„Ce se întâmplă în Belarus ne privește pe toți. Cred că timpul lui Lukașenka s-a sfârșit”, spune într-un interviu cu Europa Liberă eurodeputata poloneză Anna Elżbieta Fotyga (ECR). Ea arată că Parlamentul European va vota săptămâna viitoare o rezoluție anti-Lukașenka și că UE va revizui toate programele sale pentru Belarus, astfel încât fondurile europene să fie direcționate doar către societatea civilă.
Europa Liberă: Doamnă Fotyga, sunteți împreună cu Petras Austrevicius (Renew Europe) Robert Biedron (S&D), și Michael Gahler (EPP) inițiatoarea unei scrisori adresate președinților Consiliului European și Comisiei Europene. Pe scurt, cereți sancționarea lui Aleksandr Lukașenka pentru represiunea violentă a demonstrațiilor și fraudă electorală în Belarus.
Anna Elżbieta Fotyga: „Este o plăcere să vorbesc cu Europa Liberă, mereu îmi face plăcere, pentru mine este o chestiune de suflet, pentru că îmi amintește de lupta polonezilor împotriva regimului comunist și cred că rolul Europei Libere rămâne foarte important și astăzi. Iar ce se întâmplă în Belarus o demonstrează cu prisosință. Scrisoarea la care faceți referire, este un demers al câtorva europarlamentari ca reacție la falsificarea masivă a alegerilor din 9 august de către regimul Lukașenka. Vedem că Belarus s-a trezit. Oamenii protestează, și dacă la început ieșeau la protest doar orășenii, acum vedem că și cei de la sate le urmează exemplul. Eu monitorizez situația din Belarus de ani de zile, și pot să vă spun că ce se întâmplă acum în această țară este absolut excepțional. Asistăm la trezirea societății din Belarus. Oameni simpli care spun: ajunge!”
Europa Liberă: Și totuși, tot ce produce Belarus se vinde în Rusia. Există o dependență de Rusia…
Anna Elżbieta Fotyga: „Da, economia din Belarus este stabilă dar susținută de Rusia cu comenzi pentru producția de armament. Însă prețurile materiilor prime s-au prăbușit, ceea ce a dezechilibrat și economia Belarusului nu doar a Rusiei. Dar contrar imaginii de încremenire în proiect a țării, tinerii sunt foarte moderni și dornici de apropiere de valorile europene, de UE. Tinerii sunt extraordinar de bine pregătiți în domenii ca IT și media online, iar asta a dus la transformarea țării.
Belarus, Polonia și Lituania au o eroină comună, care a reprezentat mișcarea de rezistență împotriva Rusiei țariste
Situația din Belarus este diferită de cea din Ucraina. Oamenii sunt mai precauți, au grijă să nu provoace autoritățile, iar rolul femeilor este extrem de important. Belarus, Polonia și Lituania au o eroină comună, care a reprezentat mișcarea de rezistență împotriva Rusiei țariste. Deci rolul femeilor, ca lideri revoluționari, este extrem de important în istoria acestei părți de lume. Noi avem o cultură comună, și asta dinaintea comunismului și Uniunii Sovietice. Avem o copilărie comună, la scara istoriei, dacă vreți. Lukașenka a încercat să provoace Polonia spunând că noi ne-am dori o parte din teritoriul Belarus. O provocare incredibilă și neadevărată, desigur.”
Europa Liberă: Știu că Polonia și-a oferit deja sprijinul pentru cei care vor să se refugieze din Belarus.
Anna Elżbieta Fotyga: „Da. Ieri dna Țihanovskaia a ținut o prelegere la Universitatea din Varșovia, unde există Casa Bielorusiei. Cu această ocazie, primul ministru polonez. dl Mateusz Jakub Morawiecki, i-a inmânat dnei Țihanovskaia cheia acestei instituții. Nu ne place că Lukașenka a înnăbușit protestele pașnice, așa că le oferim ajutor medical și legal celor răniți iar cei care se tem pentru siguranța lor și vor să fugă din țară, se pot refugia la noi. Mai nou finanțăm acum și un program de startup-uri pentru refugiații din Belarus.”
Europa Liberă: Ce poate face UE concret pentru cetățenii din Belarus, în actuala situație?
Anna Elżbieta Fotyga: „Multe. Mai întâi, trebuie să le arătăm că ne pasă, că avem un interes real și înțelegere. Ce se întâmplă în Belarus ne privește pe toți. Cred că timpul lui Lukașenka s-a sfârșit. Va fi eliminat de la putere. Cu cât mai repede cu atât mai bine. Belarus este un vecin foarte important pentru noi. Vom avea săptămâna viitoare în plenul PE, la Bruxelles, dezbaterea unei rezoluții, pe care o negociem în aceste zile între grupurile politice. Din fericire, toate grupurile politice vorbesc pe aceeași voce. Trebuie să înțelegem că Rusia este „elefantul din cameră”. Lukașenka își înlocuiește deja oamenii cu oameni ai Kremlinului. Să nu uităm și cazul Navalnîi, care arată că Rusia încearcă să intimideze societatea rusă și opoziția. Trebuie să fim vigilenți și să revizuim toate programele UE pentru Belarus, iar banii europeni să nu mai ajungă la guvern, ci la societatea civilă, direct.”