După adoptarea de către majoritatea parlamentară PSRM-PD a împrumutului rusesc contestat de opoziția parlamentară ca fiind o amenințare la adresa securității R. Moldova, Andrei Năstase, liderul formațiunii de opoziție Platforma Demnitate și Adevăr, declară la Europa Liberă că purcede la adunarea sprijinului parlamentar pentru demiterea guvernului Chicu. Moțiunea împotriva cabinetului va fi inițiată imediat ce trece pandemia, mai spune Năstase, explicând în același interviu de ce găsește netrebuincios și păgubos împrumutul votat astăzi de majoritatea parlamentară.
Andrei Năstase: „Cea mai mare povară pentru generațiile noastre viitoare va fi plata acestui împrumut otrăvit. Uitați-vă că Uniunea Europeană tocmai ne-a transferat și este gata să ne mai ofere alte milioane după cele 187 de milioane de euro și nu a existat în momentul de față niciun motiv pentru a accepta un asemenea acord complet păgubos și dezavantajos pentru Republica Moldova și pentru oamenii săi. Aparent pare un lucru banal, dar permiteți-mi să repet: cine dă banii, promovează atât un model de dezvoltare, cât și un set de valori culturale. Iată de ce, convins fiind că Moldova are nevoie de capital ca să se dezvolte, eu personal nu pot accepta capturarea statului nostru, a viitorului copiilor noștri de către țări străine prin intermediul unor împrumuturi acordate în condiții atât de dezavantajoase. ”
Europa Liberă: Și această capturare, din ce înțeleg, bănuiala Dvs. e că se face prin acest punct 7.2, care prevede în linii mari cuplarea unor datorii private la acest credit rus și transformarea, poate, ulterioară a acestor datorii private în datorii publice ale unui stat față de alt stat? Puteți să ne explicați Dvs., în ce vedeți capcana și ce companii, de fapt, ar putea beneficia de asta?
Andrei Năstase: „Acest punct 7.2 supune Republica Moldova unor riscuri, fiindcă poate fi pusă în fața unor solicitări de plată și pe alte datorii, pe alte creanțe decât cele stabilite prin acest acord, inclusiv datoria unor firme private.”
Europa Liberă: De exemplu, dle Năstase, că ați modelat probabil niște situații, bunăoară, care ar putea fi?
Se creează un cadru juridic care vizează posibilitatea contractări de către companii din R. Moldova a unor credite în băncile din Rusia
Andrei Năstase: „Să nu uităm datoria pe care o are „Moldova-Gaz” către „Gazprom”. Știm cât este de mare, sunt 6 miliarde de dolari în joc. Ce ni se întâmplă când pe baza acestui acord de 200 de milioane, un cal troian până la urmă pentru Republica Moldova, ni se vor solicita în regim de urgență cele 6 miliarde de dolari exact pe baza acestei prevederi din art. 7 alin. 2? Prin acest punct se creează un cadru juridic, un mecanism juridic care vizează posibilitatea contractării, deci asta s-a produs deja, de către companii din Republica Moldova a unor credite în băncile din Rusia. Noi avem deja o creanță, dacă vorbim despre „Gazprom”. Datoriile care s-au format în timp sau urmează să se formeze în urma unor eventuale neonorări de obligații de plată pe aceste credite contractate de companiile private sau companii de stat, sau mixte, ele, potrivit acestui articol, vor fi consolidate în baza întregului acord și declarate ca fiind solicitate spre plată. În final vor fi catalogate sau vor fi definite ca parte a datoriei de stat a Republicii Moldova față de Federația Rusă. Anume acest articol a și stârnit foarte multe nelămuriri, ca să spun delicat.”
Europa Liberă: L-am auzit pe colegul Dvs. de partid, dl Igor Munteanu, citat de presă cu o declarație zicând că ultima dată, când Republica Moldova a mers pe o formulă de asta, ne-am trezit cu rețelele de gaze intrate în proprietatea „Gazprom”-ului prin „Moldova-Gaz”, desigur.
Andrei Năstase: „Da, iar cei care au făcut acest lucru acum își toarnă cenușă pe cap, doar că este foarte și foarte târziu și situația nu mai poate fi remediată. Așa cum spuneam, acest împrumut este un cal troian al economiei din Republica Moldova. Țara noastră va fi anexată financiar și politic din nou Rusiei prin complicitățile obscure ale unor parlamentari. Și ați văzut votul din parlament al unor parlamentari din PD, care se pare că au propria lor agendă politică și electorală, în ciuda tuturor eforturilor de a-i aduce pe linia corectă.”
Europa Liberă: Eu însă aș vrea să vă întreb despre participarea democraților la votarea acestui acord. Am sesizat că ați făcut un fel de apel mai devreme la adresa democraților, le-ați spus că vine momentul adevărului și ar trebui să demonstreze că nu sunt ostaticii socialiștilor. Iată că democrații au votat pentru acest acord. Ce le-ați spune acum?
Eu consider că sfârșitul lui Dodon a început anume astăzi
Andrei Năstase: „Am făcut apel la conștiința fiecăruia dintre ei, i-am îndemnat să nu rămână ostaticii nici măcar ai propriilor lor frici față de dosarele penale, fabricate sau reale, cu care sunt amenințați, dar permiteți-mi să iau act de această decizie a lor. Eu consider că sfârșitul lui Dodon a început anume astăzi, așa cum sfârșitul lui Plahotniuc a început în ziua în care a invalidat, prin judecătorii pe care îi avea în buzunar, mandatul de primar al Chișinăului în 2018. Una dintre cele mai grave repercusiuni ale acestui gest, pe care îl calific drept unul complet iresponsabil, este încărcarea bugetului de stat cu obligații financiare care nu au niciun fel de legătură cu statul, iar acoperirea datoriilor făcute de companiile private în relația cu Rusia cu fonduri de la bugetul de stat nu este nimic altceva decât un abuz făcut în forma lui calificată.”
Europa Liberă: Aș vrea totuși să înțeleg, o colaborare cu PD-ul pe viitor, după acest gest, Dvs. o vedeți posibilă?
Andrei Năstase: „Ceea ce vă pot spune cu toată certitudinea și o fac pe această cale imediat după votul de astăzi, imediat după ce criza sanitară va permite revenirea, măcar parțială, la activitățile cotidiene, Platforma Demnitate și Adevăr va iniția, în baza unui dialog public și asumat cu societatea, întâi de toate, dar și cu toți deputații onești și curajoși din Parlamentul Republicii Moldova procedurile de demitere a Guvernului Chicu. Asta implică și discuții cu deputați din alte fracțiuni parlamentare, pentru că, gata, ajunge, am văzut foarte clar care este nivelul de incompetență a acestui guvern și el nu mai poate fi menținut.”
Europa Liberă: Dar cum vă imaginați că s-ar putea întâmpla?
Andrei Năstase: „Printr-o moțiune de cenzură. Vom aplica de fiecare dată mijloacele democratice, iar între mijloacele democratice cele parlamentare sunt moțiunile, moțiunea de cenzură în speță și, bineînțeles, comunicarea cu societatea și pregătirea, imediat după ce vom trece de această uriașă nevoie, pandemia cu COVID-19, vom iniția și protestele mult așteptate de societatea noastră. Iată de această situație se pare că profită guvernarea, profită Dodon și încearcă să-și rezolve tot felul de probleme. Vă amintiți și asumarea neconstituțională pe o serie de acte normative în interesul unor grupuri obscure...”
Europa Liberă: Deci, eu înțeleg corect că veți căuta aliați în parlament pentru a demite Guvernul Chicu de azi înainte?
Așa ceva nici chiar Plahotniuc nu a avut curajul să facă
Andrei Năstase: „Absolut. Aliatul nostru suprem rămâne a fi poporul Republicii Moldova, societatea noastră cu care suntem în direct contact în Parlamentul Republicii Moldova pentru a realiza mecanismele democratice, parlamentare de activitate. Vom apela la dialogul și cu alți deputați din toate fracțiunile, cei care sunt sătui la fel ca și întreaga țară de acest guvern incompetent. De ce? Pentru că, vă rog să ne înțelegeți atitudinea, așa ceva nici chiar Plahotniuc nu a avut curajul să facă. Din păcate, constatăm că, sub această guvernare, democrația, transparența, responsabilitatea politică au fost pur și simplu anihilate programatic de un regim care se dovedește a fi în esență împotriva poporului Republicii Moldova, împotriva acestui stat.”
Europa Liberă: Revenind la acordul de creditare rus, aș vrea să înțeleg dacă credeți că mai sunt pârghii juridice la îndemâna opoziției pentru a lupta împotriva acestui acord.
Andrei Năstase: „Am să vă spun, sunt jurist de meserie și eu - probabil s-a observat asta în spațiul public - nu mă arunc cu decizii, cu declarații, evaluez toate pârghiile posibile, juridice, constituționale, legale pentru a contesta acest acord care, așa cum spuneam, prin punctul său 7.2, în mare parte, este păgubos pentru Republica Moldova, iată de ce evaluez în această perioadă, în acest moment și posibilitatea adresării la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității acestui acord. O voi face în momentul în care îmi voi da seama de o finalitate bună pentru țară, pentru oamenii ei, pentru că cel mai grav lucru care cred că ni s-a comunicat astăzi este faptul că premierul Chicu de la tribuna parlamentului ne-a declarat că nu mai sunt bani de salarii și de pensii și din această cauză este foarte necesar acest împrumut, iar asta înseamnă că acest guvern pur și simplu a falimentat, este un faliment generalizat, nu există un proiect de țară pe termen mediu și lung, nu există viziune, nu există strategie, nu există asumare, nu există nimic. Altfel spus, Guvernul Chicu a dat faliment.
Dacă nu s-au găsit soluții să crească economia, să crească veniturile pentru a balansa cheltuielile, să facă oamenilor viața mai ușoară și să asigure pensii și salarii, trebuie să plece acasă. Iată de ce concentrarea noastră va fi pe pârghiile și mecanismele democratice, parlamentare de demitere a acestui guvern. Vom comunica cu toți cei care își vor pune semnătura pe o moțiune inițiată de Platforma Demnitate și Adevăr. Suntem deja în lucru asupra unei asemenea moțiuni, vom face tot ce ne stă în puteri, imediat ce trece această pandemie, ca Guvernul Chicu să cadă, iar în locul lui să vină un alt guvern, un guvern capabil, responsabil, un guvern pro-național și pro-european, un guvern în interesul cetățenilor Republicii Moldova și al țării noastre.”