum că Blocul ACUM face jocul Moscovei are șanse la viață?

Andrei Năstase: „Pe ce s-ar baza o asemenea, scuzați-mă, aberație? Pe ce s-ar baza? Noi suntem proeuropeni. Am declarat-o în toate scrisorile pe care le-am adresat socialiștilor; noi suntem justițiari, dacă putem spune așa; noi am militat în permanență pentru combaterea corupției, pentru combaterea spălătoriei, inclusiv a spălătoriei mari. Și cunoașteți că am deconspirat-o chiar personal în 2013-2014 - spălătoria mafiei rusești, pe care a promovat-o sau a trecut-o prin Republica Moldova anume Vladimir Plahotniuc și anturajul său. Nimeni, dar nimeni niciodată nu ne poate bănui de vreo complicitate cu Moscova sau cu patronii din exterior ai lui Igor Dodon. Presiunile noastre, care în mod normal al trebui să fie presiunile societății civile, ale alegătorilor socialiștilor, ale mass-media sunt pe cei care au acces în Parlament, pretind că sunt în afara controlului politic și mafiotic al grupării criminale Plahotniuc. Demersurile noastre sunt îndreptate către ei: să depășească teama, să depășească frica, să vină alături de noi pentru un vot comun pe ceea ce înseamnă „prioritate zero” pentru Republica Moldova, deoligarhizarea statului Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dvs., sincer, credeți în rezultatul acestor discuții între aceste două entități – Blocul ACUM și PSRM?

Andrei Năstase: „Cota de încredere a mea personală față de PSRM și Igor Dodon este zero.”

Europa Liberă: Și atunci, de ce să mai discutați?

Andrei Năstase: „Pentru că în joc este țara, pentru că în joc sunt interesele oamenilor. Și atunci, ca și lider al unui partid politic, ca și om de stat, ca și om politic, dacă vreți, este de datoria mea să încerc absolut tot cu capul sus, demn, fără a ne umili, să încerc absolut toate oportunitățile pe care mi le oferă realitățile moldovenești.”

Europa Liberă: De ce nu încercați o asemenea tentativă și cu cei din Partidul Democrat?

Andrei Năstase: „Despre ce să vorbești cu Partidul Democrat, cei care au uzurpat puterea în stat?”

Europa Liberă: Puneți condiții, dle Năstase, și pentru ei, Partidul Democrat! Să le fie clar oamenilor ce se întâmplă în Republica Moldova.

Andrei Năstase: „Păi haideți să găsim cu Dvs. o condiție, pe care credeți Dvs. că ar accepta-o Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Eu nu sunt în Parlamentul Republicii Moldova, dar încercați. De ce nu încercați?

Andrei Năstase: „Nu vreau nimic mai mult. Haideți să vedem că primul lucru pe care să-l facem, să eliberăm justiția și procurorul general din captivitate.”

Europa Liberă: Cu asta mergeți la ei și discutați.

Andrei Năstase: „Dar Dvs. înțelegeți că este curată utopie?”

Europa Liberă: Și cu socialiștii nu e utopie?

Noi mai trăim încă cu senzația că socialiștii nu sunt de nedespărțit de Partidul Democrat...

Andrei Năstase: „Noi mai trăim încă cu senzația că socialiștii nu sunt de nedespărțit de Partidul Democrat. Dacă sunt foarte, foarte vulnerabili față de Partidul Democrat, bineînțeles, nu există niciun fel de șansă. Noi însă facem demersuri ca această vulnerabilitate să fie redusă la zero, ei să se desprindă de Partidul Democrat. Le-am cerut acest angajament ferm și lui Dodon, și socialiștilor, cei care au ieșit în număr de 35 și au spus că ei vor acționa doar unit în actuala legislatură și ne mai trebuie o singură frază, să ne spună că nu vor face niciodată târgurile pe care le-au mai făcut o dată cu Vladimir Plahotniuc.”

Europa Liberă: Și ei ar putea să nu vă spună lucrul acesta până nu se va ajunge eventual la o coaliție PD-PSRM.

Andrei Năstase: „Cu ce am putea noi să împiedicăm o eventuală coaliție?”

Europa Liberă: Se pierde timpul.

Andrei Năstase: „Păi se pierde timpul, noi acum trebuie să vedem cine face ca să se piardă timpul. În ceea ce privește deputații Blocului ACUM, zilnic suntem la Parlament, noi suntem la muncă, noi nu pierdem timpul. Iată nu prea am văzut socialiști și așa-ziși democrați pe holurile Parlamentului. Și apoi, haideți să vedem: Cine pierde totuși timpul? Cine astăzi are președinția, măcar și onorifică a Parlamentului Republicii Moldova? Socialistul Smirnov. Amânarea pe o perioadă nedeterminată sau întreruperea pe o perioadă nedeterminată a ședinței de constituire a Parlamentului este una arbitrară, este una anticonstituțională, este una ilegală. Cine îl împiedică astăzi pe domnul Smirnov să numească o nouă ședință a Parlamentului Republicii Moldova pentru...”

Europa Liberă: Dar când va fi numită această dată pentru o nouă ședință?

Andrei Năstase: „Păi nu-i așa că ne-a spus-o chiar Pavel Filip, experimentul Partidului Democrat și, bineînțeles, păpușa lui Plahotniuc? El ne-a spus că următoarea ședință a Parlamentului va avea loc atunci când se va crea o majoritate parlamentară. Or, majoritățile parlamentare se creează în Parlament, nu în afara Parlamentului, nu pe holuri, nu în stradă. Iată de ce noi am sesizat o complicitate clară între Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat, între Dodon și Plahotniuc și iată de ce insistăm pe un angajament ferm, clar din partea socialiștilor și a lui Dodon să ne spună nouă, dar mai ales alegătorilor lor: fac sau nu fac o majoritate, o alianță cu Partidul Democrat? Nu doar astăzi, dar și mâine, și poimâine.”

Europa Liberă: Premierul Pavel Filip, premierul în exercițiu și liderul facțiunii PD, s-a întâlnit cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova. Dvs. ce ați înțeles, ar fi discutat ceva și în culise?

Andrei Năstase: „Este absolut normal, mai ales că la Parlament a venit o solicitare din partea ambasadorului Rusiei de a se vedea cu reprezentanții fracțiunilor parlamentare. Dacă a făcut-o pe această dimensiune, este una; dacă a făcut-o pe dimensiunea Executivului, a premierului, este o altă abordare. Indiferent de pe ce poziție, în faptul că s-au întâlnit cu ambasadorul Rusiei nu văd absolut niciun fel de probleme, așa cum probabil au avut întâlniri și cu ambasadorul Statelor Unite sau ce cel al Delegației Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Fostul lider de la Cotroceni, Traian Băsescu, vă sugera: „L-aș trece în opoziție pe Plahotniuc și m-aș duce cu socialiștii ca să-l împiedic pe Dodon să ducă țara către Moscova”. E sugestia pe care o făcea pentru dvs., deputații Blocului ACUM.

Andrei Năstase: „Bine, dl Băsescu nu...”

Europa Liberă: El v-a sprijinit în campanie.

Andrei Năstase: „Și i-am mulțumit foarte mult pentru sprijin, a fost un sprijin palpabil, sunt sigur.”

Europa Liberă: Și cum comentați această declarație?

Andrei Năstase: „Eu nu sunt comentator politic pentru a comenta foarte mult declarațiile unor politicieni...”

Europa Liberă: Ce reacție aveți?

Andrei Năstase: „...și mai ales a celor din afara țării. Iată că dl Băsescu astăzi nu are cetățenie. Dânsul, sunt sigur, a înțeles că nu doar Dodon i-a luat acest drept pe care la un anumit moment l-a avut, dar și Plahotniuc.”

Europa Liberă: Dar sfatul acesta pe care vi-l dă e unul judicios?

Andrei Năstase: „Întrebarea pe care mi-o pun eu e: Dar dl Băsescu înțelege că pentru a-l trimite pe Plahotniuc nu doar în opoziție, ci și la pușcărie, pentru că acolo îi este locul, avem nevoie de curaj, avem nevoie de voință politică? Întrebarea este: Au Partidul Socialiștilor și Igor Dodon curaj, au voință politică? Sunt sau nu sunt vulnerabili? Au capacitatea să treacă peste aceste vulnerabilități sau nu au capacitatea?

