Linkuri accesibilitate

Angajați din securitatea Partidului Șor, condamnați pentru filarea procurorilor care investigau furtul miliardului


Procurorii erau fotografiați cu regularitate, iar pozele erau trimise unei persoane care întocmea rapoarte despre rezultatele supravegherii.
Procurorii erau fotografiați cu regularitate, iar pozele erau trimise unei persoane care întocmea rapoarte despre rezultatele supravegherii.

Șase bărbați au fost găsiți vinovați, de Judecătoria sectorului Buiucani, de faptul că au spionat doi procurori care investigau furtul miliardului. Aceștia lucrau neoficial pentru Partidul Șor, având misiunea să colecteze informații atât despre angajații formațiunii, cât și despre concurenți.

Pe 19 mai, judecătorul Petru Păun a pronunțat decizia în dosarul filării a doi procurori ai Procuraturii Anticorupție. Cazul a avut loc în anul 2020. Atunci, Procuratura Generală a anunțat că împotriva procurorilor urmau să fie adunate informații compromițătoare, care să-i discrediteze și să-i împiedice astfel să-și facă munca.

Printre cei care i-au filat pe procurori sunt foști angajați ai Ministerului de Interne și sistemul penitenciar.

Instanța i-a găsit vinovați pe toți șase de „încălcarea inviolabilității vieții personale”, dar niciunul nu va fi pedepsit, întrucât termenul de prescripție al infracțiunii a expirat. Ei vor fi obligați doar să restituie cheltuielile pentru expertizele efectuate în cadrul anchetei, în sumă de 28.140 de lei.

Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel în decurs de 15 zile.

Securitatea internă a Partidului Șor

Doar doi din cei șase învinuiți în acest dosar au participat la ședințele de judecată. Ei au negat până în ultimul moment că au fost implicați în urmărirea procurorilor. Ceilalți patru și-au recunoscut vina și au cerut ca dosarul să fie examinat în instanță în lipsa lor. Trei dintre ei au povestit că au lucrat în departamentul de securitate internă a Partidului Șor, cu un salariu de 20.000 de lei pe lună, bani pe care nu i-ar fi primit.

Potrivit lor, misiunea lor era să monitorizeze activitatea liderilor organizațiilor teritoriale ale formațiunii: să urmărească ora la care aceștia vin la lucru, cât stau în pauza de masă, dacă lucrează cu cetățenii etc.

Unul dintre condamnați a spus că, în toamna anului 2020, a fost trimis în nordul țării pentru a acumula informații care ar demonstra că primarii aleși din partea Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi, nu-și îndeplinesc sarcinile. Bărbatul s-a deplasat atunci la Bălți și la Râșcani. În anul următor, vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, a candidat pentru funcția de primar la Bălți.

Ulterior, bărbatul a fost chemat la Chișinău ca să organizeze filarea celor doi procurori și să afle dacă aceștia s-au întâlnit cu oamenii lui Renato Usatîi. Alte persoane implicate urmau să afle dacă angajații Partidului Șor se întâlneau cu procurorii.

Unul dintre figuranți, un fost angajat al MAI, a recunoscut că, în 2020, a făcut agitație pentru formațiunea lui Ilan Șor și a verificat cum își fac treaba agenții electorali ai partidului. În octombrie 2020, el ar fi fost rugat să urmărească două persoane, fără să știe că aceștia erau procurori.

Cum erau filați procurorii

Procurorii anticorupție au fost filați timp de o săptămână, până când urmăritorii lor au fost reținuți de angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate. Pentru a nu fi observați, infractorii închiriau mașini, pe care le schimbau în fiecare zi. Procurorii se aflau sub urmărire din momentul în care ieșeau dimineața din casă și până reveneau acasă.

Oamenii legii erau fotografiați cu regularitate, iar pozele erau trimise unei persoane care întocmea rapoarte despre rezultatele supravegherii. Rapoartele ajungeau la fostul viceministru de Interne, Veaceslav Ceban. Dosarul lui este examinat separat în instanță. El este acuzat de „crearea și conducerea unei organizații criminale”. Următoarea ședință în acest caz este programată pentru 7 iunie.

Găsiți vinovați, dar nepedepsiți

Judecătorul a precizat că, deși mai mulți inculpați nu-și recunosc vinovăția, există suficiente probe în dosar care arată că aceștia au comis o infracțiune. În telefoanele lor au fost găsite fotografii cu procurorii filați. Astfel, acțiunile lor au fost calificate drept colectare ilegală de informații despre viața personală a procurorilor.

În hotărârea instanței sunt citate și mărturiile părților vătămate. Unul dintre procurori a spus că, observând supravegherea, a presupus că era urmărit de Serviciul de Informații și Securitate, „dar, având în gestiunea sa dosare de rezonanță a admis că putea fi filat și la comanda grupărilor criminale”.

Judecătorul a precizat că este vorba despre o infracțiune minoră și, potrivit Codului de procedură penală, după 2 ani de la săvârșirea infracțiunii, persoana nu poate trasă la răspundere. Pedeapsa maximă pe care ar fi putut să o primească cei șase pentru această infracțiune este o amendă de 37.500 de lei sau 240 de ore de muncă neremunerată.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG