La Chișinău, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene precizează că susține chemările partenerilor internaționali pentru demararea unei investigații independente care să elucideze situația din jurul aterizării forțate la Minsk a avionului de pe ruta Atena – Vilnius și reținerea jurnalistului belarus Roman Protasevici. Instituția a menționat prin intermediul unui comunicat de presă că Republica Moldova încurajează toți membrii comunității internaționale să respecte principiile și normele de drept. Ce alte reacții au urmat la Chișinău după reținerea jurnalistului independent Roman Protasevici?
Câțiva activiști ai societății civile au protestat luni în fața ambasadei Republicii Belarus la Chișinău, cerând eliberarea jurnalistul Roman Protasevici, care a fost unul din administratorii canalului Telegram, Nexta-Live. Portalul a devenit viral după ce a informat constant despre protestele masive de după alegerile prezidențiale de anul trecut, înăbușite violent de autoritățile de la Minsk. Participanții la pichetarea ambasadei de la Chișinău au spus că este o acțiune în susținerea democrației și a libertății de exprimare, un manifest care condamnă răpirea ilicită a opozantului lui Alexandr Lukașenka, notează Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente:
„Noi am considerat că este important foarte operativ să ne expunem protestul împotriva acestei ilegalități și acestei absolut debandade care se întâmplă în Belarus în raport cu jurnaliștii și cu activiștii civici. Este important, câți mai mulți oameni, fie jurnaliști sau non jurnaliști, pentru că asta chiar nu are nicio legătură cu profesia omului, este vorba de absolut acțiunile ilegale și dictatoriale ale regimului Lukașenka în raport cu oponenții săi politici în primul rând. Este important să existe o solidaritate cât mai multă în diferite țări.”
Petru Macovei spune că o acțiune similară va fi organizată în zilele următoare și de Platforma Națională a Moldovei din Forumul Societății Civile a Parteneriatului Estic, care a criticat într-o reacție publică decizia autorităților din Belarus de a-l reține pe Roman Protasevici.
Ne solidarizăm cu reprezentanții comunității internaționale care au solicitat eliberarea imediată a jurnalistului...
„Ne solidarizăm cu reprezentanții comunității internaționale care au solicitat eliberarea imediată a jurnalistului”, a menționat și echipa Centrului pentru Jurnalism Independent.
De ce publicul moldovean nu ar trebui să ignore arestarea jurnalistului belarus? Pentru că cetățenii continuă să fie intoxicați de propaganda Kremlinului, dar și a unor politicieni care îl prezintă pe liderul de la Minsk ca pe un model, mai spune Petru Macovei. Recent, fostul președinte Igor Dodon a spus că vede în Lukașenka un lider „experimentat”, de la care „avem de învățat”. Petru Macovei:
„Vedem cum ce se întâmplă acolo, cum sunt călcate în picioare drepturile omului, cum sunt arestați și chiar uciși oameni nevinovați, singura vină a cărora este că și-au expus un punct de vedere. Asta noi vrem? Cu siguranță nu. Este important ca oamenii din Republica Moldova să se informeze din surse de alternativă. Toată comunitatea internațională sănătoasă, unde se construiesc societăți democratice, condamnă regimul Lukașenka.”
Mai multe formațiuni politice de la Chișinău au reacționat la incidentul de la Minsk.
Fostul partid al președintei Maiei Sandu notează într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare că „libertatea persoanei şi libertatea cuvântului sunt valori care nu se negociază”. În declarația publică se mai menționează că Partidul Acțiune și Solidaritate „condamnă sechestrarea insolentă a ziaristului belarus Roman Protasevici și se solidarizează cu apelurile tot mai insistente ale comunității internaționale, care cer eliberarea acestuia.”
Referindu-se la deturnarea zborului din Belarus, liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, a spus că „un asemenea atac asupra drepturilor omului trebuie sancționat dur”.
Iar fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a atras atenția că potrivit legilor belaruse, Roman Protasevici riscă pedeapsă capitală și că autoritățile de la Chișinău ar trebuie să vină cu reacții oficiale de condamnare.
Între timp, presa rusă apropiată Kremlinului scrie că reacția occidentului care amenință cu sancțiuni confirmă faptul că jurnalistul reținut ar deține detalii despre ,,implicarea serviciilor occidentale” în activitatea mediei de informare și o citează pe reprezentanta Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, care a numit șocantă reacția Occidentului la incidentul din Belarus.