Linkuri accesibilitate

Ani grei de pușcărie pentru oponenții lui Alexandr Lukașenka


Lidera opoziției belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia

În unul din cele mai urmărite procese din Belarus, un tribunal din orașul Homel a condamnat la închisoare la 14 decembrie un grup de șase bloggeri și activiști pro-democrație, din care face parte și Syarhey Tihanovski, soțul liderei opoziției aflate în exil Svetlana Tihanovskaia.

Toți cei șase au fost arestați înainte de controversatele alegeri prezidențiale din august 2020, pe care liderul autoritar Alexandr Lukașenka spune că le-a câștigat, în ciuda convingerii opoziției și guvernelor occidentale că scrutinul a fost fraudat.

Syarhey Tihanovski a fost condamnat de instanță la 18 ani de închisoare. În 2020, el intenționa să candideze împotriva lui Lukașenka, dar a fost descalificat și arestat, așa încât a participat la alegeri soția sa, Svetlana, opoziția spunând că le-a câștigat. Ea a fost nevoită însă să se refugieze în Lituania după reprimarea brutală a protestelor pro-democrație în urma scrutinului.

Prin decizia din 14 decembrie 2021, tribunalul din Homel a mai condamnat la 15 ani de închisoare un alt blogger, Ihar Losik, care este și consultant al postului nostru, Radio Europe Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL). Losik a fost acuzat că a folosit popularul său canal Telegram pentru a pregăti acțiuni de încălcare a ordinii publice.

Președintele RFE/RL, Jamie Fly, a spus că procesul cu ușile închise a fost „o parodie revoltătoare” la adresa justiției. „Facem din nou apel la regimul Lukașenka să oprească atacul asupra organizațiilor de presă și a jurnaliştilor și bloggerilor ca Ihar și să-l lase să se întoarcă la soția și fiica sa”, a spus Fly în urma anunțării deciziei tribunalului. Grupurile pentru drepturile omului îi consideră „deținuți politici” pe toți cei șase, care au fost condamnați la 14 decembrie. Procesul a durat 173 de zile, fiind unul dintre cele mai lungi din istoria Belarusului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG