Linkuri accesibilitate

Apple, vremea și geopolitica


A 3D printed Apple logo is seen in front of a displayed cyber code - generic
A 3D printed Apple logo is seen in front of a displayed cyber code - generic

Apple a cedat presiunilor Rusiei iar acum, Apple Maps și Apple Weather arată peninsula Crimeea drept parte din Federație. Se pare că acest lucru este valabil numai în Rusia. Când cele două aplicații sunt accesate din afara Rusiei, atunci peninsula nu „aparține” nici unei țari.

Apple Maps, peninsula Crimeea văzută pe o aplicație accesată din Rusia
Apple Maps, peninsula Crimeea văzută pe o aplicație accesată din Rusia

De ani de zile, principalul rival comercial, Google Maps folosește această strategie: arată Crimeea drept teritoriu al Federație pentru utilizatorii din Rusia și ca teritoriu „neutru” pentru restul lumii. „Facem toate eforturile să descriem cât mai obiectiv o dispută teritorială iar acolo unde o versiune locale pentru Google Maps, respectăm legislația locală când vine vorba de granițe și denumiri” a declarant un purtător de cuvânt al companiei americane Google. Și așa a evitat sancțiunile cu care era amenințată și compania Apple.

Cum era de așteptat, schimbarea a fost salutată la Moscova și criticată vehement la Kiev.

Ministrul ucrainean de externe, Vadim Pritaiko a scris pe Twitter un mesaj adresat direct companiei Apple. „Cum ar fi dacă o parte din inimă ți-ar fi furată de cel mai învrăjbit dușman și lumea ar da indiferentă din umeri?” Iar ambasada Ucrainei la Washington a declarat pentru Europa Liberă că a adresat deja o scrisoare companiei Apple, în care explică situația.

La Moscova, schimbarea decisă de Apple a fost salutată de mulți demnitari, între care președintele comisiei pentru politici informaționale din Duma de stat, Leonid Levin care a apreciat că Apple demonstrează acum că dorește realmente un loc pe piața din Rusia.

Apple nu a răspuns încă la cererea Europei Libere de a comenta. Nu est nici clar când a fost luată decizia de a include peninsula Crimeea în Rusia. Duma de stat susține că schimbarea a fost decisă după luni de negocieri și o întrevedere între președintele comisiei de securitate Vasili Piskarev și reprezentanta în Rusia a companiei californiene, Daria Iermolina.

Rusia a anexat abuziv Crimeea în martie 2014, an în care a izbucnit și războiul separatist din estul Ucrainei, în care Moscova sprijină activ milițiile separatiste.

Anexarea peninsulei ucrainene a atras impunerea unor sancțiuni internaționale masive împotriva Rusiei. Războiul separatist din estul Ucrainei a făcut între timp mult peste 13 mii de victime, apreciază Națiunile Unite.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG