Linkuri accesibilitate

SUA condamnă ferm deturnarea avionului Ryanair și reținera jurnalistului Roman Pratasevici


Minsk: jurnalistul Roman Pratasevici, reținut de poliția din Belarus în aprilie 2017.
Minsk: jurnalistul Roman Pratasevici, reținut de poliția din Belarus în aprilie 2017.
Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken a condamnat acțiunea autorităților din Belarus, care au deturnat un avion al companiei irlandeze Ryanair, care zbura din Grecia către Lituania pentru a aresta un lider al opozitiei si ziarist, Roman Pratasevici.

Blinken a cerut eliberarea imediată a acestuia.

Belarus a deturnat un avion ca să aresteze un jurnalist de opoziție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00

Secretarul de stat a arătat că poartă convorbiri cu aliați ai Statelor Unite pentru a oferi o ripostă adecvată, arătând că sprijină o reuniune de urgență a Organizației pentru Aviație Civilă, pentru declanșarea unei investigații cu privire la cele întâmplate.

Avionul respectiv a fost obligat să aterizeze de către turnul de control, care s-a folosit de pretextul că ar exista o amenințare de securitate la bord. După aterizare, autoritățile din Belarus l-au arestat pe Roman Pratasevici, un ziarist si activist, care critică regimul Lukașenka.

Lideri europeni au caracterizat incidentul drept un act de piraterie aeriană, care impune ca regimul de la Minsk să sufere consecințe.

„Statele Unite condamnă cu tărie deturnarea forțată a unui avion, care zbura între două țări ale Uniunii Europene și arestarea ziaristului Roman Pratasevici. Cerem eliberarea lui imediată” – se arată în declarația lui Antony Blinken, care continuă: „Această acțiune șocantă a regimului Lukașenka a pus în pericol viețile a peste 120 de pasageri ai avionului, între care și cetățeni americani”.

În declarația secretarului de stat sunt condamnate acțiunile de hărțuire și reținere a unor ziariști de către regimul de la Minsk.

„Suntem alături de poporul din Belarus și aspirațiile sale pentru un viitor liber, democratic și prosper și sprijinim apelul lor la regim să respecte drepturile omului și libertățile fundamentale” – arată Bliken.

Senatorul democrat din Connecticut, Chris Murphy a scris: „Statele Unite trebuie să ia în considerare restricționarea traficului aerian civil în și deasupra statului Belarus, până când această chestiune este rezolvată. Nici o persoană nu se poate considera în siguranță dacă deturnarea de avioane pusă la cale de state devine ceva acceptabil”.

XS
SM
MD
LG