Este nevoie de o discuție chiar la nivelul liderilor...

Iată, înainte de a te clarifica cu privire la aceste chestiuni este hazardant să faci declarații în spațiul public. Asta nu că aș atenta la ceea ce a spus dl Băsescu. Dl Băsescu este liber să spună orice, dar trebuie să vedem contextul. Uneori, asemenea declarații s-ar putea să dăuneze chiar și ideii noastre de consolidare a acestei societăți într-un spațiu care cunoaștem cu toții cui aparține istoric și cultural.”

Europa Liberă: Discuțiile dintre deputații Blocului ACUM și deputații socialiști nu au ajuns până la vârful fracțiunilor. De ce nu vă întruniți dvs., liderii – Maia Sandu, Andrei Năstase, Zinaida Greceanîi?

Andrei Năstase: „N-am să dau vina pe faptul că în aceeași zi, imediat după ce am încheiat ședința Consiliului Blocului ACUM, și a fost un Consiliu lărgit atunci, a trebuit să plec în România, pentru că continuu să stabilesc relații de prietenie cu capitalele României: fie capitala istorică, fie capitala culturală, fie a sportului, cu Clujul, cu Oradea, cu Iașiul, avem o agendă...”

Europa Liberă: E nevoie de o întâlnire la nivelul liderilor?

Andrei Năstase: „Bineînțeles că da, că avem despre ce discuta, este nevoie de o discuție chiar la nivelul liderilor. Și noi am cerut foarte clar să ni se spună, foarte și foarte clar, dar nu am avut un răspuns la întrebarea pe care am adresat-o înainte de discuțiile inițiate cu Partidul Socialiștilor: dacă sunt dispuși să reluăm ședințele Parlamentului și discuțiile pe o platformă transparentă parlamentară. N-am primit un răspuns. Dacă sunt dispuși să anulăm votul mixt, sistemul votului mixt. Nu am primit un răspuns. Dacă sunt dispuși să meargă până la capăt, să nu existe opțiunea alianței cu partidul lui Plahotniuc. Nu am auzit un răspuns.”

Europa Liberă: Și atunci, în spațiul public se aruncă săgeți din partea Blocului ACUM către socialiști și, invers, din partea socialiștilor către cei din Blocul ACUM.

Andrei Năstase
Andrei Năstase

Andrei Năstase: „Eu am încredere că cetățenii au capacitatea să discearnă, mai ales după aceste alegeri din 24 februarie, când în Parlament au ajuns oameni care au făcut anumite promisiuni și pe care le-au uitat imediat a doua zi după ce le-au fost validate mandatele. Noi rămânem ceea ce am fost și ne dorim să fim chiar mai mult decât suntem, să fim oameni responsabili, oameni care respectă cuvântul dat, oameni care încearcă din răsputeri să implementeze o agendă pe care am promis-o cetățenilor. Iată asta suntem noi și asta vom continua să fim. Bineînțeles, așteptăm din partea altor deputați să depășească frica. Eu cred că în momentul de față cel mai urât lucru care se produce în Republica Moldova este faptul că frica, teama a pus stăpânire pe majoritatea cetățenilor și cel mai grav – și pe cei care au ajuns în Parlamentul Republicii Moldova. Iar despre frică chiar Igor Dodon vorbea la întâlnirea pe care am avut-o cu domnia sa la Președinție.”

Europa Liberă: Zinaida Greceanîi spunea că asupra Blocului ACUM ar face presiuni structurile occidentale. Este adevărat?

Andrei Năstase: „Zinaida Greceanîi probabil încearcă să facă paralele cu propria sa experiență sau cu experiența Partidului Socialiștilor. Poate Zinaida Greceanîi nu știe, dar în ce mă privește personal, dar sunt sigur că și colegii noștri din Blocul ACUM, nimeni nu poate face presiuni nici din afară, nici din interior, pentru că noi suntem altfel decât politicienii de până acum. Asta, pe de o parte. Pe de altă parte, ceea ce poate nu știe dna Greceanîi este că partenerii noștri de dialog - când vorbesc acum de parteneri de dialog, mă refer la partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova, reprezentați aici prin ambasadori - niciodată, dar absolut niciodată nu au apelat la asemenea mijloace, pârghii, presiune… Parcă de presiune ați vorbit, da?”

Europa Liberă: Așa zice dna Greceanîi.

Andrei Năstase: „Da, același lucru l-am auzit de la Țîrdea și, bineînțeles, o să-l aud și de la alți oameni care așa s-au obișnuit. Or, noi avem niște discuții sincere, niște discuții oneste cu partenerii noștri de dezvoltare. Niciodată, dar niciodată, nimeni nu a făcut vreo presiune.”

Europa Liberă: Dar dacă în sânul fracțiunii socialiștilor ar fi diferențe de opinii, s-ar putea ca o parte din deputații socialiști să vrea să meargă cu Dvs. în coaliție, iar o parte să vrea să meargă cu democrații?

Andrei Năstase: „Asta ar fi cel mai urât lucru. De fapt, asta urmărește Plahotniuc: să creeze o situație în care ca și cum să avansăm cu anumite discuții cu Partidul Socialiștilor, care astăzi are 35 de mandate, iar la un anumit moment Plahotniuc să scoată de acolo, așa cum a făcut-o cu comuniștii - vă amintiți cu cei 14 erau la număr comuniști - să facă același lucru cu 14 socialiști pe care nici măcar nu-i va atrage de partea sa, așa cum i-a atras pe comuniști, pe liberal-democrați, pe o parte din liberali. Nu!

O să-i țină cumva într-un grupuleț acolo și acei oameni vor vorbi, bineînțeles, cu răutate despre Blocul ACUM, nu vor face nicio alianță cu partidul lui Plahotniuc, dar vor face imposibilă avansarea pe tărâmul alegerii structurilor Parlamentului, a președintelui Parlamentului, a Biroului Permanent al Parlamentului, a comisiilor și mai ales alegerea unui Guvern pentru care este nevoie de 51 de mandate. Eu am salutat acel mesaj care a venit din partea socialiștilor, că ei se vor ține uniți, vor fi împreună 35 de mandate, nu se vor lăsa corupți, nu se vor lăsa amenințați, persecutați, dar era nevoie și mai este nevoie în continuare de un al doilea mesaj sau de completarea acelui mesaj că niciodată acești 35 de oameni nu vor face coaliție, alianță, înțelegeri, majorități, târguri cu Vladimir Plahotniuc și gruparea sa criminală, care astăzi poartă denumirea de partid.”

Europa Liberă: Șeful statului, Igor Dodon, a spus că cresc șansele pentru alegeri anticipate, 70 la sută că se va ajunge la alegeri repetate. Dacă se ajunge la un scrutin parlamentar anticipat, ce se schimbă în actualele condiții?

Andrei Năstase: „Țara rămâne în continuare capturată, dar alegerile anticipate pe sistemul mixt de vot este varianta de rezervă a lui Plahotniuc și ea este promovată tot mai mult și mai mult nu de Plahotniuc, nu de așa-zișii democrați, ci anume de președintele Igor Dodon, vulnerabil în fața lui Plahotniuc, dar mai cu seamă, fiind într-o înțelegere cu Plahotniuc pentru cel de-al doilea mandat de președinte.

Igor Dodon este șantajat de Plahotniuc pentru isprăvile sale pecuniare...

Pentru Igor Dodon, astăzi nu contează țara, nu contează oamenii, nu contează nici măcar propriul partid, pentru Igor Dodon prevalează interesul personal, așa cum a prevalat și în 2015, și în 2016, atunci când pe 24 februarie a abandonat protestele populare și a intrat în târguri cu Plahotniuc; așa cum a făcut-o în 2016, când s-a înțeles cu Plahotniuc pentru postul de președinte. Cunoașteți foarte bine cum a fost modificată Constituția, astfel încât i-a fost deschisă calea pentru prezidențiale, iată care este miza. Miza este una personală a lui Igor Dodon, vulnerabil în fața lui Plahotniuc, inclusiv prin faptul că este șantajat de Plahotniuc pentru isprăvile sale pecuniare.”

Europa Liberă: Așa se zice că în toamnă ar putea să aibă loc alegerile parlamentare. În șase luni, evoluțiile de pe scena politică pot avantaja pe un actor politic mai mult decât pe altul și să fie schimbată configurarea politică în Parlament?

Andrei Năstase: „Bineînțeles, în politică se pot produce lucruri care pot să influențeze în mod radical anumite evoluții. Într-o săptămână se pot întâmpla anumite lucruri care să răstoarne.

Într-o săptămână se pot întâmpla anumite lucruri care să răstoarne...

Dacă, Doamne ferește, mai iese o Pădure Domnească sau mai avem o spălătorie, sau mai aflăm despre furtul unui miliard, bineînțeles că lucrurile s-ar schimba, dar în actualele condiții cel care va avea de câștigat va fi iarăși sărăcia, va avea de câștigat corupția, va „avea de câștigat”, bineînțeles, cu ghilimele de rigoare, exodul masiv al populației și, într-un final, beneficiarul acestei stări de lucru este Vladimir Plahotniuc și gruparea sa, care va trimite în următorul scrutin tot felul de șori, vor mai apărea și alții cărora li se vor pune la dispoziție și mijloace mediatice, și mijloace financiare, administrative pentru a aduce în Parlamentul Republicii Moldova tot felul de populiști, așa cum au ajuns în scrutinul din 24 (februarie).”

Europa Liberă: Alegerile generale locale când ar putea să aibă loc?

Andrei Năstase: „Potrivit legii, nu este un termen clar definit. Se spune că la expirarea mandatului și nu mai puțin de 60 de zile înainte de alegeri, Parlamentul Republicii Moldova va decide cu privire la data alegerilor. Iată că Igor Dodon a pus mâna pe prăjină iarăși și nu știu de ce-l preocupă pe el gândul că ar trebui să o facă fie președintele, fie Curtea Constituțională, dar de ce? El spune…”

Europa Liberă: Pentru că în Parlament nu se formează majoritate.

Andrei Năstase: „Dar de ce nu se formează? Pentru că ședința Parlamentului pe care trebuie s-o dispună un exponent al Partidului Socialiștilor, al cărui lider informal s-a declarat recent, a nu știu câta oară Igor Dodon, nu vrea să ia această ședință a Parlamentului. Deci, anume Eduard Smirnov este cel care ar trebui să vină cu chemare către toți deputații pentru când dorește el în sensul cât mai apropiat. Poate discuta cu șefii fracțiunilor, informal, bineînțeles, pentru că nu sunt constituite în momentul de față nici comisiile, nu este constituit nici Biroul Politic, dar am putea să discutăm, să stabilim o dată de reluare a ședinței de constituire a Parlamentului Republicii Moldova și să deblocăm sau să ieșim din acel impas coordonat, despre care vorbeam de la început. Iată despre ce este vorba.”

Europa Liberă: Ați decis dacă mergeți să candidați la alegerile pentru mandatul de primar al Chișinăului?

Andrei Năstase: „Eu am deciziile puse la punct cu mult timp înainte de implementarea lor, dar este în momentul de față prematur să discutăm despre Primărie sau despre alegerile locale în condițiile în care n-am epuizat tematica parlamentarelor.”

Europa Liberă: Dar vă doriți totuși să ajungeți în fruntea municipalității?

Andrei Năstase: „Ceea ce-mi doresc eu este ca municipiul Chișinău să nu rămână pe mâna mafiei imobiliare, care iată că îl siluiește tot mai rău și mai rău în ultima perioadă de timp, având la cârmă un primar interimar pus acolo ilegal, neconstituțional, știm foarte bine în ce condiții. Eu îmi doresc ca Chișinăul să redevină capitala cetățenilor și nu a unei grupări criminale care îl siluiește și, bineînțeles, îmi doresc ca forțele democratice, în speță Blocul ACUM, să fie cel care va câștiga din nou în Chișinău și data aceasta să știm să ne apărăm rezultatul.”

XS
SM
MD
LG