Linkuri accesibilitate

ANRE discută miercuri, 8 iunie, majorările la prețul electricității cerute de Premier Energy și FEE Nord


Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) discută miercuri, 8 iunie, majorările la prețul electricității pentru clienții finali, cerute de companiile Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE Nord), la numai o săptămână după ce a aprobat scumpirea gazului.

Premier Energy cere o scumpire cu peste 21%, iar FEE Nord cu 14%, ambele companii urmând să ofere kwh cu între 2,64 și 2,86 de lei. Principalul motiv invocat pentru a cere scumpirea este creșterea prețului pentru gaze naturale, aprobat deja de ANRE, dela 1 iunie. Dacă sunt aprobate, noile tarife la electricitate vor intra în vigoare tot de la 1 iunie, deci retroactiv.

Într-un interviu pentru radio Europa Liberă, expertul în energetică Sergiu Tofilat atrage însă atenția că R. Moldova „în această regiune, (...) plătește [încă] cel mai ieftin pentru consumul de energie electrică. Dar mai este un factor care face să se mărească tariful, creșterea cursului de schimb al dolarului”.

Tariful la gazul natural pentru consumatorii finali, a crescut de la 1 iunie, la 18 lei și 61 bani pentru un metru cub, cu TVA. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a dat astfel parțial curs cererii Moldovagaz de majorare a prețului ca urmare a creșterii prețurilor de achiziție de la Gazprom. Este vorba de o scumpire „cu numai” 32%, dar care nu va fi ultima, avertiza directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, într-o postare pe Telegram.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG