Linkuri accesibilitate

Andrzej Duda la Kiev: Crimeea trebuie dată înapoi Ucrainei


Președintele Poloniei Andrzej Duda și cel al Ucrainei Volodimir Zelenski, Kiev, 23 august 2022
Președintele Poloniei Andrzej Duda și cel al Ucrainei Volodimir Zelenski, Kiev, 23 august 2022

Președintele Poloniei Andrzej Duda a declarat la Kiev că președintele Volodimir Zelenski și compatrioții săi luptă „pentru a apăra integritatea statului ucrainean”.

Vorbind la Kiev în cadrul summit-ului Platformei pentru Crimmea, președintele polonez a spus că peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, trebuie returnată Ucrainei: „Crimeea a fost și este parte din Ucrainei tot atât de mult cât Gdansk sau Lublin sunt părți din Poloniei, cât Nisa este parte din Franța, Köln parte din Germania, sau Rotterdam parte din Olanda.

Tot la Kiev, Duda a declarat că magistrala de gaz Nord Stream 2 trebuie închisă definitiv: „Într-un moment când Rusia poartă un război împotriva Ucrainei, când Rusia ocupă teritorii recunoscute pe plan internațional, e nevoie de o schimbare în politica occidentală (…). Trebuie să se renunțe la magistrala Nord Stream 2”.

Până la invadarea de către Rusia a Ucrainei în februarie, Germania importa un sfert din nevoile sale de gaz prin magistrala Nord-Stream 1, care a fost inaugurată în 2011, și care pornește din apropiere de St Petersburg și ajumge în nord-estul Germaniei.

Berlinul a acceptat de asemenea construirea unei conducte paralele, Nord-Stream 2, care a fost terminată, dar nu a mai fost dată în folosință din cauza invaziei din Ucraina.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG