Linkuri accesibilitate

Aproape 200 de moldoveni s-au întors din Israel


Pasageri așteptând în aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv pe 7 octombrie, după ce mai multe curse au fost anulate din cauza atacului Hamas asupra Israelului.
Pasageri așteptând în aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv pe 7 octombrie, după ce mai multe curse au fost anulate din cauza atacului Hamas asupra Israelului.

Aproape 200 de cetățeni ai R. Moldova s-au întors în țară pe cale aeriană din Tel Aviv, în patru zile de când gruparea Hamas a atacat Israelul, arată datele Poliției de Frontieră.

De pe 7 octombrie până pe 11 octombrie (ora 10:30), circa 600 de pasageri ai curselor aeriene Tel Aviv – Chișinău au traversat frontiera R. Moldova, 198 dintre ei fiind cetățeni ai R. Moldova:

  • 9 octombrie – 301 pasageri, 75 cetățeni moldoveni
  • 10 octombrie – 172 pasageri, 48 cetățeni moldoveni
  • 11 octombrie – 140 pasageri, 75 cetățeni moldoveni

O parte din pasagerii care vin din Tel Aviv la Chișinău sunt cetățeni ai Ucrainei și ai Israelului. Europa Liberă a discutat cu câțiva dintre pasagerii cursei care a aterizat pe Aeroportul Chișinău pe 10 octombrie noaptea.

Printre aceștia era o ucraineancă stabilită în orașul Așkelon de mai bine de 15 ani și o cetățeancă a Israelului, căsătorită cu un moldovean, care a fugit de război împreună cu cele patru fiice.

Moldoveni, ucraineni și evrei fug la Chișinău de războiul din Israel
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00

În următoare două zile, la Chișinău sunt programate să aterizeze trei avioane din Tel Aviv.

Autoritățile nu organizează, deocamdată, acțiuni de evacuare, atâta timp cât moldovenii pot lua cursele directe din Tel Aviv spre Chișinău, București și Iași, aeroportul „Ben Gurion” fiind funcțional.

Celula de criză formată de Ministerul de Externe a primit de la moldovenii din Israel peste 300 de solicitări de informații cu privire la zborurile comerciale și situația din țara aflată în stare de război.

Totodată, Ministerul de Externe poartă discuții cu companiile aeriene pentru a vedea dacă este posibil să fie suplinite cursele către și dinspre Tel Aviv.

Pe 11 octombrie, ministerul a anunțat că un cetățean moldovean în vârstă de 35 de ani a murit în timpul atacului terorist din Fâșia Gaza. Bărbatul activa în apropierea zonei de conflict.

Aceasta este prima victimă a războiului din Israel printre cetățenii R. Moldova care locuiesc sau muncesc acolo. Oficial, în Israel lucrează în jur de 13.000 de moldoveni, iar în Fâșia Gaza sunt circa 100.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG